ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βρήκαν αρκούδες σε υποστατικό στη Λευκωσία

Τα επόμενα βήματα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Ιωάννας Κυριάκου

Δύο αρκούδες σε κλουβιά σε υποστατικό στη Λευκωσία εντοπίστηκαν τον Αύγουστο από κτηνιατρικό λειτουργό του επαρχιακού γραφείου Λευκωσίας, ο οποίος μετέβη στο σημείο μετά από σχετικές καταγγελίες που δέχθηκαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ο ιδιοκτήτης του υποστατικού, ο οποίος απασχόλησε τις αρμόδιες αρχές πολλές φορές στο παρελθόν, ισχυρίστηκε πως οι αρκούδες βρίσκονταν στο υποστατικό εδώ και πέντε χρόνια και πως κατέχει όλες τις σχετικές άδειες. Ωστόσο, και τις τρείς φορές που του ζητήθηκε να προσκομίσει τις άδειες, ο ιδιοκτήτης προέβαλε διάφορες δικαιολογίες όπως η έλλειψη χρόνου και η απουσία του ατόμου που χειρίζεται τα εν λόγω έγγραφα.

Ο κ. Πίπης ανέφερε πως αυτή είναι η συνήθης πολιτική του ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν συνεργάζεται με τις Υπηρεσίες και καταδικάστηκε αρκετές φορές στο παρελθόν για παραβίαση της νομοθεσίας και παράνομη κατακράτηση ζώων. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω υποστατικό δεν διαθέτει άδεια ζωολογικού κήπου, αλλά ούτε και άδεια εμπόρου/επιχείρησης.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία η οποία θα ορίσει ανακριτή και θα λάβει καταθέσεις, ενώ ζητήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία όπως καταχωρηθεί αγωγή εναντίον του ιδιοκτήτη με αίτημα από το Δικαστήριο όπως του απαγορευθεί η δυνατότητα διατήρησης ζώων στο υποστατικό του, κρίνοντας ότι ο ιδιοκτήτης των υποστατικών παραβιάζει τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι για το θέμα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ενημέρωσαν τη Βουλή στις 16 Σεπτεμβρίου.

Τι θα απογίνουν οι αρκούδες;

Επί του παρόντος οι αρκούδες εξακολουθούν να βρίσκονται στο συγκεκριμένο υποστατικό. Σύμφωνα με τον κ. Πίπη, θα ζητηθεί ξανά από τον ιδιοκτήτη να παρουσιάσει τις άδειες και αν δεν το κάνει θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα και οι τρόποι μετακίνησης των αρκούδων. «Πρόκειται για άγρια ζώα και το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορούν απλά να μεταφερθούν σε κάποιο ζωολογικό κήπο αφού πρέπει να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, από πού ήρθαν, τι είδος είναι και σε τι υγειονομικό καθεστώς βρίσκονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X