Με φειδώ, όπως φαινόταν εξ αρχής, θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αποκλιμάκωση των μέτρων και αυτός ήταν ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστράφηκε η συζήτηση των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Τετάρτης, όπως πληροφορείται η «Καθημερινή». Ωστόσο, όλες οι απόψεις συνέκλιναν στο πρέπει να παραχωρηθούν χαλαρώσεις, καθώς στην «ζυγαριά» μπήκε και το θέμα της ψυχολογίας του κοινού, που έχει καταρρακωθεί τον τελευταίο έναν χρόνο, εξαιτίας του περιορισμού των ελευθεριών του. Παράλληλα, στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα που προκύπτει με το ψηλό ποσοστό θετικότητας στην επαρχία της Λεμεσού, ωστόσο φαίνεται πως οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη δεν θα είναι επιβαρυντικές για τους κατοίκους της. Όσον αφορά στα σχολεία, οι εκδοχές που έδωσαν οι επιστήμονες είναι τρεις, αλλά φαίνεται ότι προκρίνεται η κλιμακωτή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Τα σχολεία
Επιστρέφουν στα θρανία τους οι μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όπως όλα δείχνουν. Στο Προεδρικό την Τετάρτη έγινε αναφορά σε τρεις πιθανές εκδοχές του πλάνου επιστροφής των παιδιών, όπως πληροφορείται η «Καθημερινή». Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών, τέθηκαν οι επιλογές να επιστρέψουν πρώτα οι μαθητές των Γυμνασίων ή πρώτα οι μαθητές των Λυκείων ή ταυτόχρονα. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι περισσότερο έδαφος κερδίζει η επιλογή να επιστρέψουν στα σχολεία πρώτα οι μαθητές των Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, από την 1η Μαρτίου, και στις 8 Μαρτίου να επιστρέψουν οι μαθητές των Γυμνασίων.
Άθληση και ψυχολογία
Στην συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο τέθηκε έντονα το θέμα της ψυχολογικής κόπωσης των πολιτών, οι οποίοι, εδώ και έναν χρόνο, ζουν με μεγάλους περιορισμούς των ατομικών τους ελευθεριών, ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού. Η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη από την 1η Μαρτίου, μόνο για σκοπούς ατομικής εκγύμνασης, αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην «Καθημερινή». Ωστόσο, το πλάνο των άμεσων χαλαρώσεων προβλέπει και την παραχώρηση της ελευθερίας στο κοινό να επισκέπτεται μονοπάτια της φύσης και, ίσως, τα πάρκα.
Ο Μάρτιος είναι και ο μήνας εντός του οποίου εξεταζόταν η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων άθλησης, όπως είναι τα κλειστά γήπεδα και οι κλειστές πισίνες. Επίσης, συζητήσεις γίνονται και για τα ομαδικά αθλήματα, στα οποία θα μπορούν να προπονούνται τέσσερις αθλητές με τον προπονητή τους. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ανάψει το πράσινο φως γι’ αυτά από την 1η Μαρτίου.
Οριζόντια αποκλιμάκωση
Η ανησυχία που προκλήθηκε εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της Λεμεσού, θα έχει αντίκτυπο στον ρυθμό με τον οποίο θα γίνει η αποκλιμάκωση, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική αιτία για τα αργά βήματα που θα πραγματοποιούνται. Παρά το ότι τέθηκε ο προβληματισμός η πόλη και επαρχία Λεμεσού να τεθεί υπό ειδικό καθεστώς, με την λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα, το σενάριο αυτό απορρίπτεται, καθώς θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων μια τέτοια απόφαση. Ως εκ τούτου, όμως, η άρση περιορισμών – αν και οριζόντια – θα γίνεται με πολύ αργό ρυθμό και κλιμακωτά, με στόχο τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης.
Με προεκλογικό άρωμα
Η συζήτηση επεκτάθηκε, μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», εξέφρασαν πολλές απορίες στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και έγινε μια ομαλή συζήτηση. Έντονα τέθηκε το θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και τα μέτρα που θα ισχύουν τότε. Από πλευράς της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εκφράζεται η άποψη ότι, αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις και αυστηρά πρωτόκολλα.
Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα