ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τήρηση μέτρων: Πότε είμαστε πιο ανυπάκουοι - Φταίνε οι Κυβερνήσεις;

Ο φόβος του στίγματος μας καθιστά λιγότερο συνεργάσιμους και πειθαρχημένους, λέει έρευνα

Το αίσθημα της ντροπής και φόβος του στιγματισμού λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό συνδέονται με τη μη τήρηση των κοινωνικών απόστασεων αλλά και την πιθανότητα να μη δηλωθεί η νόσηση από κορωνοϊό στις αρχές σύμφωνα με νέα μελέτη. Oι ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Κέντ και το Πανεπιστήμιο Leeds Beckett στη Μεγάλη Βρετανία έβαλαν στο μικροσκόπιο τρεις χώρες: την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, η έρευνα κατέληξε στο γεγονός ότι όταν τα άτομα δείχνουν εμπιστοσύνη στην εκάστοτε κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, νιώθουν αμοιβαία αλληλεγγύη και είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι νοσούν στις αρχές της χώρας τους αλλά και στα άτομα που ήρθαν σε επαφή. Πιο συγκεκριμένα, στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα, οι κάτοικοι ήταν πιο πιθανό να τηρήσουν τις αποστάσεις λόγω της εμπιστοσύνης που έδειξαν στα επιβαλόμενα μέτρα, ενώ αντίθετα στις Ηνωμένες Πολιτείες η εμπιστοσύνη στα μέτρα δεν ήταν καθολική με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι αποστάσεις και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτό βέβαια μπορεί εύκολα να εξηγηθεί εάν αναλογιστούμε τις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, τη δυσπιστία απέναντι στον ιό αλλά και την ανυπακοή προς την επιστημονική κοινότητα.

Η έρευνα με επικεφαλής τον δρ. Giovanni Travaglino από το Πανεπιστήμιο του Κέντ και τον δρ. Chanki Moon από το Πανεπιστήμιο Leeds Beckett σημειώνει τη σημασία της αλληλεγγύης όσον αφορά τη συμμόρφωση των ανθρώπων με τους κανόνες της κοινωνικής απόστασιοποίησης. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Psychology καταλήγουν στο γεγονός ότι η ανυπακοή των πολιτών αλλά και η μη εμπιστοσύνη τους στις κυβερνήσεις, μπορεί να δυσκολέψουν τις αρχές να εντοπίσουν νέα θετικά κρούσματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δημόσια υγεία και την διαχείριση της πανδημίας.

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου εφαρμόστηκε το μέτρο του lockdown, σε άλλες με αυστηρούς περιορισμούς και σε άλλες με λιγότερο αυστηρούς. Για να είναι όμως αποτελεσματικά τα μέτρα, θα πρέπει και οι πολίτες να συνεργαστούν. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία μιας άλλης έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξαν το Δεκέμβριο του 2020 ότι η χώρα μας είχε την χειρότερη καραντίνα στην Ευρώπη και ήταν μια από τις πέντε χειρότερες σε όλο τον κόσμο με δείκτη αυστηρότητας lockdown 84.26/100, ένας δείκτης που στις 16 Μαρτίου του 2021 βρισκόταν στο 88.89.

«Στη μελέτη μας, εντοπίσαμε ότι η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα συναισθήματα ντροπής και ενοχής ήταν καθοριστικοί παράγοντες για τη συμμόρφωση των ανθρώπων με την κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά και την πρόθεση να δηλωθεί η νόσηση στις υγειονομικές αρχές. Όταν οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, θα πρέπει να αναλογίζονται τον στιγματισμό. Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης είναι πιθανότατα το κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού» καταλήγει ο δρ Moon.

Πηγή: Ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X