Την ώρα που ανά το παγκόσμιο έχει σημάνει νέος συναγερμός εξαιτίας των τριών μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού, η Κύπρος άρχισε να λαμβάνει τα μέτρα της, προκειμένου, αφ’ ενός να περιορίζει και αφ’ ετέρου να τις εντοπίζει, προτού διασπαρούν στην κοινότητα. Πριν από έναν περίπου μήνα στο νησί είχαν εντοπιστεί, μετά από διερεύνηση που έγινε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, από έλεγχο εικοσιτεσσάρων δειγμάτων από άτομα που ταξίδεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, δώδεκα δείγματα θετικά στην αγγλική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Από τότε, προέκυψαν ακόμα δύο μεταλλάξεις, αυτή της Νότιας Αφρικής και αυτή της Βραζιλίας, με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται στην διαδικασία περαιτέρω διερεύνησης του θέματος. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αναφέρεται στην μεγαλύτερη ανάγκη που υπάρχει, πλέον, για αυξημένη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.
Δείγματα στο ECDC
Μετά τον εντοπισμό των δώδεκα θετικών στην βρετανική μετάλλαξη ατόμων στις αρχές Ιανουαρίου 2021, η διερεύνηση δεν συνεχίστηκε. Ωστόσο, επανήρχισε τώρα, με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής να έχει ελέγξει 24 θετικά δείγματα τα οποία ελήφθησαν μεταξύ των ημερομηνιών 22 και 28 Ιανουαρίου. Από αυτά, τα 9 προέκυψαν θετικά στην βρετανική μετάλλαξη, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί η βραζιλιάνικη και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Όπως πληροφορείται η «Κ», το ΙΝΓΚ ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας ότι, λόγω φόρτου εργασίας δεν δύναται να συνεχίσει την διερεύνηση, έτσι, σύμφωνα και με την τοποθέτηση του προέδρου της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνου Τσιούτη, στις 27 Ιανουαρίου, η Κύπρος μπορεί στην συνέχεια να στείλει μέχρι και 300 δείγματα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για διερεύνηση.
Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Υπουργός Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την Τετάρτη, έγινε η ενημέρωση ότι το Υπουργείο θα αποστέλλει το 5% των θετικών δειγμάτων που θα προκύπτουν κάθε βδομάδα στο ECDC για εξειδικευμένες εξετάσεις που αφορούν στα τρία μεταλλαγμένα στελέχη. Παρ’ όλ’ αυτά, η πρώτη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο θα δοθεί μέσα από τις εξετάσεις που διενεργεί το ΙΝΓΚ, σε μικρό αριθμό δειγμάτων.
Πλησιέστερη η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Η Κύπρος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες, μεταξύ των δύο νέων μεταλλάξεων, να υποδεχθεί πρώτα την νοτιοαφρικανική, καθώς πλέον βρίσκεται πολύ κοντά μας. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου είχαν ταυτοποιηθεί συνολικά 173 δείγματα θετικά στο μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.1.7 (βρετανικό), στην Ελλάδα, σε Αττική, Κρήτη, Βόρειο Ελλάδα και Πάτρα και ένα θετικό στο στέλεχος B.1.351 (νοτιοαφρικανικό) στη Θεσσαλονίκη.
Για τον κατά το δυνατό αποτελεσματικότερο έλεγχο των πυλών εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη πρόταση που προβλέπει τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 72 ωρών και τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου PCR, 72 ώρες μετά την άφιξη σε όλους τους επιβάτες που αφικνούνται από χώρες των Κατηγοριών Α και Β, ενισχύοντας έτσι τα μέτρα που εφαρμόζονται στα Αεροδρόμια της Δημοκρατίας από την επαναλειτουργία τους το καλοκαίρι του 2020. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση των επιβατών από χώρες της Κατηγορίας Β να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR 72 ωρών πριν την αναχώρηση, και παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτου χώρας αναχώρησης, οφείλουν να συμπληρώνουν το Cyprus Flight Pass.
Διευκρινίζεται ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021. Επίσης, σημειώνεται ότι το κόστος για την εργαστηριακή εξέταση (PCR) 72 ώρες μετά την άφιξη επωμίζεται ο πολίτης.
Το βραζιλιάνικο στέλεχος
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε στην «Κ» ότι μεγαλύτερη ανησυχία, μεταξύ των τριών μεταλλαγμένων στελεχών, προκαλεί αυτό της Βραζιλίας. Εξήγησε ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα, το εν λόγω στέλεχος αναδύθηκε σε μια περιοχή όπου υπήρξε υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και, ενώ θα ανέμεναν οι επιστήμονες ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έπρεπε να είχε αναπτύξει ανοσία, ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός μεταλλάχθηκε για να καταφέρει να σπάσει την άμυνα που είχε αναπτυχθεί από τον οργανισμό των κατοίκων.
Όπως είπε, πρόκειται για «στέλεχος διαφυγής, εξαιτίας της ιδιότητάς του να διαφεύγει από τους μηχανισμούς άμυνας. Ως εκ τούτου, υπάρχει περίπτωση να μην καταπολεμάται ούτε από τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19, αν ισχύουν τα πιο πάνω, εξήγησε.
Για στέλεχος διαφυγής γίνεται λόγος και στην Ελλάδα, μετά την νόσηση ιερέα στην Θεσσαλονίκη εξαιτίας της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής, παρά το ότι είχε προσβληθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από την νόσο COVID-19. Οι επιστήμονες στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα mRNA εμβόλια παρέχουν επαρκή προστασία. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση των επαναμολύνσεων, η πιθανότερη έκβαση είναι μια πολύ ήπιας μορφής δεύτερη λοίμωξη.
Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα