Όπως έγινε γνωστό χθες, 12 Φεβρουαρίου, μέσα από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα Daily Express, φαίνεται να υπάρχει σχέδιο μετατροπής των Βαρωσίων σε «Λας Βέγκας στη Μεσόγειο», το οποίο όπως αναφέρει η εφημερίδα αποτελεί πρόταση «κοινοπραξίας δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών από διάφορες περιοχές της υφηλίου».
Την πρόταση στηρίζουν και ορισμένοι «από τους πιο επιτυχημένους ξενοδόχους», που θεωρούν την περιοχή της Αμμοχώστου που βρίσκεται υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών ως την καλύτερη τοποθεσία για αυτό το εγχείρημα του «ενός δισεκατομμυρίου λιρών».
Το δημοσίευμα σχολιάζει πως το σχέδιο αυτό θα συναντήσει αντιστάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ότι «θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τον βασιλιά Κάρολο».
Η εμπλοκή του ονόματος του Καρόλου, όπως αναφέρει σε άρθρο του το ΚΥΠΕ, έχει να κάνει με αναφορά του ψευδοκράτους, ότι το ξενοδοχείο Golden Sands που βρίσκεται στην παραλία της πόλης είναι ιδιοκτησίας του Βρετανού μονάρχη.
Σημειώνεται πως η βρετανική βασιλική οικογένεια έχει στο παρελθόν διαψεύσει τα περί ιδιοκτησίας του Καρόλου. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι πλέον υπάρχουν και ερωτήματα για το κατά πόσο το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα, που είναι άδειο από το 1974, χρησιμοποιείται τώρα από βρετανικές δυνάμεις, κάτι που αρνήθηκε το Υπουργείο Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή στο Λονδίνο.
Τι γνωρίζουμε όμως για το ξενοδοχείο αυτό και πώς μοιάζει σήμερα; Το εν λόγω ξενοδοχείο άνοιξε τις πύλες του το 1974 και είχε ανακηρυχθεί το πρώτο επτάστερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Λέγεται πως θα ήταν η αιχμή του δόρατος για την τουριστική ανάπτυξη της Αμμοχώστου, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Κατά ένα μεγάλο τμήμα του σχεδιάστηκε και οικοδομήθηκε ως πρότυπο ξενοδοχειακό συγκρότημα, βασισμένος στις σύγχρονες αντιλήψεις, ενώ θέα του είναι η μάλλον πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού, με βάση σύγχρονες αντιλήψεις, στην πιο ελκυστική παραλία του νησιού, που είχε τη χαρακτηριστική ονομασία Golden Sands (στα ελληνικά: χρυσή αμμουδιά).
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα, φέρουν την υπογραφή του Τεχνικού Γραφείου των αδελφών Ιάκωβου και Ανδρέα Φιλίππου, που τα ονόματά τους είχαν εκείνη την περίοδο ξεκινήσει να καθιερώνονται στον κόσμο της αρχιτεκτονικής της Κύπρου.
Καθώς το ξενοδοχείο ήταν αγγλικών συμφερόντων και άνηκε σε βρετανικό Όμιλο εταιρειών, το Golden Sands, δεν λεηλατήθηκε όπως τα υπόλοιπα κτηριακά συγκροτήματα, ξενοδοχεία, μονοκατοικίες και σπίτια στην πόλη – φάντασμα της Αμμοχώστου, ενώ υπήρξε αυστηρή οδηγία, τόσο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής όσο και στην συνέχεια, το ξενοδοχείο να μην παραβιαστεί και οι εσωτερικοί του χώροι να παραμείνουν ως είχαν. Μέχρι και τα μέσα ή τέλη της δεκαετίας του 1980, μια φορά τον χρόνο, εκπρόσωπος της αγγλικής εταιρείας επιθεωρούσε το κτίριο ώστε να διαπιστώσει την κατάστασή του, μετά από ειδική άδεια που εξασφάλιζε από τον τουρκικό στρατό. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε μέσα από το βιβλίο The Cyprus Tapes από τον David Matthews, όπου όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1987 στο Λονδίνο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες όπου βλέπουμε Τούρκους αξιωματικούς να ξεκλειδώνουν την είσοδο του ξενοδοχείου καθώς και ορισμένες εικόνες από την εσωτερική του κατάσταση.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouΤube ως αφιέρωμα για το Golden Sands το 2021 από λογαριασμό με την ονομασία Morton Park Fc με τίτλο The Untouched Hotel και διάρκεια περίπου 22 λεπτά. Το άτομο που το δημοσίευσε αναφέρει μέσω γραπτού σημειώματος πως πως μπήκε με ειδική άδεια μέσα στην περίκλειστη το 2010, πολύ πριν δηλαδή το μερικό άνοιγμα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020.
«Ένας αστυνομικός που γνώριζα, αναφέρει ανωνύμως, μου είχε πει για ένα μέρος στο Βαρώσι που ήταν σαν χρονοκάψουλα στο 1974. Το μέρος αυτό δεν ήταν άλλο από το Golden Sands... Ήταν ένα ξενοδοχείο, φουλ επιπλωμένο με τα σερβίτσια και τα πιατικά του να τρώνε για δεκαετίες σκόνη περιμένοντας τους επισκέπτες που δεν ήρθαν ποτέ. Το είχε δει ο ίδιος (σ.σ ο αστυνομικός) με τα μάτια του. Tο ξενοδοχείο αυτό ήταν το Golden Sands, που άνοιξε επισήμως τις πόρτες του το 1974 και που θεωρήθηκε τότε state of the art και τομή για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Κατάφερε να μείνει ανοιχτό μόνο μερικούς μήνες. Μία μέρα ελπίζουμε πως θα λειτουργήσει ξανά».
Δείτε το βίντεο: