Οι βροχές που πέφτουν την τελευταία περίοδο στην Κύπρο, ευνοούν στην ευδοκίμηση των μανιταριών, που αποτελούν έναν εκλεκτό μεζέ στο κυπριακό τραπέζι. Ωστόσο, ο τρόπος συλλογής τους πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον.
Το Τμήμα Δασών, με ανακοίνωσή του, εφιστά την προσοχή των συλλεκτών μανιταριών, ώστε να εφαρμόζουν συγκεκριμένες πρακτικές, κατά τον εντοπισμό του αγαπημένου τους εδέσματος, καθώς εργαλεία που χρησιμοποιούν, προκαλούν ζημιά και στο ίδιο το μανιτάρι
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής τέσσερα σημεία:
«Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αφορμή τις αναμενόμενες εξορμήσεις του κοινού στα βουνά για συλλογή μανιταριών διευκρινίζει τα πιο κάτω.
- Πολλοί συλλέκτες στην προσπάθεια τους να είναι πιο αποτελεσματικοί χρησιμοποιούν εργαλεία κυρίως τσουγκράνες (χτενιές) για απομάκρυνση της φυλλάδας που σκεπάζει τα μανιτάρια. Η πρακτική αυτή απαγορεύεται ρητά από τον περί Δασών Νόμο.
- Ο εντοπισμός των μανιταριών πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική παρατήρηση από συλλέκτες που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα εδώδιμα είδη από τα δηλητηριώδη. Κατά τη συλλογή, να αφαιρείται η φυλλάδα μόνο από το μέρος που βρίσκεται πάνω από το μανιτάρι και στη συνέχεια το μανιτάρι να κόβεται με μαχαίρι λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Ακολούθως να γίνεται επανατοποθέτηση της φυλλάδας που μετακινήθηκε.
- Η συλλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σεβασμό προς τη φύση και το ίδιο το μανιτάρι που συλλέγεται. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο αν θα συλλεχθεί ή όχι το μανιτάρι (καρπός) όσο να μην καταστραφεί ο παραγωγικός μύκητας που βρίσκει προστασία κάτω από τη φυλλάδα.
- Είναι πολύ σημαντικό να συλλέγονται μόνο τα ώριμα μανιτάρια τα οποία έχουν απελευθερώσει μεγάλο αριθμό σπορίων, εξασφαλίζοντας έτσι την αναπαραγωγή τους και τα επόμενα χρόνια.
Το Τμήμα Δασών κάνει έκκληση στο κοινό να εφαρμόζει τις σωστές πρακτικές και να αναφέρει τις παραβάσεις στον πλησιέστερο δασικό σταθμό. Η σαρωτική απομάκρυνση της φυλλάδας συνιστά βάναυση μεταχείριση της φύσης και προκαλεί ζημιά στο δασικό οικοσύστημα αφού θανατώνει μικρά μανιτάρια που πρόκειται να βλαστήσουν, καθώς και μικροοργανισμούς και φυτά της περιοχής ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει αισθητικά το δάσος».