
Στέλλα Μάρκου
Κροτίδες. Κάποια έθιμα μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή ενός ανθρώπου ή να την αλλάξουν για πάντα. Κάποιες ενέργειες που γίνονται για χαβαλέ μπορεί να μην προκαλέσουν γέλιο αλλά πόνο, θλίψη, απόγνωση. Χιλιοειπωμένα τα αρνητικά αντίκτυπα από τη χρήση κροτίδων κατά την περίοδο του Πάσχα μα αναγκαία για μια ακόμα χρονιά αφού τις προηγούμενες μέρες δύο νεαρά πρόσωπα ηλικίας 24 και 17 ετών στην Λάρνακα, υπέστησαν ακρωτηριασμό ενώ περιεργάζονταν εργοστασιακές κροτίδες. Θα μπορούσε, ίσως, αν δεν ήταν επικερδές όλο αυτό για κάποιους, με την πάροδο των χρόνων να σταματούσε. Όμως είναι αρκετά κερδοφόρο για άρα και δύσκολο να αφεθεί χαθεί σαν… έθιμο.
Ο Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Πάρις Κυριάκου, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΠΟΡ ΦΜ 95.0 και την Οριάνα Παπαντωνίου, εξήγησε, ανάμεσα σε άλλα και για το πως μπορεί να επέλθει ένας σοβαρός τραυματισμός-ακρωτηριασμός.
«Καμία κροτίδα στην Δημοκρατία και τονίζω το καμία κροτίδα δεν επιτρέπεται είναι όλες απαγορευμένες. Λόγω αυτού η όλη μεταχείρισή τους, εφόσον εισέλθουν στην Δημοκρατία, η εισαγωγή τους, η μεταφορά τους, η χρήση τους αλλά ιδιαίτερα η αποθήκευσή τους γίνεται με λάθος τρόπο. Διότι μέσα οι κροτίδες, όπως λανθασμένα έχουν την εντύπωση οι πολίτες μας δεν είναι πυρίτιδα, δεν είναι μπαρούτι είναι μια άλλη ύλη, η οποία είναι εκρηκτική ύλη που αν τεθεί σε λειτουργία εννοείται ότι έχουμε και εκρηκτικό αποτέλεσμα. Σε μια έκρηξη μιας κροτίδας αναπτύσσονται μέχρι και 3000 βαθμοί με ταχύτητες 10.000 πόδια το δευτερόλεπτο. Όταν εκρήγνυται η κροτίδα, θραυσματοποιείται-κομματιάζεται και αυτά τα κομματάκια κατευθύνονται προς όλες τις κατευθύνσεις πυροκαυτομένα… άρα δεν απειλείται μόνο εκείνος που ανάβει την κροτίδα αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που είναι γύρω του».
Όπως σημειώνει ο κ. Κυριάκου: «Επειδή οι κροτίδες είναι παράνομες η μεταχείρισή τους γίνεται με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να επέρχονται αλλοιώσεις σε αυτές που δεν μπορεί κάποιος να τις δει, είναι αόρατες. Είναι εκεί αλλά δεν μιλάνε, δεν φωνάζουν, δεν φαίνονται και εκείνος που αποπειράται να ανάψει μια κροτίδα, νομιζόμενος και έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα την ανάψει και θα την ρίξει μακριά του, αυτή, αυτόματα, βίαια εκρήγνυται στις παλάμες τους, κοντά στο σώμα και στα μάτια τους, κοντά σε κάποιο άλλο άτομο. Τα θραύσματά τους μπορεί να καταλήξουν μέχρι και 150 μέτρα μακριά.
15 χρόνια 37 ακρωτηριασμοί – 3000 κροτίδες μέσα στο 2025
Τα άτομα που αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν κροτίδες δεν έχουν συγκεκριμένο προφίλ. Όπως, διευκρίνισε ο Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας, Πάρις Κυριάκου, μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε.
Τρομακτικός, μάλιστα, είναι ο αριθμός των ακρωτηριασμών στο νησί μας αφού τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκαν 37 ακρωτηριασμοί με φόντο τις κροτίδες.
Τα έξι τελευταία χρόνια κατασχέθηκαν 200.000 είδη πυροτεχνίας με την πλειοψηφία αυτών να είναι κροτίδες ενώ το 2025 κατασχέθηκαν 3.500 είδη πυροτεχνίας με τις 3000 να είναι κροτίδες.
Εικόνα από επιχειρήσεις της Αστυνομίας
Καμουφλαρισμένες από τα κατεχόμενα - Χρυσή «μπίζνα»
Ψάχνοντας την προέλευση των παράνομων ειδών πυροτεχνίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, πληροφορηθήκαμε πως οι πιο σύνηθες τρόποι είναι τρεις. Πρώτον μέσω κατεχομένων από τις νόμιμες εισόδους διέλευσης αλλά καμουφλαρισμένα. Δηλαδή, οι αγοραστές μεταφέρουν τις κροτίδες καλύπτοντάς τες ή κρύβοντάς τες κάτω από άλλα αντικείμενα. Δεύτερον, από παράνομα περάσματα ή αλλιώς τις λεγόμενες «τρύπες». Τρίτο, από σελίδες μέσω διαδικτύου που χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα για να πλασάρουν τα παράνομα είδη ως νόμιμα.
Ουσιαστικά, όπως μας εξηγήθηκε, αφού κάποιος τις προμηθευτεί είτε τις κρατά για προσωπική χρήση είτε με την σειρά του τις προμηθεύει σε διάφορα υποστατικά που από πλευράς τους τις κρύβουν και τις πωλούν στοχευμένα και υπό άκρα μυστικότητα.
Οι τιμές των παράνομων κροτίδων ποικίλουν αφού μπορεί κανείς να τις βρει από ένα ευρώ ενώ η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 50 ευρώ. Το πόσο επικερδές είναι εύκολα μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα. Για παράδειγμα εάν κάποιος πωλήσει 200 του ενός ευρώ το κέρδος θα είναι 200 ευρώ εάν πωλήσει 200 των 50 ευρώ το κέρδος θα είναι 10.000 ευρώ.
Εικόνα από επιχειρήσεις της Αστυνομίας
Δεν είναι ούτε παιχνίδι, ούτε έθιμο
Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση κυρίως στα νεαρά πρόσωπα, να αποφύγουν την κατασκευή και χρήση κροτίδων. Δυστυχώς, έχουμε πολλά παραδείγματα, όπου νεαροί υπέστησαν εγκαύματα, ακρωτηριασμούς, ή που ακόμα έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση κροτίδων.
Οι κροτίδες δεν είναι παιχνίδι, ούτε έθιμο, αλλά μία επικίνδυνη συνήθεια. Είναι εκρηκτικά σκευάσματα, που είτε τραυματίζουν, είτε σκοτώνουν.
Εικόνα από επιχειρήσεις της Αστυνομίας