ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βαφεάδης: Λήφθηκαν μέτρα στις κρίσιμες υπηρεσίες για το πρόβλημα στο GPS

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση», έχει επηρεαστεί όλη η περιοχή, σημειώνει.

ΚΥΠΕ

Είναι εξωτερικό φαινόμενο οι παρεμβολές στο σύστημα GPS, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, «αλλά έχουν ληφθεί σε όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες τα δέοντα μέτρα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο εν λόγω σύστημα εδώ κι αρκετό καιρό κι αν μπορούν να ληφθούν κάποια μέτρα, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση», σημειώνοντας ότι έχει επηρεαστεί όλη η περιοχή. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις για το τι κάνουν οι άλλες χώρες, ο Υπουργός είπε ότι δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με τα γύρω κράτη που έχουν επηρεαστεί.

Έχουμε αξιολογήσει το τι συμβαίνει, είπε, πρόκειται για μια παρεμβολή που επηρεάζει κάποια συστήματα. «Εκεί που είχαμε κάποιες κρίσιμες υποδομές έχουμε διαχειριστεί το θέμα. Τ’ άλλα δυστυχώς δεν μπορούμε να τ’ αλλάξουμε, δηλαδή τα GPS στα τηλέφωνα, τ’ αυτοκίνητα, αυτά δεν μπορούμε να τα διαφοροποιήσουμε».

Κληθείς να πει εάν λέγοντας κρίσιμες υποδομές εννοεί τον εναέριο χώρο, απάντησε καταφατικά. «Δεν υπάρχει θέμα σε αυτό. Υπάρχουν συστήματα τα οποία μας βοηθούν να παρέχουμε υπηρεσίες και να εξυπηρετείται ο εναέριος χώρος χωρίς προβλήματα». Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μπορούν και διαχειρίζονται το θέμα, οι πιλότοι των αεροσκαφών γνωρίζουν πώς να το διαχειρίζονται, πρόσθεσε. «Συνεπώς, δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά είναι διαχειρίσιμο».

Μέτρα για αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουν αυξηθεί τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κι αν ανησυχεί και ποια μέτρα θα ληφθούν, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι αυτά «δεν είναι ευχάριστα στοιχεία, θέλουμε να μειώνονται οι θάνατοι κι έχουμε στόχους που έχουμε θέσει με την ΕΕ και θέλουμε να τους πετύχουμε».

Υπάρχουν, είπε, δύο αρμόδιες αρχές γι’ αυτό το θέμα, το Υπουργείο Μεταφορών που διαχειρίζεται θέματα οδικής ασφάλειας και η Αστυνομία που διαχειρίζεται τα καθημερινά θέματα τροχαίας στους δρόμους. Οι δύο αυτές αρχές, πρόσθεσε, διαχειρίζονται το θέμα όσο καλύτερα γίνεται. Το Υπουργείο του, ανέφερε, έχει πιο μακροπρόθεσμα θέματα να διαχειριστεί όπως το οδικό δίκτυο και τα φώτα τροχαίας και η Αστυνομία τις καθημερινές εστίες κινδύνου με επιτήρηση και επιτόπου παρουσία.

Ο κ. Βαφεάδης παρέπεμψε σε γραφική παράσταση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών όπου δείχνει μείωση του αριθμού θανατηφόρων τα τελευταία 20 χρόνια κι αυτό είναι αποτέλεσμα – είπε – της αυστηρής επιτήρησης των δρόμων από την Αστυνομία, αλλά και των μέτρων για ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, όπως και τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα που κυκλοφορούν πλέον.

Η καθοδική πορεία όμως, συμπλήρωσε, δεν είναι μια ευθεία γραμμή, κάποιες χρονιές υπάρχει άνοδος και μετά επιστρέφουμε στην κάθοδο. «Δυστυχώς φαίνεται ότι περνούμε μια περίοδο που είχαμε μια άνοδο λόγω κακών συγκυριών». Το Υπουργείο του, είπε, είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα που θα συνεχίσουν ν’ αναβαθμίζουν την οδική ασφάλεια, με απώτερο σκοπό να δούμε πραγματικές μειώσεις στα θανατηφόρα και στα σοβαρά οδικά δυστυχήματα.

Πρόκειται για μια στρατηγική που ξεκινά, εξήγησε, από το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται από τα κράτη μέλη. Στο εξωτερικό, ανέφερε, υπάρχει ένα επιπρόσθετο μέτρο που έχει μεν ψηφιστεί από την Βουλή αλλά δεν εφαρμόστηκε ακόμη και αφορά την περαιτέρω μείωση του ορίου ταχύτητας στις οικιστικές περιοχές. Εκεί που τρέχουν με τα ποδήλατα τα παιδιά μας, όσο πιο χαμηλή είναι η ταχύτητα, τόσο πιο ασφαλή είναι τα παιδιά μας, σημείωσε.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X