Θεόδωρος Τσιολάκης
Η περσινή χρονιά για την Ομόνοια χαρακτηρίζεται απ’ τα σκαμπανεβάσματα και την έντονη εναλλαγή συναισθημάτων. Απ’ την Ευρωπαϊκή επιτυχία του καλοκαιριού, στην κακή έναρξη του πρωταθλήματος, τις αλλαγές προπονητών, την μη ικανοποιητική απόδοση στο πρωτάθλημα, τη διοικητική αβεβαιότητα αλλά και το πέρα για πέρα θετικό φινάλε και την κατάκτηση του κυπέλλου, οι «πράσινοι» είχαν μια χρονιά ρόλερ κόστερ. Σε ατομικό επίπεδο ελάχιστοι ποδοσφαιριστές ξεχώρισαν κι ένας από αυτούς ήταν Χάμπος Χαραλάμπους, ο οποίος εδραιώθηκε στην ομάδα και κατέγραψε συνολικά 40(!) συμμετοχές.
Όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη του στο 24sports ήταν μια δύσκολη και περίεργη χρονιά για την Ομόνοια όπως και η περσινή «δύο ίδιες χρονιές σχεδόν. Φέτος όμως παίζαμε με τη Δόξα και μετά την Μάντσεστερ, κάτι δύσκολο χωρίς να θέλω να υποτιμήσω. Ήταν λογικό να υπάρξει κόπωση και κούραση. Μπορεί στην Ευρώπη να μην τα καταφέραμε να διακριθούμε αλλά προσπαθήσαμε». Πέραν όμως απ’ την Ευρώπη τα σκαμπανεβάσματα ήταν πολλά και στο πρωτάθλημα «ξεκινήσαμε με ήττα από τον Ακρίτα, κερδίσαμε μετά την ΑΕΚ, κάπου πήγε να φτιάξει το πράγμα, όμως μετά ήρθαν οι ήττες συνεχόμενα και εκεί ήταν που έφυγε και ο Λένον».
Οι ευκαιρίες του Λένον, ο Φερέρα και το «ραβδί» του Σωφρόνη
Ο Χάμπος πάντως στάθηκε στον Βορειοϊρλανδό τεχνικό, μιας και ήταν ο άνθρωπος που τον πίστεψε πρώτος και του έδωσε ευκαιρίες. «Ήθελε δύναμη, τεχνική και τρεξίματα κι αυτό έκανα. Στις αρχές δυσκολεύτηκα λίγο, όμως με έβαλε στο γραφείο του, μου μιλούσε και με συμβούλευε, εγώ τον άκουγα ότι μου έλεγε και με εμπιστεύτηκε. Στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς στο σούπερ καπ δεν έκανα καλό παιχνίδι, όμως μου μίλησε και πριν το παιχνίδι με τη Γάνδη με έβαλε στο γραφείο του και μου εξήγησε ότι με εμπιστεύεται, ότι θα παίζω, θα μου δώσει χρόνο και ότι του αρέσω σαν παίκτης. Τότε κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος ήρθε να με βοηθήσει και ξεκίνησα από τη Γάνδη να καθιερώνομαι».
Μάλιστα ο 22χρονος έσταξε μέλι για τον Βορειοϊρλανδό τονίζοντας πως «ήμασταν πολύ τυχεροί που ήρθε ο Λένον στην Κύπρο. Αν το λέγαμε στο παρελθόν, δεν θα το πίστευες. Βοήθησε πολύ τους παίκτες της Ομόνοιας όταν ήρθε, μας έδωσε όλους ψυχολογία για να πάρουμε το κύπελλο. Σαν άνθρωπος είναι πολύ καλός, αν τον δεις μέσα στο δρόμο, δεν τον ξέρεις και του μιλήσεις θα σου μιλάει κανονικά και θα σου φερθεί πολύ καλά, δεν το παίζει κάποιος». Παρά ταύτα η ιστορία έγραψε πως ο Λένον δεν στέριωσε, με τον Χάμπο να εξηγεί τους λόγους «ήθελε ένα διαφορετικό σύστημα και κάποτε δεν μας έβγαινε. Γενικά μπορεί κάποιοι παίχτες να έπαιρναν διαφορετικά και τον τρόπο του, γιατί κάποτε ήταν απότομος και κάποιοι επηρεαζόταν από αυτό. Είχαμε και αρνητικά αποτελέσματα και για αυτό έφυγε».
Την ίδια ώρα ο αντικαταστάτης του Λένον, ο Γιανίκ Φερέρα επίσης δεν έμεινε καιρό. «Στις αρχές που ήρθε έδωσε άλλο τρόπο παιχνιδιού, έχει πολλές ιδέες αλλά ο τρόπος που τα εξηγούσε δεν τα μετάδιδε στους παίκτες, ήταν άπειρος σε αυτό το κομμάτι. Είχε καλές απόψεις και τακτικά, όμως στην Ομόνοια δεν του βγήκε, αλλού μπορεί να του βγήκε».
Αφού ο Βέλγος αποτέλεσε παρελθόν, ο αντικαταστάτης του ήταν ο Σωφρόνης Αυγουστή. Ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα στην αγωνιστική ανάσταση και στην κατάκτηση του κυπέλλου. «Είναι προπονητής ψυχολογίας σαν τον Λένον. Θέλει συνέχεια να είμαστε νικητές, δεν του αρέσει να χάνει. Γενικά ήρθε ο Αυγουστή και έκανε ότι και ο Λένον. Έδωσε ψυχολογία, άλλαξε το κλίμα, ήταν απαιτητικός, ανέβηκαν οι ρυθμοί και μας έκανε καλύτερους για να πάρουμε το κύπελλο και να σώσουμε τη χρονιά. Θα είναι πιο απαιτητικός φέτος για να πετύχουμε περισσότερα πράγματα».
Παπασταύρου… επαγγελματίας
Απ’ τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το διοικητικό κεφάλαιο. Ο Χάμπος μίλησε με τα καλύτερα λόγια τον Σταύρο Παπασταύρου τονίζοντας πως «είναι μετρημένος, πολύ έξυπνος, δεν κάνει σπασμωδικές κινήσεις, ούτε για να φαίνεται, κάνει σωστές κινήσεις. Όταν ήρθα στην Ομόνοια ένιωσα το πριν και το μετά. Ο Παπασταύρου έβαλε πολλά λεφτά και άλλαξε πολύ την ομάδα, έκανε τα πράγματα επαγγελματικά. Έβαλε φιλοσοφία για τους Κύπριους και το είπε δημόσια. Καμία άλλη ομάδα τα τελευταία χρόνια δεν έβγαλε τόσους πολλούς Κύπριους παίκτες μαζικά όσο η Ομόνοια». Παράλληλα ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας όπως σημείωσε ο 22χρονος ήταν δίπλα τους στις κρίσιμες στιγμές. «Ερχόταν και μας μιλούσε. Έτσι έγινε με ΑΠΟΕΛ και Πάφο στο κύπελλο. Ήρθε μας μίλησε πριν το παιχνίδι και μας έδωσε ψυχολογική ώθηση για να προκριθούμε. Είναι συνεχώς δίπλα στην ομάδα και αυτός και οι συνεργάτες του».
Βέβαια η χρονιά δεν κύλησε ομαλά διοικητικά μιας και το θέμα της νέας συμφωνίας ανάμεσα σε εταιρεία και σωματείο πολλές φορές επισκίαζε την ομάδα. Παρά ταύτα ο Χάμπος ήταν ξεκάθαρος πως οι παίκτες δεν επηρεάστηκαν. «Ο Παπασταύρου ήταν κύριος μαζί μας κάθε μήνα στην ώρα τους οι πληρωμές, τα μπόνους, δεν θέλαμε να αλλάξει κάτι. Όταν υπήρχε το ερωτηματικό για τα διοικητικά μας πήρε τηλέφωνο παίκτες και τιμ και μας είπε να μην αγχωνόμαστε, ότι δεν θα αλλάξει κάτι, θα είναι δίπλα μας και μας καθησύχασε. Δεν είναι σωστό να φύγει ο Παπασταύρου από την Ομόνοια. Έδωσε πολλά στην ομάδα, έκανε υπομονή και κατάφερε να πετύχει επιτεύγματα. Άλλαξε επίπεδο την ομάδα, την οδήγησε στην Ευρώπη, σε πρωτάθλημα και δυο κύπελλο».
Ομονοιάτης από… κούνια
Αφήνοντας πίσω διοικητικά και προπονητές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ίδιο και όσα έχει πετύχει μέχρι στιγμής. «Νιώθω περήφανος που κατάφερα να είμαι εδώ, δεν τα βρήκα όλα ρόδινα, βρήκα πολλές δυσκολίες, αλλά με βοήθησαν να βγω δυνατός και να φτάσω εδώ που είμαι». Μάλιστα δεν έκρυψε πως ήταν όνειρο του να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ομόνοιας. «Έβλεπα από μικρός την ομάδα και το πίστευα ότι θα καταφέρω να παίξω. Όλη μου οικογένεια είναι Ομονοιάτες, ο παππούς μου πεθαίνει για την Ομόνοια κι όταν χάνουμε δεν το αντέχουμε. Είναι στοιχείο του Ομονοιάτη, ουσιαστικά ο Ομονοιάτης θέλει να κερδίζει πάντα, Ομόνοια=νίκη».
Φυσικά δεν έκρυψε και τη λατρεία του για τον κόσμο της Ομόνοιας δηλώνοντας: «Ο κόσμος της Ομόνοιας είναι πάντα δίπλα στην ομάδα του. Αγάπα την Ομόνοια όσο τίποτα άλλο. Ακόμη και όταν δεν πηγαίναμε καλά, στο ματς με το ΑΠΟΕΛ στο Κύπελλο ήταν δίπλα μας. Όσον αφορά για εμένα, ο κόσμος της Ομόνοιας με αγαπά, το νιώθω, μου δίνουν την ενέργεια ότι παίζω για εκείνους και μου δίνουν εκείνο το πράγμα που λέει παίξε για μας. Γενικότερα για μένα ο κόσμος της Ομόνοιας είναι ο καλύτερος μέσα στην Κύπρο, δεν έχει άλλους οπαδούς που να αγαπούν τόσο την ομάδα τους μέσα στην Κύπρο».
Ελλάδα, Άρσεναλ και φροντιστήριο Ζόρντι Γκόμεθ
Βλέποντας κανείς τη μέχρι σήμερα πορεία του Χάμπου μόνο τυχαία δεν είναι αυτά που πέτυχε. Το πέρασμα του απ’ την ακαδημία της Άρσεναλ τον βοήθησε πολύ. «Με σημάδεψε, έμαθα πολλά πράγματα εκεί. Γενικά ήταν πολύ ωραία εμπειρία εκεί που δεν θα τη ξεχάσω ποτέ, ήταν διαφορετική η νοοτροπία που έμαθα εκεί. Πήγα μετά προετοιμασία τέσσερις μήνες στον ΠΑΟΚ και ύστερα ήρθα στην Ομόνοια, έστω κι αν είχα προτάσεις από ΑΕΚ και Ανόρθωση. Η καρδιά μου έλεγε Ομόνοια και για αυτό ήρθα εδώ».
Βέβαια σημαντικό ρόλο στην καριέρα του έπαιξε και ο Ζόρντι Γκόμεθ, ο οποίος όπως δήλωσε ο νεαρός, ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε. «Με βοήθησε πολύ γιατί ήταν τα πρώτα παιχνίδια που έπαιξα και παίζαμε μαζί, μου άρεσε ο τρόπος που έπαιζε και προσπαθώ να παίζω έτσι. Πιστεύω ήταν ο καλύτερος και προσπαθώ και’ γω να παίζω έτσι».
Μπεργκ, στρατός και το πρόβλημα υγείας
Η προσαρμογή του Χάμπου στην Ομόνοια δεν ήταν εύκολη. Στην προ Παπασταύρου εποχή όπως σημείωσε «οι ακαδημίες δεν ήταν τόσο καλές, σε θέμα εγκαταστάσεων και σε θέμα λειτουργίας γενικά. Μετά πριν πάω στρατό όταν ήρθε ο Μπεργκ και είχα κάποιες δυσκολίες. Τραυματίζονταν παίκτες και δεν με έβαζε. Δεν θα κρύψε πως ήταν κάτι που με προβλημάτιζε, αλλά η οικογένεια μου με στήριξε και με βοήθησε». Εν συνεχεία ο στρατός ασφαλώς δεν μπορούσε να μην επηρεάσει τον νεαρό. «Δυσκολεύτηκα εκεί αρκετά, όλοι ξέρουμε τι είναι ο στρατός και πως το πρόγραμμα για τον καθένα αλλάζει».
Την ίδια ώρα ο Χάμπος μίλησε και για πτυχή που μέχρι στιγμής δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή. Όντας στον στρατό ο 22χρονος αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που εκ των πραγμάτων τον ανάγκασε για λίγο διάστημα να αφήσει στην άκρη το ποδόσφαιρο. «Ξύπνησα μια μέρα το πρωί και η μία πλευρά του προσώπου μου είχε παραλύσει. Παράλυση του Ντελ ήταν η διάγνωση. Βουρτσίζοντας τα δόντια μου, πήγα να φτύσω το νερό και το νερό πήγαινε δεξιά. Στη συνέχεια δεν μπορούσα να φάω με τη μητέρα μου να με στέλνει στο γιατρό πάνω στην ώρα. Όπως μας είπε πήγαμε γρήγορα και το προλάβαμε καθώς αν αργούσαμε θα έμενε μόνιμη βλάβη γιατί ήταν ένα νεύρο που χτυπούσε στο κεφάλι. Ήταν η πιο δύσκολη φάση της ζωής μου. Ήπια πολλές αντιβίωσης, έκανα θεραπείες πολλές, πρήστηκε το πρόσωπο μου, ήμουν και εκτός από το ποδόσφαιρο, με έπαιρνε πολύ πίσω αυτό. Όμως είχα την οικογένεια και τους φίλους μου δίπλα μου. Με στήριξαν και ήταν σίγουροι ότι θα έβγαινα δυνατός. Με τη βοήθεια τους κατάφερα και ξεπέρασα το πρόβλημα, όμως ήταν η πιο δύσκολή περίοδο της ζωής μου». Πλέον το πρόβλημα αυτό αποτελεί παρελθόν. Ένα περιστατικό που σαφώς τον σημάδεψε, του δίδαξε αρκετά και τον έκανε πιο δυνατό.
Πλέον ο Χάμπος κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον και είναι έτοιμος για τη νέα χρονιά. Ο νεαρός με σκληρή δουλειά έχει τις δυνατότητες να φθάσει πολύ ψηλά. Κι αν στη συζήτηση μπει μια μεταγραφή σε Ευρωπαϊκή ομάδα, τότε όπως δήλωσε θα ήθελε να πάει καθώς έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του πως μπορεί να τα καταφέρει. Για την ώρα όμως το μυαλό του είναι στην Ομόνοια και στη σεζόν που ακολουθεί.