ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΟΑΥ-Θα εγκρίνει αιτήματα για εξειδικευμένα φάρμακα

Από 1η Ιανουαρίου ο ΟΑΥ θα εγκρίνει αιτήματα για εξειδικευμένα φάρμακα

ΚΥΠΕ

Την ευθύνη έγκρισης αιτημάτων και διανομής εξειδικευμένων φαρμάκων αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου του 2025 ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Άθως Τσινωντίδης.

Επίσης, ανέφερε πως ο Οργανισμός προβαίνει σε εκείνες τις διεργασίες, ούτως ώστε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα φάρμακα από τις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας και να διανέμονται είτε από τους προμηθευτές, είτε από αδειοδοτημένη εταιρεία διακίνησης και διανομής φαρμάκων.  

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Τσινωντίδης ανέφερε ότι ενημέρωσαν τη Βουλή ότι «ο ΟΑΥ θα αναλάβει την εξέταση ονομαστικών αιτημάτων για φάρμακα από 1η Ιανουαρίου του 2025», σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Οργανισμός απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούν στα φάρμακα στις αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε, «ενημερώσαμε τη Βουλή ότι ο Οργανισμός προβαίνει σε εκείνες τις διεργασίες, ούτως ώστε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα φάρμακα από τις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας και να διανέμονται είτε από τους προμηθευτές, είτε από αδειοδοτημένη εταιρεία διακίνησης και διανομής φαρμάκων».  

Ξεκαθάρισε πως δεν είναι δουλειά του ΟΑΥ να έχει δικές του αποθήκες, ωστόσο, εξήγησε πως θα αξιοποιήσουν τους αδειοδοτημένους διανομείς και τους προμηθευτές όσον αφορά την αποθήκευση και διανομή των φαρμάκων είτε στα νοσηλευτήρια, είτε στα φαρμακεία.

Έκανε λόγο για σημαντικές ποσότητες φαρμάκων, σημειώνοντας ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά από τη χαλαζόπτωση και τις πλημμύρες στις αποθήκες του Υπουργείου τον περασμένο Απρίλιο.

«Κάποιες εταιρίες έχουν αποδεχτεί να παραλάβουν πίσω τα φάρμακα, που έχουν πάρει στις αποθήκες και να συνεχίσουν να τα διανέμουν οι ίδιοι. Αυτή τη στιγμή προχωρούμε στις διαδικασίες, ούτως ώστε ένας αδειοδοτημένος διανομέας να αναλάβει να πάρει εκείνα τα φάρμακα και να τα διανέμει στα νοσοκομειακά φαρμακεία», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «είναι ως επί τω πλείστων φάρμακα τα οποία σίγουρα δεν διακινούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς και σε ένα βαθμό είναι εξειδικευμένα φάρμακα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής έχουν θέσει ενώπιον του ΟΑΥ επιτακτικά την καταστροφή της μεγάλης ποσότητας φαρμάκων, που ήταν αποθηκευμένα στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε, ζήτησαν να μάθουν τις ενέργειες που κάνει ο ΟΑΥ όσον αφορά τη δική του ευθύνη.

«Εκείνο που έχουμε ακούσει από τον ΟΑΥ είναι το γεγονός ότι πλέον δρομολογούν και είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις και η συμφωνία με τους προμηθευτές, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ούτως ώστε αυτά τα φάρμακα να μην είναι αποθηκευμένα σε χώρους ακατάλληλους, όπως είδαμε και στο παρελθόν, αλλά να είναι στις αποθήκες των φαρμακευτικών υπηρεσιών και οι προμηθευτές να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προμηθεύσουν με τα εν λόγω φάρμακα ή συσκευασίες, είτε στα νοσοκομεία είτε σε οποιοδήποτε άλλο έχει ανάγκη, παρακολουθούμε το ζήτημα», είπε ο κ.Διπλάρος.

 Τόνισε πως δεν θα επιτρέψουν στο βαθμό που μπορούν, να δουν ξανά τα περιστατικά που είδαν με πλημμύρες στις συγκεκριμένες αποθήκες   

Αναφερόμενος στην αποδέσμευση των κονδυλίων που ζήτησε ο ΟΑΥ, είπε ότι στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ έχει ληφθεί πρόνοια για τη δημιουργία 55 μόνιμων θέσεων στο Οργανισμό, θέσεις οι οποίες φαίνεται ότι είναι αναγκαίες με βάση μελέτη, στην οποία προχώρησε και το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ, σε συνεννόηση μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στο θέμα της δημιουργίας 55 μόνιμων θέσεων στο ΟΑΥ, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως η στελέχωση αυτής της υπηρεσίας απαιτεί γύρω στα 55 άτομα, άρα αναμένουν τον προϋπολογισμό του 2025.

Για τη φύλαξη των φαρμάκων, ανέφερε πως ο ΟΑΥ «δεν έχει βρει ασφαλιστικό Οργανισμό για τα φάρμακα που βρίσκονται στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας, δηλαδή τα φάρμακα μέχρι σήμερα είναι ανασφάλιστα», για να σημειώσει πως «έχουν βρει ένα παράπλευρο τρόπο, ώστε να επιλύσουν το θέμα στο να μην έχουν δικές τους αποθήκες απλά να κάνουν μια συνεργασία με τους προμηθευτές και να υπάρχουν αυτά τα φάρμακα στις δικές τους αποθήκες και να τα προμηθεύουν απευθείας στα φαρμακεία».

«Είναι μια καλή λύση, μειώνουν το κόστος τον αποθηκευτικό χώρο και από την άλλη αν καταφέρουν να αποκτήσουν εκείνο το δίκτυο και να υπάρχει αυτή η αμεσότητα θα είναι προς όφελος των πολιτών και των ασθενών», είπε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ενημέρωση του ΟΑΥ ότι τα φάρμακα θα μένουν στις αποθήκες των φαρμακευτικών εταιρειών και θα δίδεται απευθείας στα νοσοκομεία και στους ασθενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση