Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να ξεπερνά σε μία ημέρα κάθε προηγούμενο αγγίζοντας τα 104 σημαδεύτηκε η Πέμπτη (15/10), επιβεβαιώνοντας την διασπορά του ιού στην κοινότητα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Εξάλλου, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού επεκτείνονται σε τρεις άξονες: στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον. Το αρμόδιο Υπουργείο προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι ορατός ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας, τη στιγμή που η ομάδα ιχνηλάτησης δίδει «μάχη» να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό περιστατικών. Για ακόμη μία ημέρα, δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες για τα νέα περιστατικά του ιού από το αρμόδιο Υπουργείο καθώς η διερεύνηση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η κατάσταση βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει νέα αντίδραση εκ μέρους των αρχών. Αντίδραση η οποία αφορά στο επόμενο στάδιο των μέτρων που μπορεί να ληφθούν με στόχο την αναχαίτιση του ιού. Το ολικό lockdown δεν βρίσκεται στα πλάνα των αρχών. Η οικονομία του τόπου δεν θα μπορούσε να αντέξει κάτι τέτοιο και οι αρμόδιοι λαμβάνουν αποφάσεις με ιδιαίτερη προσοχή. Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές δίδουν έμφαση αυτή τη στιγμή στην τήρηση των μέτρων. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε περίπτωση που τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να είναι τριψήφιος, θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο τοπικού lockdown με στοχευμένο «κλείσιμο» περιοχών στις οποίες παρουσιάζεται εκτεταμένη μετάδοση του ιού. «Η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει απότομη άνοδο που είναι ανησυχητική. Αυτοί που έχουν συμπτώματα ή γνωρίζουν ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα καλό θα ήταν να περιοριστούν στο σπίτι και να σταματήσουν τις άσκοπες διακινήσεις», σημειώνει ο Δρ Καραγιάννης. Οι τελικές αποφάσεις σίγουρα βρίσκονται στο «γήπεδο» του Υπουργού Υγείας. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες ενώ επιδημιολόγοι κρίνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να είναι υψηλός τουλάχιστον για τις επόμενες 2-3 ημέρες. Εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδώσουν, αυτό αναμένεται ότι θα διαφανεί αργότερα, ώστε να μην χρειαστεί ενδεχόμενο τοπικού lockdown.
Το βλέμμα στους εργασιακούς χώρους
Στο μεταξύ, τα βλέμματα την Παρασκευή (15/10) στρέφονται στους εργασιακούς χώρους και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης συναντώνται με τις εργοδοτικές Οργανώσεις στο Υπουργείο Οικονομικών. Η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων θέτει σε εγρήγορση τις υγειονομικές αρχές που θεωρούν ότι ένας από τους κύριους άξονες στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση σε ότι αφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας είναι οι χώροι εργασίας. Κι αυτό καθώς οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού που έχουν δημιουργηθεί καταδεικνύουν ότι ορισμένες επιχειρήσεις δεν ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι εργοδοτικές Οργανώσεις αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις σε σχέση με τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν ήδη απλοποιηθεί. Επιπλέον, όπως πληροφορούμαστε οι αρμόδιοι ετοιμάζουν ένα check list με όλα όσα θα πρέπει να τηρούνται στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται μετάδοση του ιού. Η λίστα θα δοθεί στην εργοδοτική πλευρά.
Στο γραφείο με μάσκα
Πλέον τίθεται σε εφαρμογή το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους όσους διακινούνται σε εσωτερικούς χώρους. Διευκρινιστικά, όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμων σε κλειστό χώρο, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κι αυτό περιλαμβάνει και τους εργασιακούς χώρους. Το ζήτημα που τίθεται είναι ποιος θα ελέγχει την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου καθώς η μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι εμφανής σε αρκετές περιπτώσεις της πορείας μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Πάντως, σε ότι αφορά σε μεγάλους Οργανισμούς οι οποίοι διαθέτουν Λειτουργό Ασφάλειας και Υγείας ο προσανατολισμός είναι να έχει αυτός την ευθύνη για την παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων. Αυτοσκοπός δεν είναι το εξώδικο αλλά η διασφάλιση ότι τα μέτρα προστασίας τηρούνται όπως θα έπρεπε, όπως τόνισε στην «Κ» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης.
Διπλασιασμός ελέγχων και λουκέτα
Στο μεταξύ, σε ότι αφορά στους ελέγχους που διεξάγει η Αστυνομία για τη χρήση της μάσκας σε χώρους εστίασης, πρακτορεία, καζίνο κτλ, ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει ζητήσει να ενημερώνεται για κατάφωρες παραβιάσεις σε υποστατικά, ώστε να προχωρεί άμεσα σε αναστολή της λειτουργίας τους. Η Αστυνομία δίδει έμφαση στους ελέγχους που διεξάγονται αυτές τις ημέρες με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα ενώ επικεντρώνεται σε περιοχές όπου εντοπίζεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή», ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, οι έλεγχοι από την Τετάρτη (14/10) έχουν διπλασιαστεί.
Πηγή: Η Καθημερινή / Της Άντρης Θρασυβούλου