24news team
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας οδηγήθηκε ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε γυναίκα το 1981, όταν αυτή ήταν 16 ετών και 8 μηνών.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας του επέβαλε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με αναστολή ενώ παρευρισκόμενοι που βρίσκονταν εντός της δικαστικής αίθουσας φώναξαν διάφορα συνθήματα κατά του Μητροπολίτη τέως Κιτίου.
«Αντί να την υποστηρίξει... της επιτέθηκε άσεμνα»
Διαβάζοντας την απόφαση η δικαστής Εύη Ευθυμίου ανέφερε ότι το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης κατατάσσεται στην κατηγορία των πλημμελημάτων και επέφερε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, ωστόσο «αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα των αδικημάτων και διαπιστώνοντας την ανησυχητική τους έκταση με το πέρας του χρόνου, ο νομοθέτης αποφάσισε να αυξήσει το ανώτατο όριο ποινής σε φυλάκιση μέχρι τα πέντε έτη».
Περαιτέρω, η κα. Ευθυμίου είπε πως έλαβε υπόψη της όσα αναφέρθηκαν σε σχέση με το έργο του κατηγορουμένου που επιτέλεσε στα 46 του χρόνια ως εκλελεγμένος Μητροπολίτης Κιτίου και την έκταση της συνεισφοράς του στην κοινωνία των πολιτών μέσω του φιλανθρωπικού του έργου.
Σημείωσε ωστόσο πως «ο χρόνος έχει που έχει παρέλθει από την διάπραξη του αδικήματος μέχρι σήμερα, είναι τέτοιας έκτασης, πρωτοφανούς για την κυπριακή δικαιοσύνη, η οποία αν και αποφασίστηκε από το δικαστήριο ότι δεν έχει επηρεάσει το δικαίωμα του κατηγορούμενου να τύχει δίκαιης δίκης, σαφέστατα και θα προσμετρήσει κατά την επιμέτρηση της ποινής του».
Όσον αφορά το ζήτημα της έξωδικαστηριακής τιμωρίας που επικαλέστηκε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, δηλαδή της σοβαρής πιθανότητας επιβολής πειθαρχικής ποινής από την Ιερά Σύνοδο ενώ κινδυνεύει ακόμα και με ποινή καθαίρεσης, η κα. Ευθυμίου ανέφερε ότι «είναι αντιφατικό να προβάλλεται ως μετριαστικός παράγοντας τη στιγμή που ο ίδιος δεν σεβάστηκε την θέση που του εμπιστεύτηκαν η πίστη και η Εκκλησία της Κύπρου».
Αναφερόμενη στις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, η δικαστής ανέφερε ότι «αν και το περιστατικό ήταν μεμονωμένο, από το σύνολο των ευρημάτων του δικαστηρίου, προκύπτει ότι υπήρξε έντεχνα σχεδιασμός από μέρους του κατηγορουμένου για να απομονώσει την παραπονούμενη σε χρόνο και χώρο που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο του. Καταδεικνύεται από την ενώπιον του δικαστηρίου μαρτυρία, ότι ο ίδιος προγραμμάτιζε μέσω της μητέρας της παραπονούμενης, οι συναντήσεις να γίνονται Σάββατο απόγευμα ούτως ώστε να την υποδέχεται ο ίδιος στο χώρο της Μητρόπολης».
Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου «διαφάνηκε ότι προσπάθησε να εντυπωσιάσει την κοπέλα προβάλλοντας σε αυτήν την συναρπαστική ζωή του και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του, άνεση που παρείχε σε αυτόν το αρχιερατικό το σχήμα».
Η δικαστής ανέφερε επίσης ότι ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο ήταν ότι ο κατηγορούμενος επέλεξε μια 16χρονη κοπέλα η οποία βρέθηκε στο γραφείο του με σκοπό να της δώσει χρηματική βοήθεια μετά τον θάνατο του πατέρα της και σημείωσε πως «αντί δηλαδή να υποστηρίξει την νεαρή, χτυπημένη από τη ζωή κοπέλα, προσφέροντας της βοήθεια, επέλεξε να της επιτεθεί άσεμνα».
Η κατάθεση της παραπονούμενης
Στην κατάθεση της η παραπονούμενη έδωσε λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν το Φθινόπωρο του 1981 αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα της και σημείωσε ότι μετά την παρότρυνση φίλων της οικογένειας, επισκέφθηκε τον τότε Μητροπολίτη για να πάρει οικονομική βοήθεια από ταμείο για ορφανά.
Όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου άρχισε να την παρενοχλεί. Κατέθεσε ότι κανόνιζε συναντήσεις απογεύματα Σαββάτου, προφανώς για να λείπει το προσωπικό της Μητρόπολης και την υποδεχόταν ο ίδιος στο γραφείο του, αφού της άνοιγε την πόρτα της Μητρόπολης.
Η παραπονούμενη ανέφερε ακόμα στο Δικαστήριο, πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, είχε τη διαίσθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν ήθελε να ξαναπάει, ωστόσο ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις, με αποκορύφωμα την ημέρα που, όπως ισχυρίστηκε, ο Μητροπολίτης της επιτέθηκε άσεμνα.
Σημείωσε ακόμα ότι σε κατάσταση πανικού μετέβη περπατητή στο σπίτι της και ενημέρωσε σχετικά την μητέρα της. Κατέθεσε ότι από τότε βασανιζόταν, όπως είπε, επειδή δεν κατήγγειλε τον τότε Μητροπολίτη και τελικά αποφάσισε να το κάνει όταν είδε το φως της δημοσιότητας άλλη καταγγελία εναντίον του.
Αρνήθηκε τις κατηγορίες
Ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομου είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.
«Αρνούμαι με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τα όσα ψευδώς αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο από την παραπονούμενη, ότι της επιτέθηκα άσεμνα στο γραφείο μου πριν από 41 χρόνια και όλα όσα ψευδώς ανάφερε περί πραγματοποίησης μεταξύ μας συναντήσεων για να της δώσω δήθεν χρηματική βοήθεια», είχε αναφέρει κατά την δικαστική διαδικασία ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομου.
- «Βράζουν» οι Απολλωνίστες - Στην πορεία και ο «Αίαντας»
- Θανατηφόρο 2012 - Η θέση της Αστυνομίας μετά την ανακοίνωση της οικογένειας
- Νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών - Χειροπέδες στον οδηγό της βάρκας
- Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας για Θεμιστοκλέους
- Νέες κάμερες τροχαίας σε λειτουργία - Δείτε τα σημεία