ΚΥΠΕ
Όταν γίνονται προσπάθειες αλλαγών «βλέπουμε ότι υπάρχουν αναταράξεις σε πάρα πολλούς κύκλους συμφερόντων», λέει, σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να έχουν γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων που μπορεί να φωνασκούν ή να δημιουργούν πιέσεις για ευνόητους λόγους.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης στη συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ μιλά, μεταξύ άλλων, για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη διαφθορά, τη βία ατα γήπεδα (όπου αποκαλύπτει ότι δρομολογείται διάλογος με τους οργανωμένους φιλάθλους), την ασφάλεια των πολιτών, τις Κεντρικές Φυλακές, τις απάτες μέσω διαδικτύου, το κυκλοφοριακό, τα ναρκωτικά.
Ερωτηθείσα για το θέμα των Κεντρικών Φυλακών και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως κτιριακές υποδομές, υπερπληθυσμός, κινητά τηλέφωνα, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτά είναι προβλήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια πάρα πολλών χρόνων.
«Όμως είναι εκεί και καλούμαστε να τα επιλύσουμε το συντομότερο, διότι δημιουργείται ένα θέμα συμφόρησης των φυλακών από την πλευρά των κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε συνθήκες που δεν είναι ιδανικές και από την άλλη προκύπτουν και θέματα ασφάλειας για τους δεσμοφύλακες, οι οποίοι οφείλουν να εκτελούν τα καθήκοντα τους σε ένα περιβάλλον, το οποίο να τους προσφέρει όλα τα εχέγγυα για να είναι εξασφαλισμένοι για τη σωστή διεκπεραίωση των καθηκόντων τους», πρόσθεσε.
Άρα, συνέχισε η κα. Προκοπίου, βάσει αυτής της λογικής εμείς με την ομάδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχουμε προσπαθήσει να βρούμε κάποιες άμεσες λύσεις σε αυτά τα επείγοντα προβλήματα, χωρίς όμως να αποκλείουμε τη συζήτηση για κάποιους μακροχρόνιους σχεδιασμούς που θα οδηγήσουν στη σωστότερη επίλυση των προβλημάτων, σε βάθος χρόνου.
Όσον αφορά τη στελέχωση των φυλακών, η Υπουργός είπε ότι έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα της Συντεχνίας των Δεσμοφυλάκων για αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων και άρα, μια ομαλότερη εισδοχή νέων δεσμοφυλάκων στις τάξεις του προσωπικού των φυλακών.
«Αυτό είναι το ένα θέμα. Έχουμε επίσης συζητήσει μαζί τους την ανάγκη για ενδυνάμωση και επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων και αυτό το αίτημα βρισκόμαστε στην πορεία υλοποίησης και προσπαθήσαμε να βρούμε και κονδύλια από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ενδιαφέρεται να συμβάλει με οικονομική ενίσχυση σε αυτή την προσπάθεια και ταυτόχρονα θα γίνουν κάποιες αλλαγές στις κτιριακές υποδομές των φυλακών για να μπορέσουμε προς το παρόν διάστημα να αποσυμφορήσουμε τις πτέρυγες όπου κρατούνται οι κατάδικοι και οι υπόδικοι», συμπλήρωσε.
Βία στα γήπεδα
Σε ερώτηση για τα ζητήματα των κόκκινων φακέλων, της βίας στα γήπεδα, αλλά και της λειτουργίας των ΣυΦΙ και αν έχουν προχωρήσει στην λήψη μέτρων για αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων και γενικά ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το θέμα του αθλητισμού είναι ένα παρεμφερές ζήτημα όσον αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, παρότι σίγουρα το γεγονός ότι υπάρχουν αδικήματα που πιθανόν να πρέπει να διερευνηθούν είναι ένα ζήτημα της Αστυνομίας και είναι ένα επιμέρους ζήτημα που αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Είμαι σίγουρη ότι η Αστυνομία μαζί με την Γενική Εισαγγελία που έχουν επιληφθεί αυτών των ερευνών σε συνεργασία πάντοτε με την Επιτροπή Δεοντολογίας του αθλητισμού, αυτό είναι κάτι το οποίο προχωρά. Αυτό όμως που διαχειριζόμαστε εμείς ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και σωστά το βάζετε στο τραπέζι είναι το θέμα της βίας στα γήπεδα. Έχει υπογραφεί εδώ και λίγες εβδομάδες ένα μνημόνιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το τελευταίο κομμάτι στο πάζλ όπου έχουν γίνει κάποια πολύ αρχικά βήματα, είναι η επικοινωνία με τους οργανωμένους φιλάθλους, όχι απαραίτητα με τα σωματεία των φιλάθλων διότι δεν είναι πάντοτε εγγεγραμμένοι ως μια νομική οντότητα οι φίλαθλοι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μιλούμε για μια κοινότητα των οπαδών», συμπλήρωσε.
Έχουν, συνέχισε η Υπουργός Δικαιοσύνης, αρχίσει οι διεργασίες.
«Έχουμε μιλήσει με κάποιους και θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε και να μπούμε σε διάλογο με όλους», σημείωσε.
Σε παρατήρηση για τα ΣυΦΙ της Λεμεσού, για τα οποία η Αστυνομία είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους, ωστόσο ο Δήμος έδωσε άδεια λειτουργίας και αν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός ή αν έχουν έρθει σε επικοινωνία με το Δήμο, ούτως ώστε να συνεργαστούν για το θέμα των Συνδέσμων, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι με το Δήμο Λεμεσού έχει γίνει μια συζήτηση μεταξύ του Αρχηγού Αστυνομίας και του Δημάρχου, ως μέρος μιας άλλης συζήτησης που έγινε, «επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ, ο Δήμαρχος Λεμεσού έδρασε μέσα στα πλαίσια που του επιτρέπει η δική του δικαιοδοσία και είναι ένα ζήτημα στο οποίο εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε αυτή τη στιγμή, αλλά οι θέσεις, οι απόψεις της Αστυνομίας έχουν γνωστοποιηθεί στον κ. Νικολαΐδη».
Οπωσδήποτε υπάρχει οργανωμένο έγκλημα
Σε παρατήρηση ότι βομβιστικές επιθέσεις, εμπρησμοί, υποθέσεις ναρκωτικών, απασχολούν συχνά πυκνά την Αστυνομία και αν εξετάζουν και άλλους τρόπους καταπολέμησης αυτών των φαινομένων, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οπωσδήποτε υπάρχει το οργανωμένο έγκλημα και δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο που υπάρχει στην Κύπρο.
«Είναι ένα φαινόμενο που προβληματίζει ολόκληρη την ηγεσία των κρατών μελών της ΕΕ και στα δύο Συμβούλια Υπουργών που έχω συμμετάσχει μέχρι σήμερα πρέπει να σας πω, ότι ήταν ένα από τα καυτά ζητήματα στην ατζέντα. Διότι από το οργανωμένο έγκλημα, τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες από τις οποίες προκύπτουν χρηματικές συναλλαγές ύψους πολλών εκατομμυρίων αν όχι δισεκατομμυρίων σε μερικές περιπτώσεις, αντιλαμβάνεστε αυτό σημαίνει πάρα πολύ δύναμη στα χέρια μιας παράνομης ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι είναι αδίστακτοι και οι οποίοι μέσω της διαφθοράς – και αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο συζητούμε σε επίπεδο Υπουργών-, καταφέρνουν και εμπλέκονται με τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα τους μέσα στο δημόσιο βίο», συμπλήρωσε.
Η διαφθορά, συνέχισε η Υπουργός, δεν είναι ένα φαινόμενο για το οποίο ανησυχούμε μόνο εμείς στην Κύπρο, είναι ένα φαινόμενο το οποίο ανησυχούν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, «αλλά σας λέω και σε επίπεδο ηγεσίας ΕΕ γίνεται αυτή η συζήτηση, διότι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, παραδείγματος χάριν, και οι απειλές ασφάλειας ακριβώς είναι συνδεδεμένες με τα τεράστια χρηματικά ποσά που βρίσκονται στα χέρια παρανόμων, οι οποίοι δρουν στο περιθώριο και βεβαίως επιλέγουν σε κάποια στιγμή να εμπλακούν και στην πολιτική ζωή του κράτους, στο οποίο δραστηριοποιούνται ακριβώς διότι πρέπει να ελέγχουν ανθρώπους σε τοπικό, νομοθετικό και εκτελεστικό επίπεδο, ακόμα και στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς».
Νομίζω αυτά είναι γνωστά, είπα η κα. Προκοπίου, προσθέτοντας ότι «όλοι τα αντιλαμβανόμαστε ως ένα τεράστιο πρόβλημα».
«Το μεγάλο διακύβευμα είναι τι κάνουμε. Και πρέπει να πω ότι η διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει δείξει όσον αφορά και το θέμα των κυρώσεων, αλλά όσον αφορά και άλλα ζητήματα διαφθοράς που έχουν προκύψει, η θέση μας είναι ότι πρέπει να διερευνηθούν και να διερευνηθούν αποτελεσματικά με γοργούς ρυθμούς και με το σωστό τρόπο ακριβώς ότι δεν πρέπει να αφήνονται σκιές στον μυαλό οποιουδήποτε πολίτη για το πως επιλέγει να ενεργήσει η Κυβέρνηση», σημείωσε.
Μείζονος σημασίας η κυβερνοασφάλεια
Ερωτηθείσα σχετικά με τις υποθέσεις που αφορούν απάτες μέσω διαδικτύου και αν θεωρεί ότι είναι οργανωμένο πλέον το κυβερνοέγκλημα και αν είναι σε θέση το Υπουργείο και η Αστυνομία να ανταποκριθούν στις νέες αυτές μορφές εγκλήματος και αν μέσα σε αυτά τα πλαίσια χρειάζεται εκπαίδευση ή στελέχωση με ειδικούς, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «οπωσδήποτε δεν είμαστε σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να επαναπαυτούμε και πάλι θα επιστρέψω σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πω ότι και αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο προβληματίζει και το δικαστικό σώμα στην ΕΕ και τους Εισαγγελείς και την Αστυνομία αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση».
Όπως ανέφερε, είναι ένα θέμα που και οι 27 χώρες προσπαθούν να δουν εάν μπορούν να οργανωθούν καλύτερα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να το αντιμετωπίσουν.
«Τι συμβαίνει ; Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται σε τέτοιου είδους αδικήματα είναι ένα βήμα μπροστά από τους κρατικούς φορείς. Είναι πιο εκπαιδευμένοι πολλές φορές, βρίσκουν τους τρόπους να ξεφεύγουν από το πλαίσιο του νόμου, γιατί υπάρχει και πρόβλημα με την απουσία νομοθετικού πλαισίου πολλές φορές», πρόσθεσε.
Όπως είπε, έχουμε θέμα με το γεγονός ότι τα εργαλεία που έχουμε ως κρατικοί φορείς στη διάθεση μας είναι λιγότερα σε σχέση με τις νέες μεθόδους τις οποίες εφευρίσκουν πολύ αποτελεσματικά τα άτομα που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και ως εκ τούτου πρέπει ενεργήσουμε μέσω τεχνογνωσίας, την οποία μπορούμε να πάρουμε από άλλες χώρες κυρίως, γιατί πάντα υπάρχει κάποιος που γνωρίζει περισσότερα από εμάς για ένα θέμα.
«Πρέπει να βρούμε αυτό τον κάποιο, αυτούς τους ειδικούς, αυτούς τους εμπειρογνώμονες και να συνεργαστούμε μαζί τους. Αυτή νομίζω είναι η φιλοσοφία σε παγκόσμιο επίπεδο, για αυτό και βλέπουμε ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η κυβερνοασφάλεια είναι ένα ζήτημα που είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να υπάρχουν και αναβαθμίσεις και τοποθετήσεις από άποψη πολιτικής από όλες τις Κυβερνήσεις της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Η Αστυνομία, συνέχισε η κα. Προκοπίου, κάνει πολλές προσπάθειες.
