Διεξήχθη την Τετάρτη (17/11), στην Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επίτροπου Διοικήσεως, το ενδεχόμενο παραβίασης του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από αποφάσεις δημοσίων Πανεπιστημίων σύμφωνα με τις οποίες παραχωρείται άδεια άνευ απολαβών σε μέλη προσωπικού τους, όταν αναλαμβάνουν αξίωμα.
Το θέμα προέκυψε έπειτα από εισήγηση του Βουλευτή Λεμεσού, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, με αφορμή την εκλογή του κου. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ στο Ευρωκοινοβούλιο. Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Πρόεδρος της Συγκλήτου του εν λόγω Πανεπιστημίου.
Θεμιστοκλέους: «Θεωρώ ότι από τον Μάιο του 2019 έως και σήμερα το Παν. Κύπρου παραβιάζει συνειδητά το Σύνταγμα»
Αρχικά στην τοποθέτηση του ο κος. Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε σε παρόμοια περιστατικά ενώ τόνισε πως το σύνταγμα υπερισχύει έναντι του οποιουδήποτε νόμου και κανονισμού και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. «Πολλά άτομα προχώρησαν σε υποχρεωτική αφυπηρέτηση μετά την επιλογή ή εκλογή τους». `
Ενώ τόνισε πως, «Θεωρώ ότι από τον Μάιο του 2019 έως και σήμερα το Παν. Κύπρου παραβιάζει συνειδητά το Σύνταγμα, και από τον ίδιο τον πολίτη, αδυνατώ να βρω επιχείρημα που στηρίζει αυτή την άνιση μεταχείριση και κατά το δοκούν συγκεκριμένη πρόνοια του συντάγματος».
Κουλίας: «Ο κύριος είπε ότι πατά το Σύνταγμα»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλλίας, κάνοντας λόγο για, «καραμπινάτη παραβίαση του Συντάγματος από ένα Ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρώτη φορά εκφράστηκαν τέτοιες απόψεις και θέσεις. Ο κύριος είπε ότι πατά το Σύνταγμα. Θέλει γνωμάτευση από δικό του σύμβουλο, ενώ οι γνωματεύσεις τους είπαν ακριβώς τα ίδια. Επικαλείται προφορική γνωμάτευση του Μαρκίδη. Δεν πρόκειται να ξαναψηφίσω προϋπολογισμό για το Πανεπιστήμιο».
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου γνωστοποίησε πως τα μέλη της διορίστηκαν το 2020, λαμβάνοντας γνώση για το θέμα από επιστολή που κοινοποιήθηκε. Επιπρόσθετα, ζήτησε εντός της εβδομάδος να πάρουν νομική συμβουλή από ιδιώτες για το θέμα. Έκανε επίσης αναφορά για την γνωμοδότηση του κου. Αλέκου Μαρκίδη, την οποία ανέφερε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσουν τους νόμους.
Πρύτανης: «Δεν υπάρχει το ασυμβίβαστο»
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου παίρνοντας τον λόγο δήλωσε πως διαφωνεί στη φιλοσοφία του Νόμου, θεωρώντας παράδοξο το να μην μπορεί να εκλέγεται ένας καθηγητής από το δημόσιο πανεπιστήμιο ενώ ένας από ιδιωτικό πανεπιστήμιο να μπορεί. «Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Πανεπιστημίου».
«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν τον εργοδοτεί επ’ αμοιβή. Έχει πάρει άδεια άνευ απολαβών», είπε κλείνοντας ο Πρύτανης.
Γενικός Ελεγκτής: «Υπάρχει το ασυμβίβαστο»
Τον λόγο έλαβε μετέπειτα ο Γενικός Ελεγκτής προσπαθώντας να εξηγήσει χρονικά το τι έγινε με το θέμα. Ξεκαθάρισε πως κοινοποιήθηκε στον πρύτανη το ασυμβίβαστο της θέσης του εν λόγω προσώπου με την ιδιότητα του ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Πασιουρτίδης: «Είναι πολιτικά τα κίνητρα για την δίωξη»
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την δίωξη του Ευρωβουλευτή, προτείνοντας μάλιστα να παραμείνει το εν λόγω άτομο στην έδρα της Ευρωβουλής και να λήξη το θέμα.
Από την πλευρά της η κα. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζήτησε όπως αλλάξει η νομοθεσία για να μπορούν οι ακαδημαϊκοί να επιστρέφουν στα Πανεπιστήμια μετά την θητεία τους και να πάψει η πολιτικοποίηση του θέματος.
Θεμιστοκλέους: «Είχε το θράσος να επικαλεστεί νεκρό»
Λαμβάνοντας τον λόγο ξανά ο Βουλευτής Λεμεσού, κος. Θεμιστοκλέους, ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή, ότι έγγραφα υπάρχουν για το θέμα να παραδοθούν στην επιτροπή. «Δεν μπορούν να έρχονται εκπρόσωποι κρατικών ιδρυμάτων που χρυσοπληρώνονται από το λαό και να εμπαίζουν τους εκπροσώπους του λαού σαν να ήταν ηλίθιοι. Δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει γίνει κατάχρηση εξουσίας. Δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που θα προκύψουν. Έχει βλάψει το Πανεπιστήμιο... Σε 15 μέρες είτε θα συμμορφωθούν, είτε θα κάνουν τους κινέζους».
Ο Πρύτανης με βάση όσα λέχθηκαν δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο έχει εσωτερικούς κανόνες, ενώ για λόγους δημοσίου συμφέροντος διευκρίνισε πως είναι προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου να δουλεύουν τέτοια άτομα. Επίσης, έκανε εισήγηση όπως ο νόμος και η πρόνοια του συντάγματος είναι ξεπερασμένη και πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση.
Μυλωνάς: «Νομίζει ο πρύτανης είναι πολίτης πάνω από τους άλλους επειδή έχει πολιτικές πλάτες»
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς απόρησε γιατί κάποιοι να είναι υπεράνω του νόμου, θέτοντας το ευαίσθητο ζήτημα πως άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εκφράζουν τέτοιες θέσεις στο κοινοβούλιο αμφισβητώντας το πλαίσιο του νόμου και του συντάγματος.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, είπε πως θα παρακολουθήσουν το θέμα και σε δύο εβδομάδες θα το ξανασυζητήσουν.
- Δεν είχε ιδέα ο Ντίνος Έλληνα για το σχέδιο... δολοφονίας
- Ανατροπή! «Άθικτα τα οστά στον τάφο» - Τι προκάλεσε σύγχυση για κλοπή
- Θάνατος Κυριακίδη: Αιωρείτο σε γκρεμό το όχημα - Αναγνωρίστηκε από οικείους του
- Στο τραπέζι η συζήτηση για στήριξη των σωματείων ομαδικών αθλημάτων εξαιρουμένου του ποδοσφαίρου