24news team
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η αναζήτηση πιο αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων δεν έχει σταματήσει. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tongji στην Κίνα υπόσχεται να φέρει πραγματική επανάσταση στην απώλεια βάρους, εισάγοντας μια πρωτοποριακή θεραπεία που δεν απαιτεί αλλαγές στη διατροφή ή τη φυσική δραστηριότητα.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γαστρεντερολογίας (UEG Week) του 2024 στη Βιέννη, προσφέρει μια καινοτόμο προσέγγιση στην απώλεια βάρους. Αντί να επικεντρώνεται σε μεθόδους όπως η μείωση θερμίδων ή η αύξηση της άσκησης, η νέα θεραπεία βασίζεται σε νανοσωματίδια που στοχεύουν τη διαδικασία απορρόφησης λίπους στο ανθρώπινο σώμα σε μικροσκοπικό επίπεδο.
Πώς λειτουργεί η θεραπεία
Η βασική αρχή αυτής της θεραπείας είναι η στόχευση ενός μικροσκοπικού ενζύμου που ονομάζεται Sterol O-acyltransferase 2 (SOAT2). Το ένζυμο αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση λίπους από το λεπτό έντερο, τη βασική περιοχή όπου το σώμα μας επεξεργάζεται το λίπος από την τροφή. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tongji, με επικεφαλής τον Δρα Wentao Shao, ανακάλυψαν ότι αναστέλλοντας τη λειτουργία του SOAT2, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα λίπους που απορροφά το σώμα.
Για να επιτευχθεί αυτό, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα σύστημα χορήγησης νανοσωματιδίων που μεταφέρει ειδικά μόρια, γνωστά ως small interfering RNAs (siRNAs), στο λεπτό έντερο. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια, αόρατα με γυμνό μάτι, μοιάζουν με μικροσκοπικές κάψουλες κατασκευασμένες από έναν πολυμερή πυρήνα και επικαλυμμένες με ένα προστατευτικό κέλυφος. Ο ρόλος του είναι να στοχεύουν άμεσα το ένζυμο SOAT2, μειώνοντας την παραγωγή του και συνεπώς την ικανότητα του εντέρου να απορροφά λίπος. Αυτό μοιάζει με το κλείσιμο ορισμένων «πυλών» που επιτρέπουν στο λίπος να εισέρχεται στο σώμα μας.
Τα πειράματα
Οι πρώτες δοκιμές της θεραπείας έγιναν σε ποντίκια, και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Τα πειραματόζωα που έλαβαν τη θεραπεία με τα νανοσωματίδια απορροφούσαν λιγότερο λίπος και δεν παρουσίαζαν παχυσαρκία, ακόμη κι όταν τρέφονταν με μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι η θεραπεία μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να καταναλώνουν τις αγαπημένες τους τροφές, ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι αρνητικές συνέπειες της συσσώρευσης λίπους στο σώμα.
Ο Δρ Shao τονίζει τα πλεονεκτήματα της νέας προσέγγισης: «Αυτή η από του στόματος θεραπεία προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. Είναι μη επεμβατική, έχει χαμηλή τοξικότητα και είναι πιο εύκολη για τον ασθενή σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες για την παχυσαρκία, οι οποίες συχνά είναι επεμβατικές ή δύσκολες στη διατήρηση».
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η αναστολή του SOAT2 μειώνει την απορρόφηση λίπους. Όταν το ένζυμο αυτό εμποδίζεται στο λεπτό έντερο, ξεκινά μια διαδικασία που οδηγεί στην αποσύνθεση μιας άλλης πρωτεΐνης, της CD36, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά λίπους στα κύτταρα. Επομένως, ο αποκλεισμός του ενζύμου SOAT2 όχι μόνο μειώνει την απορρόφηση του λίπους, αλλά συμβάλλει και στη διάσπαση των «μεταφορέων λίπους» που υπάρχουν ήδη στο έντερο.
Ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά αυτής της θεραπείας είναι ότι στοχεύει αποκλειστικά το λεπτό έντερο χωρίς να επηρεάζει το ήπαρ. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Δρ Zhaoyan Jiang, επιβλέποντα της μελέτης, αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι η αναστολή του ενζύμου SOAT2 στο ήπαρ μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους εκεί, κάτι που η νέα θεραπεία καταφέρνει να αποφύγει.
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στα ποντίκια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν η θεραπεία αυτή να εφαρμοστεί στους ανθρώπους. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα, με στόχο να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της θεραπείας για χρήση στον άνθρωπο.
«Πιστεύουμε ότι το σύστημα με τα νανοσωματίδια αντιπροσωπεύει μια επανάσταση στη διαχείριση της παχυσαρκίας, προσφέροντας μια νέα λύση που αντιμετωπίζει τόσο τον μεταβολισμό του λίπους όσο και την αύξηση του βάρους που σχετίζεται με τη διατροφή», δηλώνει ο Καθηγητής Δρ Jiang.
Πηγή: Protothema