ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Μόλις ξυπνήσω το πρωί θέλω μια κούπα καφέ και τέσσερα τσιγάρα»

Τι κάνει ο συνδυασμός νικοτίνης και καφεΐνης το πρωί

Δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του καφέ που λένε ότι δεν μπορούν να τον πιούν χωρίς ένα κάνουν έναν τουλάχιστον τσιγάρο.

Πρωινή συνήθεια ή κάτι περισσότερο; Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ανακάλυψαν πως οι χημικές ενώσεις στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ μπορεί να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των επιπτώσεων της πρωινής λαχτάρας για νικοτίνη.

Σε μια μελέτη βασισμένη σε κύτταρα, οι ερευνητές εντόπισαν δύο ενώσεις στον καφέ που επηρεάζουν άμεσα ορισμένους υψηλής ευαισθησίας υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο. Στους καπνιστές, αυτοί οι εγκεφαλικοί υποδοχείς μπορεί να είναι υπερευαίσθητοι μετά από μια νύχτα στέρησης νικοτίνης.

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο καφές και το τσιγάρο επηρεάζουν τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο, δήλωσε ο δρ. Roger L. Papke, καθηγητής φαρμακολογίας στο UF College of Medicine.

Η καφεΐνη είναι το συστατικό του καφέ που δίνει μια καλή ώθηση… αφύπνισης για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι καπνιστές μπορεί να πάρουν άλλου είδους ώθηση.

«Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει η καφεΐνη το πρωί, αλλά υπάρχουν άλλα μόρια στον καφέ που μπορεί να εξηγήσουν το γιατί οι καπνιστές θέλουν οπωσδήποτε να πίνουν και καφέ», είπε ο δρ. Papke.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα σκούρο καβουρδισμένο διάλυμα καφέ σε κύτταρα που εκφράζουν έναν συγκεκριμένο ανθρώπινο υποδοχέα νικοτίνης. Μια οργανική χημική ένωση στον καφέ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δυσλειτουργίας των υποδοχέων νικοτίνης. Αυτό οδηγεί σε λαχτάρα για νικοτίνη στους καπνιστές, κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα οδήγησαν τον δρ. Papke σε μια ευρύτερη υπόθεση: Μία από τις ενώσεις του καφέ, γνωστή ως n-MP, μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της πρωινής λαχτάρας για νικοτίνη.

Ο δρ. Papke είπε ότι του κίνησε το ενδιαφέρον η ιδέα ότι οι καπνιστές που εξαρτώνται από τη νικοτίνη συνδέουν το κάπνισμα με τον καφέ το πρωί και το αλκοόλ το βράδυ. Αν και η επίδραση του αλκοόλ στους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο έχει ερευνηθεί διεξοδικά, η αλληλεπίδραση των υποδοχέων με τον καφέ έχει μελετηθεί λιγότερο.

«Πολλοί αναζητούν καφέ το πρωί λόγω της καφεΐνης. Αλλά μήπως ο καφές κάνει και κάτι άλλο στους καπνιστές; Θέλαμε να μάθουμε εάν υπήρχαν άλλα πράγματα στον καφέ που επηρέαζαν τους υποδοχείς νικοτίνης του εγκεφάλου», είπε ο δρ. Papke.

Τα ευρήματα, είπε, παρέχουν μια καλή βάση για μελλοντικές συμπεριφορικές έρευνες, που θα μπορούσαν να μελετήσουν περαιτέρω τη στέρηση νικοτίνης σε ζωικά μοντέλα.

ΠΗΓΗ: In.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση