ΚΥΠΕ
Δέκα περίπου εκτάρια με άγρια βλάστηση, μπάλες σανού, ξηρά χόρτα και άχρηστα υλικά, έκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε περιοχή της Δερύνειας και εξαπλώθηκε στη νεκρή ζώνη, εντός της οποίας επιχείρησαν για κατάσβεση δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και Τουρκοκύπριοι από τα κατεχόμενα.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης, που βρέθηκε στη περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, ανέφερε ότι «η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Ιουνίου και φαίνεται να άρχισε από τις ελεύθερες περιοχές, κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια. Η πυρκαγιά μετά από δυόμιση περίπου ώρες φαίνεται να είναι υπό έλεγχο».
Πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά αλλά φαίνεται να οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα». «Τα σιτηρά που θέρισαν πριν λίγες μέρες οι γεωργοί της περιοχής, λειτούργησαν ως εύφλεκτη ύλη για τη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς» είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι ο νοτιοανατολικός άνεμος που υπήρχε στη περιοχή βοήθησε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς από τις ελεύθερες περιοχές της Δερύνειας προς τη νεκρή ζώνη, «δηλαδή στη περιοχή αριστερά του οδοφράγματος». Δυστυχώς, συνέχισε, η φωτιά κατέληξε στη νεκρή ζώνη, όπου υπάρχει άγρια φύση και βλάστηση, η περιοχή είναι απροσπέλαστη, υπάρχουν συρματοπλέγματα και σε κάποιες περιοχές και ναρκοπέδια, με αποτέλεσμα αυτό να δυσχεραίνει τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Σημείωσε ακόμα ότι «από τη πρώτη στιγμή στην περιοχή μετέβη εργατικό προσωπικό του Δήμου Δερύνειας, ένας εκσκαφέας και πέντε πυροσβεστικά οχήματα από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αμμοχώστου και Ξυλοφάγου ενώ έγινε και ανάκληση προσωπικού. Από τη φωτιά κάηκαν περίπου δέκα εκτάρια άγριας βλάστησης, αποκαλάμες, μπάλες σανού, ακακίες, ξηρά χόρτα και άχρηστα υλικά».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «επειδή η πυρκαγιά εξαπλώθηκε και στη δεξιά πλευρά του οδοφράγματος, αναγκάστηκαν να επιχειρήσουν για κατάσβεση της και πυροσβεστικά οχήματα από τις κατεχόμενες περιοχές. Σε κάποιο σημείο της περιοχής όπου βρίσκεται η νεκρή ζώνη, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά και από τις δύο πλευρές».
Ανέφερε ακόμα ότι «από την πρώτη στιγμή η επιτήρηση εντός της νεκρής ζώνης έγινε από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν τεράστια. Σημαντική ήταν επίσης η βοήθεια των εθελοντών, του εργατικού προσωπικού του Δήμου Δερύνειας αλλά και μελών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που βρίσκονταν στο οδόφραγμα για να ελέγχουν για την μη εξάπλωση της ασθένειας των προβάτων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε πως «το οδόφραγμα της Δερύνειας που έκλεισε από την πρώτη στιγμή λόγω της πυρκαγιάς, θα παραμείνει κλειστό και θα ενημερώσει σε μεταγενέστερο στάδιο η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία πότε και εάν θα δοθεί στην κυκλοφορία».
Ο κ. Καραγιάννης «εξέφρασε ευχαριστίες στα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε όλους όσοι βοήθησαν στις προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς»