ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Πού τα βρήκες τα λεφτά; (vid)

Δείτε ποιος είναι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που τον έχουν κατηγορήσει για απάτες, εκβιασμούς και χρηματισμούς και έχει χαρακτηριστεί «ταμίας του Πούτιν»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Tης Έλενας Αποστόλου

Ρομάν Αμπράμοβιτς, ετών 55. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του Ρώσου ολιγάρχη ανέρχεται στα 14.5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και τον καθιστά τον 12ο πλουσιότερο άνδρα στη Ρωσία και νούμερο 142 στον κόσμο.

Για τους ποδοσφαιρόφιλους δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού από το 2003, όταν ανέλαβε την Τσέλσι, έγινε ευρέως γνωστός.

Τώρα πια θεωρείται persona non grata για τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποφάσισε να «παγώσει» τα υπάρχοντα του Ρώσου ολιγάρχη στη χώρα, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Περιουσία

Μέχρι πρόσφατα είχε ζήσει, ως επί το πλείστον, την εξαιρετικά προνομιούχα ζωή του ειρηνικά, είτε πάνω στα σούπερ γιοτ του, στα αρχοντικά του, είτε σε ένα από τα ιδιωτικά του τζετ που αποτελούν την αυτοκρατορία του. Ο 55χρονος τρέχει τώρα να γλυτώσει από την κατάσχεση και το πάγωμα όσα περισσότερα μπορεί από τα περιουσιακά του στοιχεία.

Σημειωτέον πως μιλάμε για μια προσωπική περιουσία συνολικής αξίας περίπου 14.5 δις δολαρίων, υπό την «σκέπη» της οποίας εντάσσονται τουλάχιστον 70 επαύλεις σε Λονδίνο, Ρωσία, αλλά και εκτάσεις στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Γαλλικές Δυτικές Ινδίες. Διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο, ενώ έχει ένα ολόκληρο στόλο από αυτοκίνητα και ιδιωτικά τζετ.

Ο Ρώσος έχει μετοχές σε αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες πετρελαίου και αλουμινίου, ενώ είχε μέχρι πρότινος όλο τον κόσμο στα πόδια του. Ο ίδιος, αν και είναι πλέον Ισραηλινός πολίτης, δηλώνει «πολίτης του πουθενά»…

Από τη φτώχεια στα πλούτη

Πάμφτωχο ορφανό παιδί από τα τρία του, γεννήθηκε στο Saratov τον Οκτώβριο του 1966 από οικογένεια Εβραίων, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της ανήλικης ζωής του στη Σιβηρία. Ο «Ρόμκα», όπως τον αποκαλούσαν, υιοθετήθηκε από τον θείο του, Λέιμπ, ο οποίος στα οκτώ του τον έστειλε στη Μόσχα στη γιαγιά του, για περισσότερες ευκαιρίες. Εγκατέλειψε στα 17 του το Βιομηχανικό Ινστιτούτο, αφού ήθελε να γίνει μηχανικός και κατετάγη στον Κόκκινο στρατό, υπηρετώντας για δύο χρόνια. Στα 20 του χρόνια ήξερε πως οι επιχειρήσεις ήταν ο δρόμος για την κορυφή. Κανείς δεν τον θυμάται ως μικροπωλητή που πούλαγε πλαστικές κούκλες και πάπιες στους δρόμους της Μόσχας. Ανήσυχο πνεύμα που έψαχνε να αρπάξει την κατάλληλη ευκαιρία στα χρόνια της Περεστρόικα. Και τα κατάφερε. Έχτισε μια αυτοκρατορία εκμεταλλευόμενος ευκαιρίες και ισχυρές γνωριμίες, στην περίοδο που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ.

Αμφιλεγόμενα ντιλ – δωροδοκίες – απαγωγές

Ξεκίνησε να συσσωρεύει τα πλούτη του την περίοδο του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού που σημάδεψε τη μετασοβιετική Ρωσία της δεκαετίας του 1990, με τους επικριτές του να τον κατηγορούν για απάτες, δωροδοκίες και εκβιασμούς, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος και οι δικηγόροι του απορρίπτουν.

Συνελήφθη το 1992, αφού φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα για να κλέψει 55 δεξαμενόπλοια ντίζελ, προτού αποσυρθούν οι κατηγορίες και αθωωθεί στο δικαστήριο.

Και αυτό, όπως φάνηκε, χάρη στα διεφθαρμένα σαλόνια της πολιτικής που κατάφερε να μπει. Στα «σαλόνια» τον είχε βάλει ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο ολιγάρχης που είχε απευθείας συνομιλίες με τον Μπόρις Γιέλτσιν.

Με τη βοήθειά του κατάφερε να πάρει τα κρατικά διυλιστήρια της Ρωσίας. Σε έναν στημένο διαγωνισμό, ο Αμπράμοβιτς ήταν ο μόνος μειοδότης, με δάνειο από τράπεζα που είχε χρηματοδοτηθεί από Ρώσο υπουργό, με χρήματα των Ρώσων φορολογούμενων. Εξαγόρασε τα διυλιστήρια της Sibneft για λιγότερο από το 1/10 της πραγματικής τους αξίας: 250 εκατ. δολάρια, αντί 2.7 δις.

Δέκα χρόνια μετά, ο Αμπράμοβιτς τα ξαναπούλησε στην κυβέρνηση, του Πούτιν αυτή τη φορά, για 13 δισ. Δολάρια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατάφερε να εξαγοράσει και άλλο εργοστάσιο πετρελαιοειδών, τη Slavneft το 2002, με τον ίδιο τρόπο.

Στη συνέχεια μεταφέρει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Αγγλία, όπου το 2003 έγινε ιδιοκτήτης της Chelsea, μετά από παρότρυνση του Πούτιν όπως λέγεται, αλλά και μιας εντυπωσιακής έπαυλης στην Kensington Palace Gardens, την «οδό των εκατομμυριούχων», αφού απολάμβανε να ζει στη Βρετανία, παρά σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη.

Βρήκε επίσης χρόνο, εκτός από το να βγάζει δισεκατομμύρια, να δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια, αποκτώντας επτά παιδιά με δύο από τις τρεις πρώην συζύγους του.

Το «ξέπλυμα»

Τη σχέση αυτή με τον Πούτιν… ο Αμπράμοβιτς την «ξεπλένει» με την πώληση της Τσέλσι για να δώσει βοήθεια στους Ουκρανούς, όπως υποσχέθηκε, αλλά και με το νέο του αμόρε που έγινε πρώτο θέμα στον Βρετανικό Τύπο, αφού η νέα σύντροφος του κροίσου είναι ουκρανικής καταγωγής.

Ο 55χρονος Αμπράμοβιτς, έχει δεσμό από τα τέλη του 2021, όπως έχει γραφτεί, με την 25χρονη Αλεξάντρα Κόρεντιουκ. Η καλλονή είναι ηθοποιός, μοντέλο και επιχειρηματίας.

Αποκαλύψεις… φωτιά

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, όπως αποκάλυψε το BBC, έχει ήδη παραδεχτεί σε βρετανικό δικαστήριο ότι πραγματοποίησε δωροδοκίες για να προχωρήσει η συμφωνία για την εξαγορά της Sibneft, ενώ είχε μηνυθεί στο Λονδίνο από τον πρώην συνεργάτη του, Μπερεζόφσκι, το 2012. Παρ’ όλα αυτά, ο Αμπράμοβιτς κέρδισε την υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, οι ρωσικές Αρχές είχαν μάλιστα επιχειρήσει να «κυνηγήσουν» για τη συγκεκριμένη συμφωνία τον Αμπράμοβιτς, τον οποίο είχε προστατεύσει ο ίδιος ο Γιέλτσιν. Για την ιστορία, ο εισαγγελέας που είχε επιχειρήσει τότε να βάλει στο στόχαστρο τον Αμπράμοβιτς αποπέμφθηκε, αφού προηγουμένως δόθηκε στη δημοσιότητα ένα sex tape με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Εν τω μεταξύ, το 2002 και ενώ ο Πούτιν είχε διαδεχθεί τον Γέλτσιν στην εξουσία, ο Αμπράμοβιτς θα αποκτούσε και άλλη μία κρατική ρωσική εταιρεία, τη Slavneft, με τους επικριτές του να υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα εκείνης της δημοπρασίας ήταν, επίσης, προϊόν εκβιασμών και διαπλοκής.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, τη Slavneft διεκδικούσε τότε και μια ομάδα Κινέζων που ήταν διατεθειμένη μάλιστα να δώσει πιο πολλά από τον Αμπράμοβιτς για να την αποκτήσει, ωστόσο ένα από τα μέλη της… έπεσε θύμα απαγωγής στη Μόσχα.  

Κολλητός του Πούτιν!

Ο «Ρόμκα» έγινε ο πιο κοντινός επιχειρηματίας στους στενούς κύκλους του Μπόρις Γέλτσιν και ένας από τους πρώτους ολιγάρχες της Ρωσίας. «Ο Νονός του Κρεμλίνου», όπως έγραψε για αυτόν ο δημοσιογράφος Πολ Κλέμπνικοφ.

Ποιος μπορεί άραγε να τον βοηθήσει να γίνει ακόμη πιο πλούσιος; Ένας άνθρωπος μπορεί φτάνει ο ίδιος να υποστηρίξει… την ανάβασή του. Είναι πρώην πράκτορας της KGB που σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη. Παρείχε υπηρεσίες στον Γιέλτσιν. Λέγεται Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και έχει όλο το «πακέτο» για να αναλάβει.

Λέγεται ότι ήταν ο Αμπράμοβιτς ο πρώτος που πρότεινε στον Γιέλτσιν να αναδείξει τον πρώην πράκτορα της KGB στην πρωθυπουργία και στη διαδοχή του. Ο Πούτιν διορίστηκε Πρωθυπουργός στις 9 Αυγούστου 1999. Θρυλείται πως, από εκείνη τη μέρα κι έπειτα, ο Αμπράμοβιτς έκανε το κάστινγκ της Κυβέρνησης παραμένοντας στενός φίλος και συνεργάτης. Ο βιογράφος του Πούτιν, Κρις Χάτσινς, περιέγραψε τη σχέση τους σαν αυτή μεταξύ πατέρα και αγαπημένου γιού. Με λίγα λόγια ήταν ένας σημαντικός παράγοντας εντός των τειχών του Κρεμλίνου που δρούσε, όμως, στο παρασκήνιο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία... «Μόνο ο Πούτιν και ο Αμπράμοβιτς ξέρουν καλά όλη τη Ρωσία...» τονίζουν με νόημα οι ειδικοί!

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση