Κωνσταντίνος Νικολάου
Την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής σε Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και Κόνφερενς Λιγκ από τη σεζόν 2024-2025 ανακοίνωσε πριν από έναν περίπου χρόνο η UEFA (ΕΔΩ). Εκείνο που ξεχώρισε περισσότερο ήταν η απόφαση της για να καταργήσει τη φάση των ομίλων, τοποθετόντας τις ομάδες σε ένα γκρουπ των 36 ομάδων (τώρα είναι 32).
Με το νέο τρόπο διεξαγωγής, θα γίνει μια ενιαία λίγκα και η κάθε ομάδα θα δίνει οκτώ αγώνες με οκτώ διαφορετικές ομάδες (έξι θα δίνουν αυτές στο Κόνφερενς), τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός έδρας κι ενώ μέχρι σήμερα, η κάθε ομάδα έδινε έξι αγώνες με τρεις διαφορετικές ομάδες.
Πως θα διανέμονται οι τέσσερις επιπρόσθετες θέσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ:
-Μία θέση θα πάρει ο σύλλογος που κατατάχθηκε τρίτος στο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας στην πέμπτη θέση στην κατάταξη της εθνικής ομοσπονδίας της UEFA.
-Μία θέση θα απονεμηθεί σε έναν εγχώριο πρωταθλητή, επεκτείνοντας από τέσσερις σε πέντε τον αριθμό των συλλόγων που προκρίνονται μέσω του λεγόμενου «Champions Path».
-Οι δύο τελευταίες θέσεις θα πάνε στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες επιδόσεις από τους συλλόγους τους την προηγούμενη σεζόν (συνολικός αριθμός βαθμών που έλαβαν διαιρεμένος με τον αριθμό των συμμετεχόντων συλλόγων). Αυτές οι δύο ομοσπονδίες θα κερδίσουν μία θέση για τον σύλλογο με την καλύτερη κατάταξη στο εγχώριο πρωτάθλημα πίσω από τις θέσεις του UEFA Champions League.
Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης, πέραν του ότι οι οκτώ πρώτες ομάδες θα προκρίνονται στη φάση των «16» ενώ οι ομάδες από την 9η μέχρι την 24η θέση, θα αγωνίζονται σε play-offs για να προκριθούν άλλες οκτώ ομάδες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA «παρόμοιες αλλαγές θα προκύψουν τόσο στο Europa League όσο και στο Conference League με συμμετοχή 36 ομάδων στη φάση των ομίλων» χωρίς όμως να ανακοινώνονται περισσότερες λεπτομέρειες στην παρούσα φάση.
Τα νεότερα που διαρρέουν
Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν έχει δημοσιεύσει περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο ψάχνοντας το λίγο περισσότερο βρήκαμε μερικές ιδέες οι οποίες φαίνεται να εξετάζονται σοβαρά από τους υπεύθυνους και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα «playingfor90» από τον συνάδελφο, Ντέιβιντ Παρκς. Σαφώς και δεν έχουν «κλειδώσει» τα πιο κάτω, όμως αν μη τι άλλο παρουσιάζονται ως πιθανές αλλαγές για τις διοργανώσεις της UEFA.
Aναλυτικά:
-Ομάδες από την ίδια χώρες θα μπαίνουν στην ίδια κληρωτίδα από τη φάση των «16» (τώρα κάτι τέτοιο συμβαίνει μετά τους «8»).
-Οι ομάδες που θα αποκλείονται από τους «36» των Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ δεν θα συνεχίζουν στην Ευρώπη. Σήμερα για παράδειγμα η τρίτη των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ πηγαίνει στη νοκ-άουτ φάση του Γιουρόπα Λιγκ.
-Θα καταργηθεί ο προκαταρκτικος γύρος του Τσάμπιονς Λιγκ που αφορά τις τελευταίες χώρες στη βαθμολογία της UEFA (π.χ. Σαν Μαρίνο και Νησιά Φαρόε). Οι πρωταθλήτριες αυτών των χωρών θα αρχίζουν κανονικά από τον πρώτο προκριματικό.
-Μαζί με τους νικητές κυπέλλου (θα αυξηθούν από 18 σε 33), εφτά ομάδες (μια κάθε χώρας από τη θέση 6 έως τη θέση 12) θα προστεθούν στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αυξάνονται δηλαδή οι ομάδες που θα αρχίζουν απ' τη δεύτερη σε τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση.
-Το Γιουρόπα Λιγκ θα έχει πλέον τέσσερις προκριματικούς γύρους, σε αντίθεση με τώρα που έχει μόλις δύο. Ουσιαστικά όποια ομάδα θα αποχωρεί από το Τσάμπονς Λιγκ θα πηγαίνει πρώτα στο Γιουρόπα Λιγκ και μετά στο Κόνφερενς Λιγκ.
-Αλλαγή στο σενάριο όταν για παράδειγμα η πρωταθλήτρια του Γιουρόπα Λιγκ εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, με τα υπάρχοντα δεδομένα ευνοείται η ομάδα που βρίσκεται στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και η χώρα της είναι στην υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της UEFA. Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι ότι από το 2024-2025 θα ευνοείται η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία σε συλλογικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο χωρών.
-Κάτι ανάλογο θα συμβαίνει σε μια αντίστοιχη περίπτωση όπου η πρωταθλήτρια του Κόνφερενς Λιγκ εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μέσω του εγχώριου της πρωταθλήματος.
Επαναλαμβάνουμε πως όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα οποία μεταφέρει ο Ντέιβιντ Παρκς και τα οποία σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αποτελούν ιδέες της UEFA, χωρίς να έχουν πάρει μέχρι στιγμής επίσημη μορφή.