ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΟΚΥπΥ: «Δεν είναι πραγματικά τα νούμερα που αναφέρθηκαν για την στελέχωση»

Τι ανέφερε ο Εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ για τα ΤΑΕΠ

ΚΥΠΕ

Τα νούμερα που αφορούν στον αριθμό των γιατρών που στελεχώνουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων περιστατικών (ΤΑΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων, μετά την κήρυξη στάσης εργασίας από μέρους της ΠΑΣΥΚΙ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ανέφερε την Τρίτη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, επεσήμανε ότι «ευθύνες πρέπει να αποδοθούν σε εκείνους που δίνουν λανθασμένους αριθμούς για τη στελέχωση των ΤΑΕΠ».

Σε επικοινωνία του ΚΥΠΕ με τον κ. Χαριλάου, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα υποστελέχωσης και ότι δεν είναι σωστοί οι αριθμοί που δίνονται προς τα έξω, όσον αφορά τη στελέχωση των ΤΑΕΠ. «Οι δηλώσεις της ΠΑΣΥΚΙ έλεγαν ότι το ΤΑΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού στελεχώνεται από οχτώ γιατρούς, ενώ στελεχώνεται από 13 γιατρούς. Για το ΤΑΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λένε ότι έχει 11 γιατροί, ενώ είναι 18», είπε ο κ. Χαριλάου, εξηγώντας ότι, αν κάποιοι από τους γιατρούς απουσιάζουν με άδεια αναπαύσεως ή ασθενείας, αυτό δεν συνιστά πρόβλημα υποστελέχωσης.

«Όταν βγαίνουμε δημόσια, πρέπει να λέμε τους πραγματικούς αριθμούς, και όχι αριθμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είτε γιατί έχουμε λανθασμένη ενημέρωση, είτε σκόπιμα για να καλύψουμε την οποιαδήποτε πράξη μας», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι και στην περίπτωση της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΠΑΣΥΚΙ, δεν τηρήθηκε ο εργασιακός κώδικας. «Δεν ενημερωθήκαμε για τη στάση εργασίας, παρά μόνο από το ΜΜΕ και δεν είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για να το συζητήσουμε», εξήγησε ο κ. Χαριλάου και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κάθε φορά που θα γίνεται αυτό, να το βαφτίζουμε αυθόρμητη στάση εργασίας και να αφορά μάλιστα το πιο νευραλγικό τμήμα, το ΤΑΕΠ, όπου καταλήγουν άτομα που κινδυνεύει η ζωή τους».

Σύσκεψη ΟΑΥ και συντεχνιών των ιατρών την Τετάρτη

Ο κ. Χαριλάου σημείωσε, άλλωστε, ότι από μέρες ο ΟΚΥΠΥ έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τις συντεχνίες των ιατρών, τόσο την ΠΑΣΥΚΙ, όσο και την ΠΑΣΥΔΥ, για αύριο Τετάρτη, στην οποία, όπως είπε, θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τους γιατρούς και θα δοθούν απαντήσεις σε όσα ζητήματα εγερθούν. Αναρωτήθηκε, δε, «ποια η σκοπιμότητα να προβούν οι γιατροί σε στάση εργασίας μια μέρα πριν την καθορισμένη συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού».

Ερωτηθείς αν η εξέλιξη με τη στάση εργασίας θα δυσκολέψει τη διεξαγωγή της αυριανής σύσκεψης, ο κ. Χαριλάου απάντησε ότι όταν υπάρχει καλή θέληση και πρόθεση, όλα επιλύονται στο τραπέζι του διαλόγου. «Όταν προσέρχεσαι για διάλογο με αφορισμούς και χαρακτηρισμούς, τόσο για τα μέλη του Δ.Σ. όσο και για τη διοικητική ομάδα του ΟΚΥπΥ, τότε νομίζω ότι τα πράγματα πιθανόν να δυσκολεύουν», σημείωσε.

Σχέδιο ΟΚΥπΥ για ΤΑΕΠ

Ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ταλαιπωρία που βιώνουν αρκετοί ασθενείς στα ΤΑΕΠ, λόγω της αναμονής, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στα ΤΑΕΠ, τα οποία έχουμε αναγνωρίσει, δεν αφορούν μόνο τη στελέχωση, αλλά είναι πολλοί οι παράμετροι που παίζουν ρόλο». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην έγκαιρη άφιξη του ειδικού γιατρού που εφημερεύει, στη σύντομη ολοκλήρωση της εξέτασης του περιστατικού στο ΤΑΕΠ, καθώς και στο έγκαιρο εξιτήριο από τους θαλάμους κατά το πρωινό ωράριο, ώστε να αδειάζουν κλίνες και να μεταφέρονται οι ασθενείς από το ΤΑΕΠ, οι οποίοι χρειάζονται εισαγωγή.

«Ο Οργανισμός έχει εκπονήσει σχέδιο για αυτά και είναι ενήμερες οι συντεχνίες, ενώ έχουν γίνει ενέργειες για την βελτίωση των συνθηκών στα ΤΑΕΠ, προς όφελος των ασθενών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητες βρίσκεται και η σωστή στελέχωση των ΤΑΕΠ με γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, όπως επίσης να είναι σε ισχύ και όλες οι διαδικασίες για την έγκαιρη και γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών, για να μειωθεί ο χρόνος αναμονή και παραμονής των ασθενών στα τμήματα αυτά.

Άλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, «στην ομάδα που ανέλαβε να βάλει σε εφαρμογή αυτές τις ενέργειες, μετέχουν και οι διευθυντές και προϊστάμενοι νοσηλευτές των ΤΑΕΠ όλων των νοσηλευτηρίων» και κατέληξε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ανοιχτός σε εισηγήσεις είτε από τους γιατρούς, είτε από τους νοσηλευτές.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στην προετοιμασία ενόψει ενός πιθανού νέου κύματος της πανδημίας COVID-19. «Όσον αφορά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, η στελέχωση στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας γινόταν με επίταξη γιατρών από το κράτος» εξήγησε, προσθέτοντας ότι τώρα «ο ΟΚΥπΥ μερίμνησε να αγοραστούν υπηρεσίες με κονδύλι του Οργανισμού για να στελεχωθούν τα ιατρεία βραχείας νοσηλείας με άλλους γιατρούς και να μην αναλάβουν αυτή την ευθύνη οι γιατροί των ΤΑΕΠ και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση