Συνεχίζεται για εντέκατη ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Διεκόπη» και πάλι η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης. Το Κίεβο οχυρώνεται για την μεγάλη επίθεση ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν πόλεις «κλειδιά». Η Ρωσία ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την Οδησσό και στο Ιρπίν διεξάγονται άγριες μάχες.
- Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό»
- Μητέρα στην Ουκρανία: «Αν γίνει έκρηξη κράτησε την αδελφή σου και μη τρέξετε προς εμένα»
- Ποιος είναι ο Ρώσος πιλότος του οποίου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος κοντά στο Τσερνίχιβ
-Αδιάλλακτος ο Πούτιν: Θα πετύχω τους στόχους μου είτε με διάλογο, είτε με πόλεμο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.
Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.
Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.
-«Οι νεοναζί του Τάγματος Αζόφ πυροβόλησαν κονβόι αμάχων στη Μαριούπολη»
Εφιαλτική είναι και η δεύτερη η απόπειρα απομάκρυνσης των αμάχων από την Μαριούπολη. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti μετέδωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής ότι ένα κονβόι αυτοκινήτων με άμαχους χτυπήθηκε από τους Ουκρανούς εθνικιστές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν ακόμη τέσσερα.
Οι νεοναζί του Τάγματος Αζόφ πυροβόλησαν άμαχους που προσπαθούσαν να φύγουν από τη Μαριούπολη κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου του αυτοκινητόδρομου M23 προς την κατεύθυνση του Νοβοαζόβσκ, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο την Πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκραίας του Ντονέτσκ
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι απέτρεψαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Πούτιν "επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα", προσθέτοντας ότι "Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων" το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Το Σάββατο, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί η εκκένωση αυτών των δύο πόλεων που περικυκλώνονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, πριν αλληλοκατηγορηθούν ότι παραβίασαν τη συμφωνία.
Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε αυτές τις δύο πόλεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».
Μια νέα προσπάθεια σήμερα για απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, μια πόλη που ζουν 450.000 κατοίκους, «διεκόπη», ανακοίνωσε η ΔΕΕΣ.
Το άλλο μεγάλο ερώτημα που συζήτησαν Μακρόν και Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν η διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά από μάχες τις τελευταίες ημέρες κοντά στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ και του Ζαπορίγιε, όπου ξέσπασε φωτιά.
Ο Πούτιν κατηγόρησε «εξτρεμιστές Ουκρανούς» και «δολιοφθορείς» ότι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια στο Ζαπορίγιε, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία αποτελούν μέρος μιας κυνικής προπαγάνδας».
Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας Μαριούπολη σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Ουκρανία: Ζευγάρι παντρεύτηκε στα... χαρακώματα (Vid)
-Η Μόσχα απειλεί γειτονικές χώρες της Ουκρανίας αν διευκολύνουν την ουκρανική αεροπορία
Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Λίγες ώρες νωρίτερα με τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη.
Απαντώντας στο αίτημα Ζελένσκι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή αυτών των μαχητικών.
-Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε Ουκρανούς διαδηλωτές της πόλης Νόβα Κακχόβκα
Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σήμερα το απόγευμα σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο.
#Russian invaders open fire on civilians protesting in Nova #Kakhovka pic.twitter.com/vdAlDfFuzk
— Giorgi Revishvili (@revishvilig) March 6, 2022
Παρόμοιες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.
-Τουλάχιστον 364 οι επιβεβαιώμενοι άμαχοι νεκροί
Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα σε νεότερη της ενημέρωση μια αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ.
Στον επικαιροποιημένο απολογισμό που αφορά ατα θύματα έως τις 5 Μαρτίου, προστέθηκαν επιπλέον 13 θανάτοι και 52 τραυματισμοί, σχετικά με τα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο, οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).
-Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο για την φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα Ουκρανούς εξτρεμιστές για το συμβάν στις 3 Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ρώτησε τηλεφωνικά τον Πούτιν για την φωτιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την πρόκληση από Ουκρανούς ριζοσπάστες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε το Κρεμλίνο. «Τα επίπεδα ραδιενέργεια είναι φυσιολογικά».
Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη.
-«Κράτος τρομοκράτη» αποκαλεί τη Ρωσία η Ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ
Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» σε συνέντευξή της στο Fox News.
«Πρόκειται για ένα κράτος τρομοκράτη και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία ως ένα κράτος τρομοκράτη», είπε η Μαρκάροβα.
Επανέλαβε την έκκλησή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά όπλα και άλλα οπλικά συστήματα.
-«Ο Ζελένσκι είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν»
«Ο Ζελένσκι είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν» λέει ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του, Αντρίι Σιμπίγκα, με την είδηση να μεταδίδεται από τα ΜΜΕ στην Ουκρανία.
