ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ στο Politico: Προσδοκίες επανέναρξης διαλόγου μετά από τουρκικές εκλογές

«Θέλουμε η ΕΕ να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο και να επαναλάβουμε τις συνομιλίες»

ΚΥΠΕ

Την προσδοκία πως η επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με τη Δύση που ξεκίνησε μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στο Politico, κατά την οποία κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τις κυρώσεις ΗΠΑ - ΗΒ κατά Κυπρίων πολιτών.

Στη συνέντευξη στην ανταποκρίτρια του Politico Νεκταρία Σταμούλη, ο ΠτΔ αναφέρει επίσης πως θεωρεί ότι η ΕΕ μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών καθώς έχει στη διάθεση της όλα τα απαραίτητα κίνητρα, αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης της Κύπρου για διαχείριση της μετανάστευσης μέσω ενός σχεδίου δράσης για την περιοχή, και σχολιάζει τη στάση της Κύπρου απέναντι στη Ρωσία και τα επόμενα βήματα της Κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τις κυρώσεις ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου κατά Κύπριων πολιτών για συνεργασία με Ρώσους ολιγάρχες.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνει πως το θέμα των κυρώσεων σε Κύπριους πολίτες αποτελεί «υψηλή προτεραιότητα για εμάς» και πως δεν θα επιτραπούν «συμπεριφορές που αμαυρώνουν το όνομα της χώρας μας», προσθέτοντας ότι «υπάρχει σαφής πολιτική βούληση να φτάσουμε μέχρι τέλους σε αυτό το θέμα».

Τουρκία, Κυπριακό και ΕΕ

Αναφερόμενος στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, καθώς και το αίτημα της Κύπρου για πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «ο χρονικός ορίζοντας είναι οι εκλογές στην Τουρκία», παραπέμποντας στην εκλογική αναμέτρηση του Προέδρου Ερντογάν με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της συνέντευξης, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα βήματα επαναπροσέγγισης της Τουρκίας προς τη Δύση και άλλες χώρες της περιοχής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, και εξέφρασε την ελπίδα όπως οι βελτιωμένοι αυτοί δεσμοί να έχουν διάρκεια, θέτοντας τις βάσεις για διπλωματικές προσπάθειες για το Κυπριακό.

«Όλα εξαρτώνται από το πώς θα ενεργήσει η Τουρκία μετά τις εκλογές. Γιατί υπάρχει αλλαγή στάσης τώρα, είναι λόγω των εκλογών ή πραγματικά βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά λόγω εσωτερικών παραγόντων; Αν υπάρχει πραγματική βούληση, θα την αξιοποιήσουμε» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο ΠτΔ σημείωσε πάντως πως οι προσδοκίες του δεν επηρεάζονται από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξει σημαντική διαφορά μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου στο συγκεκριμένο θέμα.

«Η στάση και η προσέγγιση της Τουρκίας διαχρονικά στο Κυπριακό δεν επηρεάζεται από τις κυβερνητικές αλλαγές στη χώρα. Θέλουμε η Τουρκία να έχει μια σταθερή κυβέρνηση ώστε να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τον ρόλο που αναμένει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειες επανέναρξης, δήλωσε ότι «θέλουμε η ΕΕ να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο και να επαναλάβουμε τις συνομιλίες» και επανέλαβε την πεποίθηση ότι «μόνο η ΕΕ έχει τα "καρότα", τα κίνητρα, που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό. Για αυτό ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει κεντρικό ρόλο».

Διαχείριση μετανάστευσης

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο ΠτΔ έκανε λόγο για αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς το νησί κατ’ αναλογία πληθυσμού (6% του πληθυσμού σύμφωνα με το κείμενο), σημειώνοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία φτάνει στη χώρα από την Τουρκία μέσω της Πράσινης Γραμμής. Οι πλείστοι αιτητές ασύλου προέρχονται από τη Συρία, τη Νιγηρία, το Κονγκό και το Πακιστάν, προστίθεται.

Μιλώντας για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητα των μέτρων της προηγουμένης κυβέρνησης, ο ΠτΔ αναφέρει στη συνέντευξη πως στόχος δεν είναι να συνεχίσει την περίφραξη της Πράσινης Γραμμής.

«Σίγουρα δεν επιθυμούμε να χτίσουμε φράχτη στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία ενέργεια που θα εδραιώσει τα τετελεσμένα γεγονότα της κατοχής. Η κατασκευή φράχτη δεν αποτελεί επιλογή για την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο ΠτΔ κάλεσε επίσης την ΕΕ να καταρτίσει σχέδιο δράσης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για κατανομή της ευθύνης.

Ρωσία και κυρώσεις ΗΠΑ - ΗΒ

Όπως υπενθυμίζει το Politico, η Κύπρος έχει παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και έχει προσπαθήσει αρκετά να αλλάξει τη φήμη της πως αποτελεί κρησφύγετο για Ρώσους ολιγάρχες. Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια, η χώρα υποστήριξε τις κλιμακούμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία.

«Αυτή η θέση όχι μόνο δεν θα αλλάξει, αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω. Ο προσανατολισμός της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σαφής, είναι ευρωπαϊκός, είναι δυτικός» δήλωσε σχετικά ο ΠτΔ.

Σε σχέση με την πρόσφατη προσθήκη Κύπριων πολιτών και κυπριακών εταιριών στις κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη φερόμενη συνεργασία τους με Ρώσους στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, όπως τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο ΠτΔ δήλωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις αμερικανικές όσο και με τις βρετανικές αρχές και έχει ζητήσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν Κύπριους υπηκόους.

«Το θέμα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για εμάς και δεν θα επιτρέψουμε συμπεριφορές που αμαυρώνουν το όνομα της χώρας μας. Υπάρχει σαφής πολιτική βούληση να φτάσουμε μέχρι τέλους σε αυτό το θέμα» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση