ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε δύο στρατόπεδα οι επιδημιολόγοι - Διαφωνούν για τις χαλαρώσεις

Τι αναφέρουν πληροφορίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η έξαρση των τελευταίων ημερών καθώς και η επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας πέραν της δεδομένης ανησυχίας μεγάλης μερίδας πολιτών, φέρεται να έχει φέρει και τον «διχασμό» στις τάξεις των επιδημιολόγων με φόντο τις χαλαρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» που πηγάζουν από τους κόλπους της επιστημονικής ομάδας, στην προηγούμενη σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα (την περασμένη Δευτέρα 21/3) προέκυψαν διαφωνίες σε ότι αφορά τους χειρισμούς σε θέματα πανδημίας αλλά και τις προτεινόμενες χαλαρώσεις.

Συγκεκριμένα φέρεται να δημιουργήθηκαν δύο «στρατόπεδα» μέσα από την συζήτηση και τις εισηγήσεις αφού η προτεινόμενη κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη.

Οι... κατά των χαλαρώσεων

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στην πλευρά του «συντηρητικού» στρατοπέδου, μερίδα επιστημόνων τάχθηκε εναντίον οποιονδήποτε νέων χαλαρώσεων. Με κύριο επιχείρημα την επερχόμενη επικράτηση της υπομετάλλαξης Όμικρον2 και λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο βαθμό μετάδοσης και διασποράς -που έχει ως αποτέλεσμα τον αυξανόμενο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων- λέχθηκε πως θα πρέπει να συνεχιστεί μία πιο συντηρητική προσέγγιση ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κατάργηση της μάσκας αλλά και την μείωση του αριθμού των τεστ ταχείας ανίχνευσης που πραγματοποιούνται.

Προστέθηκε πως ενδεχόμενη κατάργηση της μάσκας θα φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα (και πιθανόν νοσηλείες) ενώ με το υφιστάμενο μοντέλο η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι ελεγχόμενη.

Οι υπέρ των χαλαρώσεων

Στον αντίποδα βρέθηκε το «φιλελεύθερο» στρατόπεδο, με τους επιστήμονες που τάσσονται σε αυτό να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να μην προχωρήσει η χώρα σε νέες χαλαρώσεις. Επιστήμονες που τάχθηκαν υπέρ ανέφεραν πως η αντιμετώπιση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική αφού οι νέες υπομεταλλάξεις δεν είναι τόσο νοσογόνες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον μειωμένο αριθμό νοσηλευόμενων αλλά και διασωληνωμένων.

Μάλιστα οι διαφωνίες πέραν των ζητημάτων που αφορούσαν την μείωση του αριθμού των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου -κυρίως σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους- αλλά και της κατάργησης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εντάθηκαν μετά την εισήγηση για κατάργηση της μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους (στα καταστήματα λιανικού εμπορίου).

Από τη στιγμή που δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων και σύμπνοια για να ληφθούν συλλογικά οι αποφάσεις, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε όπως το ζήτημα παραμείνει στο συρτάρι και αναμένεται να επαναξιολογηθεί στην επόμενη σύσκεψη με τους επιδημιολόγους, την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί πως από την σύσκεψη απουσίαζαν τόσο ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης, όσο και η Ζωή-Δωροθέα Πανά.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση