Μαρινέλλα Παναγιώτου
Για όσα αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση της Europol, σχετικά με κέρδη από πλασματικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών που ξεπλύθηκαν σε πολυτελή περιουσιακά στοιχεία στην Ισπανία και εμπλέκουν την Κύπρο, είναι ενήμερη η Αστυνομία Κύπρου.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, κ. Χρίστο Ανδρέου, από τον οποίο η ιστοσελίδα μας ζήτησε επίσημη τοποθέτηση.
Ο κ. Ανδρέου, μας εξήγησε ότι μέσω Europol, το 2019 ζητήθηκε νομική συνδρομή για εξετάσεις στο νησί μας.
Τον Γενάρη του 2020, μετά από εξετάσεις που διενήργησαν οι κυπριακές Αρχές, έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις στους Ισπανούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η νομική συνδρομή ζητήθηκε τον Μάρτιο του 2019.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, η Αστυνομία συνεχίζει τις εξετάσεις της, βάσει των πληροφοριών που εξασφάλισε.
Η ανακοίνωση της Europol:
"10 εκατ. Ευρώ σε κέρδη από πλασματικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών που ξεπλύθηκαν σε πολυτελή περιουσιακά στοιχεία στην Ισπανία", σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Europol σε γραπτή της ανακοίνωση για επιχείρηση την οποία διεξήγαγε στις 18 Φεβρουαρίου στην Ισπανία. Συγκεκριμένα η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και συντονίζει τις επιχειρησιακές δραστηριότητες μεταξύ εμπλεκόμενων εθνικών αρχών. Οι εμπειρογνώμονες της Europol παρείχαν επίσης αναλυτική και εξειδικευμένη υποστήριξη καθ’όλη τη διάρκεια της έρευνας και επί τόπου κατά τη διάρκεια της ημέρας δράσης.
Σύμφωνα με την Europol, η έρευνα αποκάλυψε ότι "εξέχοντες εκπρόσωποι ποδοσφαίρου διοργανώνουν πλασματικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών μέσω κυπριακού ποδοσφαιρικού συλλόγου για να ξεπλύνουν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων και να αποφεύγουν τους φόρους". Όπως αναφέρει η Europol σε γραπτή ανακοίνωση "οι μεταγραφές παικτών έγιναν μόνο στα χαρτιά και με μοναδικό σκοπό την αποφυγή φόρων από την κερδοφόρα επιχείρηση και χρησιμεύουν ως λόγος για τις μεγάλες μεταφορές χρημάτων". "Αυτό το αδικαιολόγητο κέρδος μετατράπηκε στη συνέχεια σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατέχουν αντιπρόσωποι με εταιρικό όνομα για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους", σημειώνει η Europol. "Μετά τις πλασματικές μεταγραφές, οι ύποπτοι χρησιμοποιούν ένα πολύ εξελιγμένο δίκτυο εταιρειών για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία, ενώ κρύβουν την ιδιοκτησία τους", αναφέρει. "Τουλάχιστον 10 εκατ. Ευρώ επιστράφηκαν στην Ισπανία μέσω αγοράς περιουσιακών στοιχείων πολυτελείας, περιλαμβανομένων ακινήτων και γιοτ, ενώ μια εταιρία φορολογικών συμβούλων της Μάλτας βοήθησε τους πράκτορες και το εγκληματικό τους δίκτυο να δημιουργήσουν τα εταιρικά πέπλα για να αποκρύψουν τη ροή χρημάτων και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων", αναφέρει η Europol.
"Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ποδοσφαιριστές ήταν μέρος ενός εγκληματικού δικτύου το οποίο διαχειρίζεται ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Κύπρος και η Σερβία", σημειώνει. "Αυτές οι πλασματικές μεταγραφές παικτών αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την έρευνα του 2016 σχετικά με διαρροές από το χώρο του ποδοσφαίρου", αναφέρει.