To προεδρικό ζεύγος της Κύπρου βρέθηκε το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου σε Gala Dinner που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για τα 60χρονα Κυπριακού Νηολογίου, σε γνωστό ξενοδοχείο στην Λεμεσό.
Κατά την διάρκεια του δείπνου απήυθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Μαρίνα Χατζημανώλη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σύντομη αναδρομή για τα 60 χρόνια του κυπριακού νηολογίου.
Κατά την διάρκεια της εμφάνισής της στο δείπνο η Πρώτη Κυρία φωτογραφίθηκε ευδιάθετη την ώρα του δείπνου, με την ίδια να κρατάει στα χέρια της χαμογαλαστή ένα καραβάκι. Την φωτογραφία συνόδευσε με τα ακόλουθα λόγια: "Το καραβάκι 'Αμμόχωστος' για τα 60 χρόνια κυπριακού νηολογίου. Σας ευχαριστώ".
"Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων του Κυπριακού Νηολογίου.
Η ιστορική πορεία που έχει καταγράψει το Κυπριακό Νηολόγιο όλα αυτά τα χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακή και ιδιαίτερα αξιέπαινη. Η ανοδική πορεία που ακολούθησε, αντιμετωπίζοντας τις κατά καιρούς ποικίλες και πολυεπίπεδες προκλήσεις, κάποιες από τις οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, μας κάνει δικαιολογημένα υπερήφανους για τη θέση που σήμερα κατέχει ο κυπριακός στόλος παγκοσμίως.
Οι στοχευμένες δράσεις της Πολιτείας, όλων των κυβερνήσεων – και θέλω και εγώ με τη σειρά μου να αναγνωρίσω ότι όλες οι κυβερνήσεις έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της ναυτιλίας, με καθοριστική την απόφαση που λήφθηκε για τη σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει σαφώς νωρίτερα – οι δικές σας, αξιοθαύμαστες επιχειρηματικές ικανότητες αλλά, πάνω από όλα, η συνεργασία μας και οι από κοινού πρωτοβουλίες έχουν φέρει αποτελέσματα που μας επιτρέπουν να είμαστε εθνικά υπερήφανοι για την Κύπρο, που σήμερα αποτελεί μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και διαθέτει ένα καθόλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα.
Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες που διαχρονικά συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ, αποδεικνύοντας στην πράξη την εμπιστοσύνη της στο Κυπριακό Νηολόγιο, στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα και στην οικονομία της Κύπρου γενικότερα. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί μας μέσω της ναυτιλίας είναι για την Πολιτεία πρωταρχικός στόχος. Υπάρχουν πολλές άλλες υπηρεσίες πέραν της [εγγραφής στην κυπριακή] σημαία που είναι καθοριστικής σημασίας. Υπάρχουν πολλές άλλες παρεμφερείς με τη ναυτιλία υπηρεσίες που μπορούμε να φέρουμε στη χώρα μας και είναι ένας τομέας στον οποίον εργαζόμαστε συστηματικά, στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχει η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό.
Στους εννέα αυτούς μήνες που βρίσκομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, οι περισσότερες εκδηλώσεις στις οποίες παρευρέθηκα, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, αφορούσαν στη ναυτιλία. Για την κυπριακή ναυτιλία είμαι ιδιαίτερα περήφανος και αυτό αντικατοπτρίζεται ακριβώς στη σημασία που αποδίδω, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση στο σύνολό της, στον τομέα αυτό. Και θέλω με αφορμή την αποψινή μου παρουσία εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι η εν λόγω στήριξη όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με συγκεκριμένες δράσεις, ως αποτέλεσμα του συνεχούς διαλόγου μαζί σας. Και οφείλω να πω ότι όσες φορές είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας, οι δικές σας εισηγήσεις είναι αυτές που υιοθετούνται από πλευράς Πολιτείας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα. Μακάρι το δικό σας παράδειγμα, η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Κυβέρνησης και της ναυτιλιακής επιχειρηματικής κοινότητας, να ακολουθήσει και σε άλλους τομείς, γιατί εσείς γνωρίζετε σαφώς καλύτερα από εμάς την αγορά με την οποίαν ασχολείστε. Άρα κι εμείς έχουμε υποχρέωση να ακολουθούμε τις δικές σας εισηγήσεις, τις δικές σας συστάσεις σε πολλές των περιπτώσεων. Να θυμίσω ότι πρόσφατα, μετά από δική σας εισήγηση, είχα απευθυνθεί στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδεικνύοντας σε πρώτη βάση τη σημασία που έχει η ναυτιλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη τι έγινε με τον κορωνοϊό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Μια σημασία που δυστυχώς – και πρέπει να το πούμε – σε επίπεδο ΕΕ δεν αναγνωρίζεται και θα πρέπει να αναδειχθεί η γεωπολιτική διάσταση. Αυτό έκανα στην επιστολή μου, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και την ανάγκη η ΕΕ [να ενεργήσει] είτε σε επίπεδο Επιτρόπου, με τη νέα Επιτροπή που θα αναλάβει το 2024, είτε με ένα νέο Επίτροπο για τα θέματα ναυτιλίας, είτε με Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος να ασχολείται οριζόντια με το θέμα της ναυτιλίας. Είναι κάτι που θα επιδιώξουμε, το έχω συζητήσει και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος συμμερίζεται αυτή την προσέγγιση", σημείωσε ο ΠτΔ ανάμεσα σε άλλα στον χαιρετισμό του.
Φωτογραφίες PIO