«Υπάρχει ειδικό τμήμα κυβερνοασφάλειας. Καλούμε το κοινό να ενημερώνει όταν υπάρχουν κάποια θέματα ή έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης , σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου ή σε θέματα πλαστοπροσωπίας στο διαδίκτυο, κάποιος έχει κλέψει τα προσωπικά τους δεδομένα, κάνει ψεύτικα προφίλ, ξέρουμε ότι γίνεται hacking σε προσωπικούς λογαριασμούς email, σε προσωπικούς λογαριασμούς τραπεζών έχουμε δει, κυκλοφορούν ψεύτικα μηνύματα που σου στέλνουν ένα link και με αυτό μπορούν να μπουν να διεισδύσουν στον υπολογιστή σου και να σου κλέψουν στοιχεία, να σου μπλοκάρουν λογαριασμούς», σημείωσε.
Είδαμε, συνέχισε η κα. Προκοπίου, την υπόθεση με τους εκβιασμούς που ζητούσαν χρηματικές αμοιβές έναντι εξασφάλισης προσωπικών δεδομένων.
«Όλα αυτά είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Δεν είναι κάτι που θα φύγει , είναι κάτι που θα πολλαπλασιάζεται και σας διαβεβαιώνω ότι είναι υπόψιν και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας ότι πρέπει να επενδύσουμε και σε ανθρώπινο υλικό αλλά και σε άλλους πόρους για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.
Πρόσφατα είχαμε μια υπόθεση εκμετάλλευσης οικιακών βοηθών
Αναφορικά με την βία κατά των γυναικών και την έμφυλη βία, την εμπορία προσώπων , η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η εμπορία προσώπων, το γνωστό trafficking, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Η Κύπρος, συνέχισε, κατάφερε να μείνει στην πρώτη βαθμίδα αξιολόγησης σε αυτό το ζήτημα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, διότι η Αστυνομία έχει οργανωθεί αρκετά αποτελεσματικά.
«Έχουμε μια μονάδα 12 ατόμων που ασχολείται με το trafficking και γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες. Αυτό που ζητάμε από το κοινό είναι όταν έχουν πληροφορίες να επικοινωνούν μαζί μας», πρόσθεσε.
Η Υπουργός αποκάλυψε ότι πρόσφατα είχαν μια υπόθεση εκμετάλλευσης οικιακών βοηθών, οι οποίες ενθαρρύνονταν να εγκαταλείπουν τους εργοδότες τους στην Κύπρο και έναντι αδρής αμοιβής από ό,τι φαίνεται έμπαιναν σε λεωφορεία, τα οποία τις έπαιρναν στα κατεχόμενα για να φύγουν από την Κύπρο και να φτάσουν από ό,τι έμαθαν στην Πορτογαλία – ήταν ένας προορισμός – και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί σε αυτά τα άτομα εκεί.
«Λέω έτσι ένα απλό παράδειγμα. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα trafficking. Όπου έχουμε πληροφορίες πρέπει να τις δίνουμε στην Αστυνομία διότι αν δεν δοθούν τέτοιου είδους πληροφορίες η Αστυνομία δεν μπορεί να δράσει. Χρειαζόμαστε μαρτυρίες, καμιά φορά και ανώνυμες πληροφορίες που μπορεί να δοθούν και αφορούν είτε και τη σεξουαλική εκμετάλλευση κάποιων ατόμων, ανηλίκων, εμπορία προσώπων όσον αφορά εργασιακό καθεστώς. Είναι σωστό να το αναφέρουμε. Ακόμα έστω κι αν είναι μια ένδειξη και δεν είμαστε 100% σίγουροι η Αστυνομία θα διερευνήσει τις πληροφορίες που θα τις δοθούν και μπορεί να φτάσει εύκολα συμπεράσματα εάν έχουμε υποθέσεις εμπορίας προσώπων», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά την βία στην οικογένεια, είπε η Υπουργός, είναι με λύπη της που παρατηρεί ότι έχουμε συνεχώς τέτοιου είδους περιστατικά.
«Δηλαδή αν πάρουμε το αστυνομικό δελτίο που μας στέλνουν δύο φορές την ημέρα , θα δούμε ότι σχεδόν σε όλα τα δελτία υπάρχει ένα περιστατικό. Ειδικά μετά το Σαββατοκύριακο υπάρχει έξαρση. Είναι ένα φαινόμενο που δεν ξεχωρίζει ούτε κοινωνικά στρώματα ούτε γεωγραφικές περιοχές , ούτε ηλικιακά γκρουπ και συνήθως σε αυτά τα επεισόδια είναι μάρτυρες ή ακόμα και θύματα τα παιδιά, δεν είναι μόνο ο πατέρας ο οποίος χτυπά ή ο σύντροφος που χτυπά την μητέρα, τη σύντροφο του», σημείωσε.
Όπως είπε, έχουν κάνει μια πρώτη συνάντηση υπό τη δική της προεδρία, υπό την προεδρία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στα πλαίσια του Εθνικού Φορέα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και έχουν αποφασίσει κάποια μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αλλά ταυτόχρονα αυτό που έχουν πει είναι ότι πρέπει να γίνει μια πολύ σημαντική έρευνα, να τοποθετήσουν τα νούμερα μέσα σε ένα πλαίσιο πλέον, για να μπορούν να παρακολουθούν και τις εξελίξεις και να είναι πιο αποτελεσματικοί όσον αφορά τις πολιτικές που χρειάζεται να εφαρμόσουν.
«Αλλά είναι ένα πρόβλημα, του οποίου αυξάνονται οι ρυθμοί συνεχώς και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλους να μας προβληματίσει», πρόσθεσε.
Μεγάλη μερίδα οδηγών οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών
Ερωτηθείσα για το κυκλοφοριακό, για τις τροχαίες παραβάσεις, η Υπουργός ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα περισσότερο του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και έργων, όμως ταυτόχρονα η παρουσία της τροχαίας και οι εκστρατείες της Αστυνομίας για πρόληψη τέτοιου είδους φαινομένων, ατυχημάτων, δυστυχημάτων ή και παραβάσεων, «σίγουρα σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε πολύ στενά ως τα δύο Υπουργεία τα οποία εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα».
«Με την αύξηση της χρήσης καμερών για την κυκλοφορία, πρέπει να σας πω, ότι βλέπουμε ότι έχουν μειωθεί σε αρκετό βαθμό, σε συγκεκριμένα σημεία, οι τροχαίες παραβάσεις. Ξέρω ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται, αλλά βλέπουμε ότι σιγά σιγά, τουλάχιστον για τις σταθερές κάμερες, έχουμε αρχίσει να συμμορφωνόμαστε ως Κύπριοι οδηγοί», συμπλήρωσε.
Από την άλλη μεριά, είπε η Υπουργός, υπάρχουν κάποια θέματα με το θέμα των κινητών καμερών , τα οποία διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία και πάλι, δεν εμπλέκεται άμεσα η Αστυνομία σε αυτή την προσπάθεια, «παρότι πρέπει να πω ότι είμαστε σε επαφή με την εταιρεία και τους έχουμε επισημάνει διάφορα σημεία που πρέπει να λάβουν υπόψιν τους όσον αφορά τον τρόπο - αν θέλετε - που γίνεται η χρήση».
«Να μην μπω τώρα σε λεπτομέρειες, διότι έτσι υπάρχει μια αγανάκτηση, αν θέλετε, ότι γίνεται μια προσπάθεια να παγιδέψουν τους οδηγούς, δεν σημαίνει ότι ενστερνίζομαι αυτή την άποψη αλλά όλοι μπορούμε να είμαστε πιο προσεκτικοί σε κάποια ζητήματα», πρόσθεσε.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την Αστυνομία είναι ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα οδηγών, οι οποίοι οδηγούν όχι μόνο υπό την επήρεια αλκοόλ αλλά υπό την επήρεια ναρκωτικών.
«Και εκεί έχει γίνει συζήτηση αν μπορούμε να παρέμβουμε έτσι πιο αποτελεσματικά, διότι συλλαμβάνεις κάποιον, παραδείγματος χάριν, για κατοχή και χρήση ναρκωτικών και ξέρεις ότι οδηγούσε και θα οδηγεί και σταματάς ένα οδηγό στο δρόμο και υπάρχουν σημεία και συμπτώματα, τα οποία δείχνουν στον αστυνομικό ότι πρέπει να κάνει νάρκοτεστ ,και επιβεβαιώνεται η άποψη, και αυτό το άτομο αρχίζεις να διερωτάσαι όταν το σταματήσεις και δεύτερη και τρίτη φορά, μετράς τον κίνδυνο και για τον εαυτό του και για τους άλλους», σημείωσε.
Άρα, είπε η Υπουργός, εκεί προσπαθούν να δουν αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που μπορεί να παρέμβει η Αστυνομία πιο αποτελεσματικά, «γιατί σίγουρα είναι δικό μας μέλημα να προστατεύουμε και τους άλλους οδηγούς από κάποιον ο οποίος συνεχώς διαπιστώνεται ότι συμπεριφέρεται με ένα τρόπο τόσο αλόγιστο και επικίνδυνο για τον ίδιο και τους άλλους οδηγούς».
Πρωτοβουλία για παρατηρητή πυρασφάλειας
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας και προστασίας του πολίτη, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι έχουν αυξηθεί τα σοβαρά περιστατικά.
«Το βλέπουμε να αντανακλάται και στον πληθυσμό των φυλακών. Δηλαδή βλέπουμε ότι οι αριθμοί των βαρυποινιτών με σοβαρά εγκλήματα, με σοβαρά αδικήματα μεγαλώνει. Υπάρχει μια αυξητική τάση», σημείωσε.
Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται μέσα από την κοινωνία και τα θύματα τους είναι κάποιοι από την κοινωνία.
«Άρα, αν βλέπουμε συνεχώς να υπάρχει μια αυξητική τάση σε τέτοιου είδους σοβαρά επεισόδια παραβίασης του νόμου σημαίνει ότι και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δυστυχώς μειώνεται όσο αυξάνονται τα πολύ σοβαρά αδικήματα. Ταυτόχρονα υπάρχει και μια αυξητική τάση στα εγκλήματα που έχουν σχέση με τη χρήση, κατοχή και εμπορία ναρκωτικών, πάρα πολλές διαρρήξεις, οι οποίες ακριβώς γίνονται από άτομα που χρειάζονται να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Πολλά τροχαία δυστυχήματα και πρόκληση θανάτου προκαλούνται πολλές φορές όταν κάποιος είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών. Έχουμε βία στην οικογένεια η οποία συνδέεται με το θέμα των ναρκωτικών και αυτή η ιστορία πάει και πάει και πάει», συμπλήρωσε.
Είναι ένα ζήτημα που τους προβληματίζει, υπογράμμισε η Υπουργός και πρόσθεσε ότι σίγουρα η καταστολή και μόνο σε τέτοιου είδους παραβατικών συμπεριφορών δεν είναι αρκετή.
«Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας, στην κυπριακή κοινωνία, είναι γιατί φτάνουμε σε τέτοιου είδους φαινόμενα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Μέσα στα γήπεδα, στα σχολεία. Δηλαδή γιατί κάποιος νέος θέλει να κάψει το σχολείο του; γιατί κάποιος θέλει να σπάσει ένα γήπεδο; γιατί κάποιος θέλει να καταστρέψει μια ξένη περιουσία; γιατί κάποιους βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του συνανθρώπου του για να εκτονωθεί;.
Εκεί πιστεύω πρέπει να είναι η αρχή της έρευνας που πρέπει να κάνουμε και να δούμε πέραν της καταστολής εάν μπορούμε να δουλέψουμε και πάνω στο θέμα της πρόληψης», σημείωσε.
Όσον αφορά την πρόληψη στη γειτονιά, στην κοινότητα, η Υπουργός είπε ότι έχουν πιστή ότι ο θεσμός του παρατηρητή της γειτονιάς και του αστυνομικού της γειτονιάς είναι πολύ αποτελεσματικός και βλέπουν ότι ενώ είχαν αποτραβηχτεί οι Αστυνομικοί από τέτοιου είδους καθήκοντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τώρα υπάρχουν αιτήματα από όλες τις κοινότητες, -«κάθε εβδομάδα και μια κοινότητα θα έρθει να μας δει ή ένα σύμπλεγμα χωριών ή κάποια συγκεκριμένη γειτονιά που υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα-, και μας ζητούν επιτακτικά να στείλουμε πίσω τους αστυνομικούς της γειτονιάς διότι εκεί μπορείς να κάνεις πρόληψη ακριβώς και νιώθει ο πολίτης μεγαλύτερη ασφάλεια».
Και στο θέμα του παρατηρητή της γειτονιάς, συνέχισε, η καινούργια πρωτοβουλία που έχουν εντάξει μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είναι ο παρατηρητής πυρασφάλειας.
Δηλαδή, είπε η Υπουργός, τους παρατηρητές της γειτονιάς, κυρίως στις ορεινές περιοχές, -όπου υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα με τις πυρκαγιές-, έχουμε αρχίσει να τους ενημερώνουν ότι μπορούν να δράσουν και μέσα στα πλαίσια της πυρασφάλειας.
«Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους, να καθοδηγήσουν την πυροσβεστική αν χρειαστεί, να προειδοποιήσουν, να ειδοποιήσουν την Αστυνομία και πιστεύω ότι μόνο με έτσι μια συλλογική προσπάθεια στις κοινότητες και στις γειτονιές, παράλληλα σε συνδυασμό με την παρουσία της Αστυνομίας, μπορούμε να αυξήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», σημείωσε.
Το να είσαι αστυνομικός στην πρώτη γραμμή δεν είναι απλό
Σε ερώτηση αν οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής θωρακίζονται για πιο αποτελεσματική δράση, η Υπουργός είπε ότι το να είσαι αστυνομικός στην πρώτη γραμμή σίγουρα δεν είναι κάτι απλό, δεν είναι κάτι εύκολο, είναι μια επιλογή που συνειδητά κάνει ένας εργαζόμενος , γνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποια ρίσκα και κάποιοι κίνδυνοι.
«Από την άλλη μεριά , η ηγεσία της Αστυνομίας οφείλει βεβαίως να διασφαλίσει ότι τους παρέχει όλα τα εργαλεία για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντα τους. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε και αντιμετωπίζουμε ως Αστυνομία Κύπρου είναι η υποστελέχωση και βλέπουμε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο δημιουργεί θέματα οργάνωσης και θέματα ασφάλειας πολλές φορές, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός στελεχών, ειδικά και στην πρώτη γραμμή, εκεί που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες. Προσπαθούμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι μια νέα φουρνιά αστυνομικών από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει καθήκοντα.
«Και εκεί ακριβώς θα προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε στους χώρους όπου χρειάζεται περισσότερο η παρουσία τους , γιατί οι πολίτες θέλουν να βλέπουν τους αστυνομικούς στο δρόμο, θέλουν όταν επικοινωνήσουν με το σταθμό να έχει κάποιον που μπορεί να απαντήσει άμεσα το τηλέφωνο, να στείλει ένα περιπολικό, να μπορέσει να πάρει μια κατάθεση άμεσα. Είναι κάτι που το ζητούν επιτακτικά. Οι προσπάθειες γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα δεν μπορούμε από την μια μέρα στην άλλη να προσλάβουμε αστυνομικούς. Υπάρχει μια διαδικασία αλλά οι διαδικασίες πρόσληψης τρέχουν συνεχώς», πρόσθεσε.
Είπε, παράλληλα, ότι είχαν και την πρόσληψη των οριοφυλάκων, οι οποίοι έχουν ενταχθεί με ένα ειδικό στάτους στο αστυνομικό σώμα, εκτελώντας συγκεκριμένα καθήκοντα πάντοτε υπό την επίβλεψη κανονικών αστυνομικών.
Σημείωσε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουν να κλείσουν την τρύπα που υπάρχει στην έλλειψη προσωπικού.
Όταν γίνονται προσπάθειες αλλαγών βλέπουμε ότι υπάρχουν αναταράξεις
Κληθείσα να απαντήσει τι είναι αυτό που θέλει η Άννα Κουκκίδη Προκοπίου να αφήσει ως στίγμα, και τι μήνυμα θέλει να στείλει, η Υπουργός ανέφερε ότι «όταν γίνονται προσπάθειες αλλαγών βλέπουμε ότι υπάρχουν αναταράξεις σε πάρα πολλούς κύκλους συμφερόντων».
«Και αυτό είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζω έντονα τον τελευταίο καιρό, ότι υπάρχουν πάντοτε φωνές διαμαρτυρίας, διότι ο καθένας έχει κάποια συμφέροντα που θέλει να προστατεύσει, έχει τις δικές του απόψεις για το πως πρέπει να γίνουν οι αλλαγές. Είμαστε σε μια δημοκρατία. Ο καθένας μπορεί να εκφραστεί και να πει τις απόψεις του», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, «αυτό που είναι η δική μας δουλειά ως Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να κρατούμε τις ισορροπίες, να ακούμε όλες τις πλευρές, αλλά είναι η Εκτελεστική Εξουσία που πρέπει να πάρει πάνω της τις αποφάσεις και να είναι προετοιμασμένη να έχει και το πολιτικό κόστος εάν κάποιοι διαφωνούν ή για κάποιους επηρεάζονται τα συμφέροντα τους».
«Και αυτή είναι η θέση μου ως Υπουργού, ότι πρέπει να έχουμε γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων που μπορεί να φωνασκούν ή να δημιουργούν πιέσεις για ευνόητους λόγους και στο κάτω – κάτω αυτή είναι η δουλειά τους και ας το κάνουν. Η δική μας η θέση είναι να αντισταθούμε στις πιέσεις. Σίγουρα η πολιτική είναι ένα ναρκοπέδιο, όπου και η δολοφονία χαρακτήρων, εμπλέκεται αν θέλετε μέσα στα όπλα που θα χρησιμοποιήσει πολλές φορές κάποιος για να σταματήσει κάποιες αλλαγές, εγώ το θεωρώ ότι είναι αποδεκτό ως μέρος του παιχνιδιού και είναι κάτι το οποίο θα αντιμετωπίσουμε όσο κι αν συμβαίνει», συμπλήρωσε.
Η Υπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, ότι αυτό που θέλει είναι να νιώσουν οι πολίτες μια θετική αλλαγή, «διότι στο τέλος της ημέρας όσο υψηλή πολιτική και αν θέλουν να κάνουν, όσο και αν μιλούν για το τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο, μπορεί να συμμετέχουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή στα Συμβούλια των Υπουργών, αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη στην Κύπρο είναι να νιώθει ότι έχει βελτιωθεί η ζωή του, έχει βελτιωθεί το αίσθημα ασφάλειας, ότι έχουν γίνει βήματα προς μια θετική κατεύθυνση».
«Και πιστεύω ότι αυτή είναι η αποστολή που έχουμε όλοι ως Υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Βασισμένη πάνω σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση που ήταν και η προεκλογική διακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής του μέσου πολίτη. Αυτό σημαίνει ανθρωποκεντρική προσέγγιση . Είναι κάτι που κρατώ και εγώ ως δικό μου γνώμονα αν θέλετε για την πορεία μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως», κατέληξε.