ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τελικά ποιος σκότωσε τον Θανάση;

Η μη άσκηση ποινικών διώξεων και η έντονη αντίδραση από τη μάνα

24news team

Τη μη άσκηση ποινικών διώξεων αποφάσισε η Γενική Εισαγγελία για την υπόθεση θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από το γεφύρι της Άλασσας. Μία υπόθεση, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως θρίλερ αφού κατά την διάρκεια των ερευνών – πορισμάτων ανατραπήκαν τα δεδομένα με το τελευταίο να δείχνει πως ο Θανάσης Νικολάου δολοφονήθηκε. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το πόρισμα που δόθηκε από τους ποινικούς ανακριτές έδειχνε έγκλημα, σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει τα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για το θάνατο του Θανάση.

Κύριο χαρακτηριστικό της υπόθεσης, που καθήλωσε το Παγκύπριο, είναι η μητέρα του άτυχου εθνοφρουρού, Ανδριάνα Νικολάου που δίνει τη δική της σκληρή μάχη εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια ζητώντας τη δικαίωση του παιδιού της.

Εξάλλου μετά από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στην Αθήνα (17 Ιουνίου 2021), σε οστό του 26χρονου Θανάση, διαφάνηκε ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε στραγγαλισμό, γεγονός που έφερε ντόμινο εξελίξεων.

Καμία ποινική δίωξη - Δεν προέκυψε μαρτυρία

Η Νομική Υπηρεσία και μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, έκανε γνωστό τη μη ποινική δίωξη για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου αφού σύμφωνα με τον κο. Σαββίδη δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

«Η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έκανε ό,τι μπορεί, υπό τις δύσκολες συνθήκες παρέλευσης 18 χρόνων από τότε που έγινε το γεγονός, για να μπορέσει να διαλευκάνει τις συνθήκες και αν ήταν δυνατόν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού», είχε δηλώσει ο Γενικός Εισαγγελέας.

«Η Νομική Υπηρεσία,διόρισε τους ποινικούς ανακριτές που ήθελε η οικογένεια, τους έδωσε τις παρατάσεις που ήθελαν κι όταν οι ανακριτές ανέφεραν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν κι εναπόκειται στην αστυνομία να κάνει περεταίρω έρευνες, έδωσε ο ίδιος εντολή και δημιουργήθηκε μια συγκεκριμένη ομάδα με ανεξάρτητους με την υπόθεση αστυνομικούς που σε σαφές χρονικό περιθώριο έκανε όλες τις έρευνες που έπρεπε, για να μπορέσει να διαλευκάνει τα όποια αδιευκρίνιστα σημεία είχαν μείνει», πρόσθεσε ο κος. Σαββίδης ενώ σημείωσε ότι: «Η τελική έκθεσή έγινε, πρόσθεσε και δυστυχώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει τα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για την πρόκληση του θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού».

Ο κος. Σαββίδης υπενθύμισε ότι μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας της έχουν παραδοθεί όλα τα στοιχεία – το πόρισμα και την μαρτυρία που συλλέγηκε – «ήμασταν σε συνεχή επαφή με τον δικηγόρο της οικογένειας και μετά που θέσαμε τις δικές μας θέσεις, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πρόθεση από μέρους τους να εγερθούν ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις».

Αντίδραση της μητέρας του Θανάση – Τα επόμενα βήματα

Έξαλλη ήταν η Ανδριάνα Νικολάου μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της Νομικής Υπηρεσίας για τη μη ποινική δίωξη για το θάνατο του παιδιού της.

Η κα. Νικολάου μέσα από το λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ξέσπασε κατά πάντων για την εν λόγω απόφαση.
«Αντί το Κράτος να προστατεύει και να στηρίζει τον πολίτη του, κουκουλώνει εγκλήματα και αφήνει τον πολίτη εκτεθειμένο να ψάχνει από μόνος του να βρει το δίκαιο του», είχε αναρτήσει η μητέρα του Θανάση ενώ σε μία άλλη δημοσίευση, έγραψε: «Αντιμετώπισαν τον τραγικό θάνατο του παιδιού μου χειρότερα και από ένα σκυλί, αίσχος και ντροπή σε όσους ενεπλάκησαν».

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Κρις Τριανταφυλλίδης σε δηλώσεις του ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα που θα λάβει η οικογένεια μετά και την απόφαση για μη ποινική δίωξη για την υπόθεση δολοφονίας του εθνοφρουρού.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η οικογένεια θα προχωρήσει σε ιδιωτική ποινική δίωξη εναντίον των συγκεκριμένων προσώπων.

Όσον αφορά σε ποιους θα στρέφεται η ιδιωτική ποινική δίωξη, ο δικηγόρος της οικογένειας είπε: «θα αφορά τέσσερα πρόσωπα μπορεί και πέντε», προσθέτοντας: «μέχρι στιγμής είναι τέσσερα πρόσωπα, τρεις αξιωματικοί που υπηρετούσαν τότε στην Αστυνομία και του ιατροδικαστή, μπορεί και δεύτερου, που είχαν κληθεί στη σκηνή που βρέθηκε νεκρός ο Θανάσης».

Δεν μπορεί ο Πρόεδρος να παρέμβει – Ανεξάρτητος θεσμός η Νομική Υπηρεσία

«Δεν μπορεί η Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, είτε να παρέμβει είτε να επέμβει», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σχετικά με την υπόθεση του Θανάση.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του κράτους στην εν λόγω υπόθεση, ο Εκπρόσωπος είπε: «μιλάτε για τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας. Είναι ζήτημα της Νομικής Υπηρεσίας ως ανεξάρτητου θεσμού. Μιλάτε για μια τραγωδία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε την τραγωδία ούτε το ότι έχει περάσει η οικογένεια και η τραγική αυτή μάνα τα τελευταία 18 χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, όπως είναι καλά γνωστό, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Νομική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητος θεσμός και ως τέτοιος δεν μπορεί η Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, είτε να παρέμβει είτε να επέμβει στις δικές του γνωματεύσεις».

Το πόρισμα που έδειξε δολοφονία

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το εν λόγω πόρισμα έδειχνε ποινικές ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τρεις αστυνομικούς που χειρίστηκαν τότε την υπόθεση και τον ιατροδικαστή, Πανίκο Σταυριανό.

Το ογκωδέστατο πόρισμα, το οποίο αποτελείτο από 92 σελίδες, μεταξύ άλλων αναφερόταν στην ελλιπής έρευνα από τις Αρχές καθώς και στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο θάνατος του Θανάση επήλθε από εγκληματική ενέργεια δια στραγγαλισμού.

Σε δηλώσεις του ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Το πόρισμα αποσαφηνίζει ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια».

Θυμίζουμε ότι το πόρισμα συνέταξαν από κοινού οι ποινικές ανακριτές, Σάββας Μάτσας και Αντώνης Αλεξόπουλος, οι οποίοι διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη τον Οκτώβριο 2021, με σκοπό να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Το πόρισμα είχε παραδοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου του 2022, στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη.

Σημειώνεται πως μετά από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, έθεσε εκτός ερευνών τον Σάββα Μάτσα κάνοντας λόγο για «μη τήρηση της εμπιστευτικότητας» γύρω από το περιεχόμενο του πορίσματος.

Τα συγκλονιστικά γεγονότα της υπόθεσης

Ο 26χρονος Θανάσης, ήταν αρχιτέκτονας από την Αυστραλία, κάτοικος Λεμεσού, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο το 2005 για 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Πριν τον θάνατό του, ο Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο. Τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στον Διοικητή του.

Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεση, αντί αυτού όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός.

Η μοιραία ημέρα

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Θανάσης ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Ντύθηκε με καθαρά ρούχα, ετοίμασε τον σάκο του, βάζοντας μάλιστα κι άλλα καθαρά ρούχα, ενώ πήρε και φαγώσιμα τα οποία είχε αγοράσει ο ίδιος την προηγούμενη νύχτα. Το μεσημέρι, ωστόσο, της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο.

Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.

* Γεφύρι της Άλασσας

Μετά από 9 μήνες η απόφαση - «Αυτοκτονία»

Στην σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος, και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

*Πανίκος Σταυρινός, ιατροδικαστής

Ανέτρεψε τα δεδομένα ο Ματσάκης

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari.

Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση και αφού έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες από την οικογένειά του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίσθηκε επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.

Ο κος. Ματσάκης ετοίμασε την γνωμάτευσή του στις 27 Απριλίου 2012. Σημείωνε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου, δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις, επισφαλή και μη αποδεκτές.

Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου, δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί θεωρούσε πως δεν θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.

Η οικογένεια στην συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, η οποία στρεφόταν κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία, της Αστυνομίας, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους.

«Χαστούκι» ΕΔΑΔ στη Κύπρο για τον θάνατο του 26χρονου

Η οικογένεια του Θανάση, που ποτέ δεν πείστηκε ότι ο θάνατός του ήταν αυτοχειρία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ (Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.

*Φωτογραφία του Θανάση Νικολάου

Το ΕΔΑΔ με απόφασή του τον Ιανουάριο του 2020 καταδίκασε τη Κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, αφου έκρινε ως ανεπαρκή την έρευνα και μάλιστα την υποχρέωσε να καταβάλει το ποσό των 32.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του Θανάση.

Η μητέρα του Θανάση, η κα. Ανδριάνα Νικολάου, είχε αναφέρει σε Δικαστήριο ότι, ήταν σε γνώση των αξιωματικών του στρατού ο αβίωτος βίος του παιδιού της από τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του, και παρόλο που ζήτησε επανειλημμένα βοήθεια για να γλιτώσει, δεν τον προστάτεψαν.

Η εκταφή των οστών και το νέο πόρισμα

Αργότερα η οικογένεια, αιτήθηκε μέσω Δικαστηρίου την εκταφή των οστών του παιδιού της, ώστε να γίνουν νέες εξειδικευμένες εξετάσεις, αίτημα που έγινε αποδεκτό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στην παρουσία μελών της αστυνομίας με επικεφαλής τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, τους συγγενείς του άτυχου νέου, του καθηγητή και πρώην προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππου Κουτσάφτη, των ιατροδικαστών Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους, του Μάριου Ματσάκη εκ μέρους της οικογένειας και ειδική ανθρωπολόγο της Δημοκρατίας.

*Εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου

Μετά από αίτημα της οικογένειας και κατόπιν διαβουλεύσεων με την Νομική Υπηρεσία, εκδόθηκε στη συνέχεια δικαστικό διάταγμα για μεταφορά του υοειδούς οστού του 26χρονου, από εκπρόσωπος της Αστυνομίας, στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Ιουνίου 2021, γίνεται γνωστό ότι το πόρισμα της νέας Ιατροδικαστικής έκθεσης από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στην Ελλάδα, αναφέρει ότι ο θάνατος του άτυχου Θανάση, οφείλεται σε στραγγαλισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X