ΚΥΠΕ
Ούτε καν στον Ταγίπ Ερντογάν άρεσε το πόσες φορές ο Ερσίν Τατάρ στις κοινές τους δηλώσεις είπε «κύριε Πρόεδρέ μου» ενώ στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο «προεδρικό» τον κατσάδιασε για τις λίγες ψήφους που πήρε στην διαδικασία της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.
Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει σήμερα στην Αβρούπα, επικαλούμενος πληροφορίες, ότι στην τετ-α-τετ συνάντηση του Τούρκου Προέδρου και του Τ/κ ηγέτη, κατά την επίσκεψη του πρώτου στα κατεχόμενα, τη Δευτέρα, το κλίμα ήταν τεταμένο. Ο Ερντογάν ζήτησε εξηγήσεις από τον Τατάρ γιατί το ποσοστό του ήταν χαμηλό στις Προεδρικές και ο Τ/κ ηγέτης τα έριξε στην τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για ανεπαρκείς προσπαθείς εκ μέρους της. Τότε ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τον «πρέσβη» Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος διέψευσε τον Ερσίν Τατάρ που δέχθηκε επίπληξη από τον Ερντογάν.
Ο Λεβέντ γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ενοχλήθηκε με τις μακράς διαρκείας δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ μετά το τέλος της συνάντησής τους αλλά και με το πόσες φορές απευθύνθηκε προς αυτόν λέγοντας «κύριε Πρόεδρέ μου», με την εφημερίδα να σχολιάζει σχετικά «μήπως θα σε λάβουν καθόλου υπόψη οι Ελληνοκύπριοι αν απευθύνεσαι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας λέγοντάς τον ‘πρόεδρέ μου;»
Δηλώσεις Ερτούγ
Στο μεταξύ, ο πρώην «πρέσβης» και πρώην διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ δήλωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε χώρες που τείνουν να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα Κίπρις αναφέρεται σε δηλώσεις του στο ομώνυμο τ/κ κανάλι, όπου ο κ. Ερτούγ είπε ότι οι δηλώσεις που έγιναν «σχετικά με την αναγνώριση της τδβκ» κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές, εννοώντας την αναφορά Ερντογάν πως για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.
«Οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το επιτρέπουν αυτό - μετά την κατάρρευση στο Κραν Μοντάνα είπε να πάμε να σκεφτούμε, να περάσουμε από τη διαδικασία επαναξιολόγησης και να βρούμε νέες ιδέες. Αυτή είναι η νέα μας ιδέα και πολιτική. Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να μη μας κρύβουν τον ήλιο. Ποιος έχει το δικαίωμα να απειλεί αυτό και εκείνο και να λέει να μην αναγνωρίσουμε αυτό το κράτος με τις αποφάσεις που παίρνουν στον ΟΗΕ χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ξέρουμε ότι οι ίδιοι δεν θα μας αναγνωρίσουν, γι' αυτό λέμε να μην κρύβουν τον ήλιο. Έχω δει πώς ασκούν πίεση σε χώρες που έχουν την τάση ή είναι έτοιμες να μας αναγνωρίσουν και μας εμποδίζουν».
Σημείωσε δε ότι το ψευδοκράτος έχει σήμερα γραφεία εκπροσώπησης σε σχεδόν 30 χώρες. «Είμαστε μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και των θυγατρικών τους οργανώσεων. Ας τα δει αυτά ο λαός μας και ας ανέβει το ηθικό του».
Υπενθύμισε ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναγνωριστεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αλλά στη συνέχεια η κατάσταση αντιστράφηκε και οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους.
Σημειώνοντας ότι «η αναγνώριση δεν πρέπει να συγχέεται με το να είσαι κράτος», ο κ. Ερτούγ ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος είναι «κράτος» και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναγνώρισης θα προχωρήσει βήμα με βήμα.