ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αντικατοχική εκδήλωση διοργανώνει η ΠΕΠ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων ξεριζωμού και προσφυγιάς

ΚΥΠΕ

Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (ΠΕΠ), στο πλαίσιο των δράσεων της με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων ξεριζωμού και προσφυγιάς, διοργανώνει αντικατοχική εκδήλωση - συναυλία την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 7μμ, στο συνοικισμό Αγίων Αναργύρων ΙΙ, παραπλεύρως της εκκλησίας της Αγίας Θέκλης στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κύριος ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Λάρνακας ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα διανθίσουν οι Φρειδερίκη Τομπάζου, Δημήτρης Μεσημέρης και Δημήτρης Σουρουλάς υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήστου Φιλίππου.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα φιλοξενηθεί η φωτογραφική έκθεση «Όταν το όμορφο παρελθόν, συναντά το τραγικό παρόν» που απεικονίζει στιγμιότυπα του χθες και του σήμερα από την πόλη της Αμμοχώστου. Θα συμμετέχουν επίσης παιδιά των δημοτικών σχολείων της περιοχής καθώς και των ποδοσφαιρικών ακαδημιών των προσφυγικών σωματείων. Της εκδήλωσης θα προηγηθεί μεταφορά φλόγας από δρομείς του Σωματείου Ανόρθωσις Αμμοχώστου, με σημείο έναρξης το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων της Τουρκικής Εισβολής στα Λειβάδια.

Επίσης στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τον προσφυγικό κόσμο και τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων προχωρεί σε ανοικτές ενημερωτικές συγκεντρώσεις, στις οποίες θα παρουσιαστούν τα νέα σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και τα στεγαστικά σχέδια της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστάσεων Εκτοπισθέντων. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό και στις 10 Οκτωβρίου στη Λάρνακα. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων προσφέρει έξι υποτροφίες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Οι υποτροφίες αφορούν νεοεισερχόμενους φοιτητές του Πανεπιστημίου, κατόχους προσφυγικής ταυτότητας, που εξασφάλισαν εισδοχή το Σεπτέμβριο του 2024 ή που θα εξασφαλίσουν εισδοχή  τον Ιανουάριο του 2025 σε Προπτυχιακά ή Μεταπτυχιακά Προγράμματα.

 Επίσης αναφέρεται ότι η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων χαιρετίζει τις εξαγγελθείσες προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση των κριτηρίων των στεγαστικών σχεδίων της Υπηρεσίας Μερίμνης. Παρόλο που όπως διαφαίνεται, δεν θα υπάρξει αύξηση των επιχορηγούμενων ποσών ούτε διαφοροποίηση της περιόδου προθεσμίας υποβολής αίτησης, ζητήματα για τα οποία η ΠΕΠ επιζητεί αλλαγές και έχει καταθέσει πρόταση από τις 31 Ιανουαρίου 2024, οι προθέσεις του Υπουργείου, ως έχουν κατατεθεί από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και την υποβοήθηση αριθμού αιτητών», σημειώνεται.

«Η οριζόντια αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, η σύνδεση της κάθε αίτησης με την ημερομηνία ηλεκτροδότησης ενός υποστατικού αλλά και η μείωση της ηλικίας ενός σπιτιού για την εξασφάλιση χορηγίας ανακαίνισης του, θα δώσουν κάποια ανάσα και περαιτέρω στήριξη στον προσφυγικό κόσμο, στην προσπάθεια του να λύσει τα στεγαστικά του ζητήματα, μη έχοντας την δυνατότητα αξιοποίησης της κατεχόμενης περιουσίας του», προστίθεται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση