Ένα μικρό break από το Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε σήμερα το ΡΙΚ αλλά κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον με την live μετάδοση της Ολομέλειας της Βουλής που ασχολήθηκε κυρίως με το θέμα του Συνεργατισμού.
Τα «Πριγκιπικά» πυρά έπληξαν την Κυβέρνηση και τους χειρισμούς της αφού όπως είπε το μέγεθος της ζημιάς αυτής συγκρίνεται ως να έχουμε κτίσει οκτώ αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τα έχουμε ανατινάξει. Ο κύριος Νικόλας Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και σε παλιές δηλώσεις του Χάρη. Σύμφωνα με τον Νικόλα ο ΥΠΟΙΚ δήλωνε ότι, ο Συνεργατισμός υλοποίησε όλους τους σχεδιασμούς του και πέτυχε στις αναδιαρθρώσεις και τη μείωση των ΜΕΔ. Με έκπληξη, είπε, ακούσαμε σήμερα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να λέει ότι αν η συμφωνία δεν εγκριθεί, η οικονομία είναι στον αέρα.
Ο Άντρος βλέπει ψέματα παντού, έτσι τουλάχιστον είπε όταν κλήθηκε να μιλήσει από το βήμα της βουλής για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του Συναγερμού σχετικά με τον Συνεργατισμό. Είπε λοιπόν ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, «στο θέμα που συζητούμε σήμερα αντικατοπτρίζονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η φιλοσοφία, η νοοτροπία και η τακτική με την οποία πολιτεύονται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Επικοινωνία αντί ουσία. Ψέματα αντί αλήθειες. Ημετεροκρατία αντί αξιοκρατία. Αλαζονεία αντί συλλογικότητα και διαβούλευση. Προχειρότητα αντί επαγγελματισμός. Δουλικότητα αντί διεκδίκηση».
Ο κύριος Κυπριανού δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην διακυβέρνηση Χριστόφια λέγοντας, «μόλις ξέμεινε από επιχειρήματα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη άρχισε τα τετριμμένα. Τα «φταίει το ΑΚΕΛ και ο Χριστόφιας». Και δεν σταμάτησε εδώ κάνοντας και το χιουμοράκι αφού όπως είπε, και το 2030 ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ θα φταίνε πάλι γι’ αυτούς.
Ο κύριος Σιζόπουλος ελπίζει ότι η έρευνα για τον Συνεργατισμό δεν θα έχει την τύχη των ερευνών που έγιναν είτε για το Χρηματιστήριο, είτε για τις Κυπριακές Αερογραμμές είτε για την οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι κάποτε στην Κύπρο πρέπει να αρχίσουν να αποδίδονται ευθύνες. Και επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για άλλη μια φορά για το που θα καταλήξουν οι έρευνες.
Από το στόχαστρο του δεν μπορούσε να λείπει η Κυβέρνηση αφού αναφέρθηκε στην πρόσληψη από την Κυβέρνηση 120 νέων στελεχών στην ΣΚΤ για να συμβάλουν στην αναδιοργάνωση του Συνεργατισμού και πρόσθεσε ότι σήμερα η Κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι απέτυχε αυτή η προσπάθεια, διερωτώμενος κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες.
O Περδίκης, κινήθηκε στον αστερισμό του «success story», λέγοντας, «Αυτό το οποίο αποτέλεσε το κυριότερο προεκλογικό όχημα της παρούσας Κυβέρνησης να υπερψηφιστεί από τον κυπριακό λαό και να αναλάβει τα ηνία της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια και να μας οδηγήσει σε ιστορικές όντως στιγμές».
Και πρόσθεσε θυμίζοντας μας ατάκες και γεγονότα από την εποχή του κουρέματος, «Ιστορικές στιγμές που βλέπουμε ξανά τους πολίτες να κάνουν ουρές μπροστά από τις τράπεζες, ιστορικές στιγμές να βλέπουμε το πιστόλι να μπαίνει στον κρόταφο και τον παλτά να κατεβαίνει στο κούτελο. Ιστορικές στιγμές να συνεδριάζουμε νυχθημερόν για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των τραπεζών, ιστορικές στιγμές για να μπαίνουμε σε τρομακτικά διλήμματα και να μην ξέρουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος», πρόσθεσε.
Από την ομιλία του Αβέρωφ κρατήσαμε το έντονο ύφος, το σαρδάμ του, που προκάλεσε βαβούρα στα έδρανα αλλά και το παράδειγμα που έφερε με τον αξιωματούχο των 714 λογαριασμών και των ΜΕΔ των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το σαρδάμ που προκάλεσε σχόλια ήταν όταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην προσπάθεια του να πει «ας περάσουμε στα του Συνεργατισμού», είπε, «ας περάσουμε στα του Συναγερμού. Η ατάκα όπως ήταν φυσιολογικό έφερε μια μικρή αναστάτωση στα έδρανα με τον Αβέρωφ να επανέρχεται δριμύτερος λέγοντας ότι όσο και αν θέλουν κάποιοι να συνδέσουν τον Συνεργατισμό με τον Συναγερμό δεν θα τα καταφέρουν.
Σκιαγραφώντας την κατάσταση στον Συνεργατισμό, ο κ. Νεοφύτου έφερε το παράδειγμα αξιωματούχου του Συνεργατισμού για περίοδο πριν από το 2013, ο οποίος μαζί με συγγενικά του πρόσωπα Α’ βαθμού, συγγενείς, εταιρείες που συμμετείχε ο ίδιος ή συγγενικά του πρόσωπα διατηρούσαν 634 λογαριασμούς σε 15 Συνεργατικές. Είπε επίσης ότι υπήρχαν και 80 λογαριασμοί σε 7 τράπεζες, ανεβάζοντας το σύνολο των λογαριασμών σε 714 με ΜΕΔ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. «Είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις από αυτά που έγιναν στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.