24news team
Την ποινική δίωξη εναντίον 12 προσώπων αποφάσισε η Νομική Υπηρεσία σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή (16/4) ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης όσον αφορά την υπόθεση θανάτου του 14χρονου Στυλιανού, τον Σεπτέμβριο του 2019.
Θυμίζουμε ότι η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη προέβη σε έκθεση αναφορικά με τη διεξαγωγή έρευνας κατά παντός υπευθύνου σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για αναζήτηση τυχόν ευθυνών για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του 14χρονου Στυλιανού, την οποία έδωσε αυτούσια στην δημοσιότητα στα τέλη Νοεμβρίου 2019. Μάλιστα, η ίδια έκθεση παραδόθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Υπόθεση Στυλιανού: Ποινική δίωξη εναντίον 12 προσώπων
Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, στο πόρισμα που παραδόθηκε και στον Γενικό Εισαγγελέα, επιρρίπτονταν ποινικές ευθύνες σε περίπου 20 κρατικούς λειτουργούς. Για σκοπούς διερεύνησης λήφθηκαν πέραν των 120 καταθέσεων από αστυνομικούς, λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και από άλλα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.
Το πόρισμα:
Για τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν έντονη εμπλοκή με την περίπτωση του Στυλιανού πάρα μόνο στα πρώιμα στάδια της σχολικής του ηλικίας όπου είχε συναίνεση σχετικά η μητέρα. Η παρακολούθησή του σταμάτησε μετά από απόφαση της μητέρας παρά τις υποδείξεις της Λειτουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών από το 2011-2013 για συνέχιση της. Όσο συνεργάστηκαν με την οικογένεια, ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες και τα σχετικά πρωτόκολλα, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό.
Όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας διαπιστώθηκε ότι ήταν η μοναδική Υπηρεσία που δούλεψε συντονισμένα με βάση τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα, δίδοντας την δέουσα σημασία και την ΜΟΝΑΔΙΚΗ, κατά την διάρκεια της φοίτησης του από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο. Είχε εξατομικευμένη στήριξη και ειλικρινή ενδιαφέρον από τους δασκάλους ,σύνοδο και τους δασκάλους ειδικής στήριξης. Το σχολείο είχε συγκαλέσει όλες τις πολυθεματικές για συζήτηση των προβλημάτων του και ενημέρωνε τις ΥΚΕ. Το Σχολείο ήταν αυτό που επί της ουσίας αντικατέστησε τις ΥΚΕ στην στήριξη και ευημερία του, τόσο την σωματική και την ψυχική όσο και πνευματική στο βαθμό που ήταν αυτό επιτρεπτό.
Στην Αστυνομία, εντοπίστηκαν πειθαρχικά αδικήματα από παραλείψεις και παραβίαση Αστυνομικών Διατάξεων.Οι παραλείψεις της Αστυνομίας συνοψίζονται σε δυο φάσεις: (1) Η μια αφορά την παράλειψη εκτίμησης κινδύνου για βία στην οικογένεια τόσο σωματική απέναντι στη μητέρα όσο και ψυχολογική απέναντι στα παιδιά. (2) Η δεύτερη παράλειψη των Αστυνομικών πρώτης Γραμμής ήταν η παράλειψη να ενημερώνουν κάθε φορά που υπήρχε αναφορά για βία από την μητέρα, όλους τους εμπλεκόμενους (ΥΚΕ και Γραφείο Πρόληψης Βίας) μέσα από συγκεκριμένο έντυπο σύμφωνα με την υποχρέωση τους που απορρέει ειδικά από αστυνομική διάταξη δημιουργώντας προσωπική ευθύνη για τους Αστυνομικούς που παρέλειψαν να το πράξουν, γι’ αυτό και θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω διερεύνηση στα πλαίσια πειθαρχικών αδικημάτων.
Σύμφωνα με το πόρισμα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Εντοπίστηκαν ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα εναντίον συγκεκριμένων προσώπων. Υπάρχει απουσία εκτίμησης κινδύνου για την ύπαρξη βίας τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής αλλά παράλειψη κατάλληλου συντονισμού τόσο κατά τα πρώτα στάδια παρακολούθησης στη οικογένειας όσο και αργότερα παραβιάζοντας σχεδόν όλες τις Διοικητικές Διατάξεις και τα σχετικά Εγχειρίδια. Για το επίμαχο χρόνο της απόπειρας αυτοκτονίας υπάρχει παντελής αδιαφορία και ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥ με αποτέλεσμα καμία πράξη, καμία αξιολόγηση καμία εξειδικευμένη στήριξη και κανένα ενδιαφέρον να μην υπάρξει για το ζήτημα του Στυλιανού.
Εντοπίζονται τόσο συστημικές αδυναμίες όσο και προσωπικές ευθύνες για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων όπως και πειθαρχικών αδικημάτων.
Επ. Διοικήσεως: «Εύχομαι σήμερα ο Στυλιανός να μας βλέπει χαρούμενος»
Με ανακοίνωση της η Επίτροπος Διοικήσεων τοποθετήθηκε για την υπόθεση του Στυλιανού και τις 12 ποινικές ευθύνες που προκύπτουν για 12 άτομα αναφέροντας ότι, «σήμερα κορυφώνεται μια πορεία ερευνών που διαπίστωσε την ύπαρξη ενδεχομένων ποινικών αδικημάτων, αρχίζοντας με το δικό μας πόρισμα δίνοντας την σκυτάλη στους ποινικούς ανακριτές και τελικά στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη».
Η κύρια Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη προσθέτει ότι, «εύχομαι ο δρόμος της δικαιοσύνης που τώρα ανοίγεται μπροστά μας να επιβεβαιώσει αυτήν την πορεία, για την τιμωρία και κάθαρση που τόσο απελπισμένα αποζητούσε ο Στυλιανός για την δική του δικαίωση και την αντανάκλαση της σε δεκάδες παιδιά που ζουν σε παρόμοια απελπισία. Γιατί χωρίς κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση. Έγκλημα χωρίς τιμωρία , είναι αιώνια καταδίκη αυτοκαθήλωσης σε ένα αρρωστημένο στρώμα».
Τέλος τονίζει, «εύχομαι σήμερα ο Στυλιανός να μας βλέπει χαρούμενος, που η δίκη του πάλη μπορεί να χαράξει την πορεία για ένα καλύτερα αύριο της για όλα τα παιδιά και τις γυναίκες που υποφέρουν».
Είχαν διοριστεί ποινικοί ανακριτές:
Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, προχώρησε τον Ιανουάριο στο διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, των δικηγόρων Μόδεστου Πογιατζή και Ανδρέα Ε. Ανδρέου, ύστερα από τη μελέτη της Έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την αναζήτηση ευθυνών σε σχέση με το θάνατο του Στυλιανού, κατά την οποία προέκυψε το συμπέρασμα ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από κάποια πρόσωπα.
Εξαιτίας του κορωνοϊού, καθυστέρησε η λήψη καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους, ενώ ο νέος Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, έδωσε στις 28 Ιουλίου μια δεύτερη παράταση με προθεσμία τις 30 Νοεμβρίου 2020.
Σημειώνεται ότι την 1η Δεκεμβρίου επιδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Σαββίδη το πόρισμα των δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών κ. Μόδεστου Πογιατζή και κ. Ανδρέα Ε. Ανδρέου, που διορίστηκαν από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη, για τη διεξαγωγή ποινικής διερεύνησης σε σχέση με την υπόθεση θανάτου του ανήλικου Στυλιανού.
Η αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας:
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης ανακοίνωσαν την Παρασκευή (16/4) τις αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού που συγκλόνισε το Παγκύπριο.
Ολόκληρη η τοποθέτησή του:
Την 1η Δεκεμβρίου του 2020, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κι εγώ παραλάβαμε το πόρισμα των δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών κ. Μόδεστου Πογιατζή και κ. Ανδρέα Ανδρέου, που διορίστηκαν από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη, για τη διεξαγωγή ποινικής διερεύνησης σε σχέση με την υπόθεση της αυτοχειρίας και του θανάτου του ανήλικου Στυλιανού.
Του Στυλιανού, που αφορά σε μια δραματική ιστορία, μια τραγική περίπτωση με ένα τέλος που μας συγκλόνισε, κι ευχή μου είναι ποτέ, μα ποτέ, να μην γίνουμε μάρτυρες ανάλογων περιστατικών ξανά.
Αμέσως μετά από την παραλαβή του πορίσματος των ποινικών ανακριτών και του μαρτυρικού υλικού, έδωσα οδηγίες και υπό τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, συστάθηκε ομάδα λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας για την ενδελεχή μελέτη του πορίσματος, το οποίο είναι πολυσέλιδο, με ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό. Ενδεικτικά αναφέρω πως το συνολικό μαρτυρικό υλικό αριθμεί 9 box files και αρκετούς υπηρεσιακούς φακέλους.
Αυτό από μόνο του καταδεικνύει τον όγκο του υλικού που η Νομική Υπηρεσία χρειάζονταν να μελετήσει προτού ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κι εγώ λάβουμε τις αποφάσεις μας. Κατανοούμε πλήρως την εκφρασθείσα έντονη επιθυμία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης του άτυχου Στυλιανού, αλλά και όλων των άλλων υποθέσεων που αποστέλλονται στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. Όμως θα επαναλάβω αυτό το οποίο είχα πει και στο παρελθόν: ως Νομική Υπηρεσία έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αξιολογούμε την ποινική πτυχή της κάθε υπόθεσης με τη δέουσα προσοχή, επιμέλεια και μεθοδικότητα. Κι αυτό έχουμε ευθύνη να το διασφαλίζουμε, όπως και να διασφαλίζουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν αποφασίζεται η καταχώριση υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίων.
Λεχθέντων των πιο πάνω, μετά από ενδελεχή μελέτη του πορίσματος, έχουμε καταλήξει ότι θα προχωρήσουμε στην άσκηση ποινικής δίωξης 12 συνολικά ατόμων.
Θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία της ποινικής δικονομίας και για τον λόγο αυτό, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, προς το παρόν, οποιαδήποτε άλλα στοιχεία.
Ολοκληρώνοντας επιτρέψτε μου να θυμίσω το αυτονόητο: Όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από το αρμόδιο Δικαστήριο.