Andriy Sibiga, Deputy Head of the Office of the President of #Ukraine, said that Volodymyr Zelenskyy is ready for direct negotiations with #Russian President Vladimir Putin
— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022
- Συνάντηση Μπλίνκεν με τον πρόεδρο Μακρόν το βράδυ της Τρίτης στο Παρίσι
Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι το βράδυ της Τρίτης, συνεχίζοντας το συντονισμό της κοινής αντίδρασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Στο μεταξύ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν τις σχετικές αναφορές και διασφαλίζουν ότι αρμόδιοι οργανισμοί θα διερευνήσουν την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πολύ αξιόπιστες αναφορές για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.
-Επί μία ώρα και 45 λεπτά μιλούσαν Μακρόν και Πούτιν για την εισβολή
Μία ώρα και 45 λεπτά διήρκεσε η επικοινωνία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως μεταδίδει το Sky News οι δυο τους συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί και για τις απαιτήσεις της Ρωσίας προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Οι δυο τους δεν είναι η πρώτη φορά που συνομιλούν αφού πάλι εντός της εβδομάδας είχαν συζητήσει τηλεφωνικά με γαλλικές πηγές να μεταδίδουν ότι δεν υπήρχε κάτι ενθαρρυντικό όσον αφορά στο ενδεχόμενο τερματισμού της σύρραξης.
Η επικοινωνία ήρθε αφότου ο Πούτιν είχε σήμερα συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος τον προέτρεψε να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
-«Διεκόπη» και πάλι η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης
«Διεκόπη» και πάλι η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης, ανακοίνωσε πριν λίγο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Οι αρχές στην Μαριούπολη, που είναι πολιορκημένη από ρωσικά στρατεύματα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να απομακρύνουν τους αμάχους από τις 12:00, της επομένης μιας ανεπιτυχούς προσπάθειας, λόγω της συνέχισης των έντονων βομβαρδισμών. Την 11η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή η πόλη των 450.000 κατοίκων βρίσκεται υπό «ανθρωπιστικό αποκλεισμό», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βαντίμ Μποιττσένκο. Ο αποκλεισμός προκαλεί «χιλιάδες τραυματίες» και επιβεβαιώνει ότι «η Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον».
Many buses have departed to evacuate civilians from Mariupol. The second-attempt-ceasefire around the city has just started. It was agreed during the last talks between Ukrainian and Russian delegations. Yesterday the first attempt for ceasefire was disrupted - Zaporizhia head. pic.twitter.com/7booECbEw5
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) March 6, 2022
Οι κάτοικοι δεν έχουν νερό, φαγητό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Η πτώση της Μαριούπολης θα αποτελούσε σημείο καμπής, επιτρέποντας τη διασταύρωση μεταξύ των στρατευμάτων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα άλλα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και του Χερσώνα, και εκείνων που προέρχονται από το Ντονμπάς.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
People are living in terror in Mariupol, desperate for safety.
— ICRC (@ICRC) March 6, 2022
Today’s attempt to start evacuating an estimated 200,000 people has failed.
The failed attempts underscore the absence of a detailed and functioning agreement between parties to the conflict. #Ukraine
Thread
-Οχυρώνεται το Κίεβο περιμένοντας τη μεγάλη επίθεση
Ουκρανοί στρατιώτες ενίσχυσαν την άμυνα γύρω από το Κίεβο σήμερα, σκάβοντας χαρακώματα, κλείνοντας δρόμους και επικοινωνώντας με μονάδες πολιτικής άμυνας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις γύρω περιοχές και επιτέθηκαν σε κοντινές πόλεις και χωριά. Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις και οι πολίτες εθελοντές σκάβουν χαρακώματα, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη των 3,4 εκατομμυρίων, καθώς οι φόβοι για πλήρη επίθεση εξαπλώνονται.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και έχει επικεντρώσει τις σκληρότερες επιθέσεις της στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, πολιορκώντας πόλεις όπως η Μαριούπολη και το Χάρκοβομε πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και θύματα. Το Κίεβο έχει γλιτώσει από τις χειρότερες μάχες μέχρι στιγμής, αλλά έντονες μάχες μαίνονται στις γύρω πόλεις και χωριά και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο σήμερα με στρατιωτικά του οχήματα να κινούνται κοντά στην πρωτεύουσα.
#Kyiv is ready for defense pic.twitter.com/cEsTYRiGjB
— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022
Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας που κινηματογραφήθηκε το Σάββατο στην περιοχή του Κιέβου, έδειξε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα, με σωρούς από σάκους άμμου και τσιμεντένιες πλάκες σε έναν κεντρικό δρόμο, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες έλεγχαν προσεκτικά τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Ένας δρόμος αποκλείστηκε από μεταλλικά αντιαρματικά φράγματα αποκαλούμενα «σκαντζόχοιροι» και στήθηκαν θέσεις πολυβόλων. Βόμβες μολότοφ αναπτύχθηκαν στην άκρη του δρόμου, καθώς οι πολίτες ορκίστηκαν να συμμετάσχουν στη μάχη για την προστασία του Κιέβου. «Είμαστε εξοπλισμένοι 100%», είπε ένας στρατιώτης στο βίντεο. Οι θέσεις είναι προετοιμασμένες, τις έχουμε φτιάξει και απλά περιμένουμε να τους αντιμετωπίσουμε... Θα νικήσουμε».
-Πάπας Φραγκίσκος: «Η Αγία Έδρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον σταματήσει»
Απευθυνόμενος στους πιστούς που παρακολούθησαν τη λειτουργία και την ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε σήμερα ότι «στην Ουκρανία χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και πως «η Αγία Έδρα είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο», διότι «πρόκειται για παραφροσύνη».
«Η Αγία Έδρα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί, να προσφέρει κάθε αναγκαία υπηρεσία για να ξεπερασθεί η κρίση αυτή», πρόσθεσε ο ποντίφικας. Τόνισε, δε, ότι απέστειλε δυο καρδινάλιους στην Ουκρανία, για να μεταφέρουν ανθρωπιστικές βοήθειες στον ουκρανικό λαό και για να πούνε και πάλι, με ξεκάθαρο τρόπο: «ο πόλεμος είναι παραφροσύνη, σας ικετεύουμε να σταματήσετε, να αντιληφθείτε όλη αυτή την σκαιότητα».
Μάλιστα, απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι διεξάγει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», λέγοντας ότι η χώρα σφυροκοπείται από πόλεμο.
«Στην Ουκρανία ρέουν ποτάμια αίματος και δακρύων. Αυτή δεν είναι μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος που οδηγεί σε θάνατο, καταστροφή και δυστυχία», είπε ο Πάπας στην εβδομαδιαία ομιλία του προς το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
-Άγριες μάχες στο Ιρπίν
Στο Ιρπίν, μια πόλη περίπου 25 χλμ βορειοδυτικά του Κιέβου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή αναγκάστηκαν να καλυφθούν όταν οι πύραυλοι έπληξαν κοντά, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters. Στρατιώτες και κάτοικοι βοηθούσαν ηλικιωμένους να σπεύσουν σε ένα λεωφορείο γεμάτο τρομοκρατημένους ανθρώπους, κάποιοι πανικόβλητοι καθώς περίμεναν να οδηγηθούν σε ασφαλές μέρος.
Residents and journalists fled Irpin, a Ukrainian town some 16 miles northwest of Kyiv, after heavy shelling landed on the only escape route used by locals https://t.co/uuS0VqzBHV pic.twitter.com/1484wE2RLM
— Reuters (@Reuters) March 6, 2022
-Το σχέδιο της Ρωσίας για να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα
Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις για να περικυκλώσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο και στρέφει την ουσιαστική προσοχή της, ώστε να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Facebook, ο Ολεκσέι Ντανίλοφ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα ασφάλειας της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει ακόμη την πρόθεση να προσπαθήσει και να καταλάβει το Κίεβο, είπε ο ίδιος. Ξεχωριστά, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένει 639 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) για την υποστήριξη της οικονομίας της, στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
Терміново! pic.twitter.com/P99C5UJlte
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 6, 2022
-Η Ρωσία ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την Οδησσό
Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, μια στρατηγική πόλη και το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, προειδοποίησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.
«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό», μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των Ρώσων τουριστών, είπε. «Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε αγανακτισμένος.
-Το αεροδρόμιο Βινίτσια κατεστράφη ολοσχερώς από ρωσικές ρουκέτες
Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Μόλις ενημερώθηκα για πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Βινίτσια», μια πόλη με πληθυσμό σχεδόν 370.000 κατοίκων, είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοκλήση στο Telegram. «Το αεροδρόμιο καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε. Νωρίτερα, οι αρχές δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο αεροδρόμιο που προκλήθηκαν από τα πλήγματα.
This is what the airport near #Vinnitsa looks like now pic.twitter.com/brYpNRrZLK
— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022
-Πούτιν προς Ουκρανία: «Σταματήστε να πολεμάτε»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ρωσία θα σταματήσει τη «στρατιωτική της επιχείρηση» μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Ο Πούτιν είπε ότι η επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου χρονοδιαγράμματος και ότι ελπίζει ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.
ΠΗΓΗ: protothema.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό»
- Μητέρα στην Ουκρανία: «Αν γίνει έκρηξη κράτησε την αδελφή σου και μη τρέξετε προς εμένα»
- Κραυγή απόγνωσης από τον Δήμαρχο Μαριούπολης: «Αποκλεισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό»
- Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε αν μία φωτογραφία ή ένα βίντεο αποτελούν fake news
- Ποιος είναι ο Ρώσος πιλότος του οποίου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος κοντά στο Τσερνίχιβ