Νέες εξελίξεις στο θρίλερ της Πάτρας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να δίνει εντολή στον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Νίκο Καρακούκη, να προχωρήσει σε πειθαρχικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπέπεσαν σε παραπτώματα οι ιατροδικαστές που διερεύνησαν πρώτοι τα αίτια θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας.
"Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας όπως διενεργήσετε τον αναγκαίο έλεγχο για ενδεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα, που πιθανώς τελέστηκαν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες τις οποίες εποπτεύετε, σύμφωνα με το ν. 3772/2009" αναφέρει μεταξύ άλλων η επίμαχη επιστολή του υπουργού.
Το πόρισμα Καρακούκη - Καλόγρηα που "καίει" την Ρούλα Πισπιρίγκου
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιατροδικαστικό πόρισμα των Καρακούκη-Καλόγρηα για τη Μαλένα και την Ίριδα, των δύο μικρότερων κοριτσιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη έδειξε ασφυκτικό θάνατο και για τα δύο κοριτσάκια, με την 33χρονη να καλείται εκ νέου από τις Αρχές για εξηγήσεις, μετά τα τελευταία ευρύματα.
Ειδικότερα, η ιατροδικαστική έκθεση των δύο ιατροδικαστών διαβιβάστηκε στις 20 Ιουνίου στο Ανθρωποκτονιών και αναφέρει ότι και τα δυο κορίτσια πέθαναν με απόφραξη των αεροφόρων οδών.
Μεταξύ των συμπερασμάτων για τον θάνατο της Μαλένας αναφέρεται:
"Η σορός της Δασκαλάκη Μαρίας – Ελένης, έφερε δύο εκδορές στη ρινική χώρα. Επιπροσθέτως κυάνωση ονύχων από το φωτογραφικό υλικό που μας ετέθη υπόψη, οι εκδορές αυτές αφορούν στην περιοχή της βάσης της ράχης της ρινός – μεσόφρυο”.
"Επίσης από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ερυθρώδες – εντύπωμα κατά τη δεξιά παρειά. Οι ως άνω εκδορές έχουν φορά λοξή- διαγώνια ως προς τον επιμήκη άξονα της ρινός και έχουν τη μορφολογία μικρών γραμμοειδών εκδορών οι οποίες είναι συμβατές με τη δράση ονύχων γυμνών χεριών. Είναι πρόσφατες εν ζωή γενόμενες, χρώματος ερυθρού χωρίς στοιχεία απορρόφησης. Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι οι όνυχες της Μαρίας – Ελένης ήταν κομμένοι κοντά με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η πιθανότητα πρόκλησης απο το ίδιο το παιδί” συνεχίζει το ιατροδικαστικό πόρισμα για τη Μαλένα.
"Η ιστολογική εξέταση που διενεργήθηκε (καρδιά, τμήματα νεφρού, επινεφριδίου, σπληνός, πνεύμονος, ήπατος) δεν κατέδειξε παθολογική οντότητα που να δικαιολογεί τον θάνατο” αναφέρουν οι Καρακούκης-Καλόγρηας.
"Για την ηπατική ανεπάρκεια που καταγράφεται ως αιτία θανάτου στην έκθεση νεκροψίας έχουμε να σημειώσουμε ότι ο όρος ηπατική ανεπάρκεια συνιστά κλινικοεργαστηριακή και όχι παθολογοανατονική διάγνωση και προϋποθέτει αντίστοιχη προυπάρχουσα κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται καμία ένδειξη, όπως προκύπτει από τα σχετικά ιατρικά έγγραφα. Συμπερασματικά για τον θάνατο της Μαρίας – Ελένης τόσο κατά τον νεκροψιακό νεκροτομικό έλεγχο όσο και από τις δύο παθολογοανατομικές εξετάσεις απο δύο διαφορετικούς παθολογοανατόμους αποκλείστηκε η παθολογική αιτία θανάτου” σημειώνουν οι ιατροδικαστές.
"Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δια αποκλεισμού διάγνωση η οποία από μόνη της είναι επαρκής, ώστε να τεθεί ο ασφυκτικός μηχανισμός ως αιτία θανάτου, επιβεβαιώνεται από τα περαιτέρω ευρήματα, τον νεκροψιακό φωτογραφικό έλεγχο και όδηγει τη διαγνωστική σκέψη σε ασφυξία δι αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών” σημειώνουν οι ιατροδικαστές.
Για την Ίριδα οι ιατροδικαστές αναφέρουν:
Για τον θάνατο της Ίριδας τα συμπεράσματα των ιατροδικαστών επίσης μιλούν για ασφυκτικό θάνατο.
Ειδικότερα, "από το φωτογραφικό υλικό προκύπτουν κακώσεις κατά τον στοματικό βλεννογόνο – άνω χείλος του στόματος, αριστερά της μεσότητας, ενώ δίνεται η εντύπωση δύο εκδορών στη βάση του αριστερού ρώθωνα. Οι ως άνω κακώσεις παρέχουν χαρακτήρες αιμορραγικής διήθησης – δηλαδή είναι εν ζωή γενόμενες κακώσεις. […..]. Το πανάκι που μας απεστάλη και το οποίο έχει βρεθεί στην κούνια του βρέφους αφορά υφασμάτινο τύπου πετσετέ – λευκού χρώματος διαστάσεων 23χ20 εκατοστών. Το πανάκι αυτό έφερε ευμεγέθεις κηλίδες βιολογικού υλικού, απεστάλη για ανάλυση DNA έφερε κηλίδες αίματος ενώ διαπιστώθηκε και η παρουσία σίελου. Τα ως άνω βιολογικά υλικά ανήκουν στην Ίριδα. Η παρουσία, ικανής ποσότητας συνδέεται ευθέως με το ανευρεθεν τραύμα στο βλεννογόνο του στόματος και συνηγορεί υπερ προηγηθείσας άσκησης ισχυρής πίεσης με αυτό. [….]. Με βάση τη μεθοδολογία κατά πάγια τακτική ακολουθείται και ακολουθήσαμε και εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγούμαστε στη διάγνωση βίαιου – στερητικού μηχανισμού θανάτου (ασφυκτικού)”.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr