ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Βαδίζουμε προς τα συλλογικά μέτρα που θα πάρει η Ευρώπη...»

Τι δήλωσε ο δρ. Καραγιάννης

Βαδίζουμε προς τα συλλογικά μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κατάστασης λόγω της έξαρσης κρουσμάτων στην Κίνα, είπε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει οποιασδήποτε λόγος πανικού τη συγκεκριμένη στιγμή.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα μέτρα αναμένονται να αποφασιστούν την ερχόμενη Τρίτη κατά την διάρκεια σύσκεψης της ΣΕΕ με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και θα τεθούν για επικύρωση στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται την Τετάρτη.

«Βαδίζουμε προς τα συλλογικά μέτρα που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον θα είναι τέτοια μέτρα που θα τα εφαρμόσουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη κάποιες έχουν προχωρήσει στα δικά τους μέτρα. Θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε αυτά που ήδη πήραν κάποιες χώρες», ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης.

Οι περισσότερες χώρες αυτή την στιγμή, σημείωσε, έχουν είτε PCR 72 ωρών, γρήγορο τεστ 48 ωρών πριν την επιβίβαση και μετά την αποβίβαση ενώ κάποιες χώρες κάνουν και δειγματοληψίες σε αριθμό επιβατών για επιτήρηση, για να δουν τι στελέχη διακινούνται.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή την στιγμή δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί το στέλεχος που είναι στην Κίνα, ήδη το έχουμε στην Κύπρο και δεν φαίνεται να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα.

«Εκείνο της Αμερικής έχει αρκετές εβδομάδες που διακινείται. Ίσως να οφείλεται στον ψυχρό καιρό και στον συγχρωτισμό λόγω των εορτών. Από εκεί και πέρα η ανησυχία έγκειται στο εάν προκύψει όποιο νέο στέλεχος λόγω της υψηλής μετάδοσης του ιού στην Κίνα. Αυτό είναι κάτι που απευχόμαστε. Εφόσον επικρατούν οι υποπαραλλαγές της Όμικρον, αν προκύψει κάτι θα είναι Όμικρον, φτάνει να μην έχει μεταλλάξεις που να μην αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια και είναι αυτό που φοβίζει», πρόσθεσε.

Ο Καθηγητής επεσήμανε ότι στην Κύπρο είναι σταθερή η κατάσταση, δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες αυξήσεις ή μειώσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο εκφράζοντας την ελπίδα «να μείνουμε, όπως είμαστε γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αριθμοί είναι διαχειρίσιμοι».

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά ενισχυτικών δόσεων στους άνω των 60, που ήταν η αρχική σύσταση. «Είναι ακόμη γύρω στο 27% που είναι πολύ χαμηλό κι όσο παρέρχεται ο χρόνος τόσο πέφτει και η ανοσία στην κοινότητα. Είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν πέσει η ανοσία στην κοινότητα σε αρκετά χαμηλά ποσοστά τότε θα βρει τρόπο ο ιός να διακινηθεί», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση