Μερικοί ιδρυτές γνωστών εμπορικών σημάτων προτιμούν να κρατούν χαμηλό προφίλ και να μην εκτίθενται στη δημοσιότητα.
Πολύ πιθανόν λοιπόν να μην γνωρίζετε τους ιδρυτές των αγαπημένων σας και διάσημων brands.
Το Starbucks άνοιξε το 1971 ως κατάστημα που πωλούσε κόκκους καφέ και εξοπλισμό στο Σιάτλ. Και μόνο το 1987, όταν η εταιρεία αγοράστηκε από τον Howard Schultz (ιδιοκτήτη του Il Giornale), ο χώρος τελικά άρχισε να μετατρέπεται σε πραγματική καφετέρια.
Ο Howard εμπνεύστηκε από την ατμόσφαιρα των ιταλικών εσπρέσο bars και είναι ασφαλές να πούμε ότι ήταν αυτός που έκανε τα ροφήματα με βάση τον εσπρέσο δημοφιλή στις ΗΠΑ. Τώρα μπορείτε να βρείτε ένα Starbucks σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.
Ο Amancio Ortega ξεκίνησε την επιχείρησή του στη δεκαετία του ’70: έφτιαχνε νυχτικά και μπουρνούζια με τη γυναίκα του στο σαλόνι τους. Κάποτε, ο Γερμανός εταίρος τους απέρριψε μια τεράστια παραγγελία και έτσι το ζευγάρι αποφάσισε να πουλήσει τα ρούχα από μόνα τους. Αργότερα, μετονομάστηκε σε Inditex και άνοιξε νέα καταστήματα ειδών ένδυσης: Massimo Dutti, Pull and Bear, Oysho, Zara Home, Uterqüe, Stradivarius, Lefties και Bershka.
Το 1982, η οικογένεια Enevoldsen άνοιξε ένα μικρό κατάστημα κοσμημάτων στην Κοπεγχάγη: εισήγαγαν κοσμήματα από την Ταϊλάνδη και τα πουλούσαν. Μέχρι το 1987, η εταιρεία τους ήταν ήδη αρκετά μεγάλη και έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν κοσμήματα δικής τους σχεδίασης.
Αλλά χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια για να γίνει η Pandora διάσημη. Έκτοτε, η εταιρεία αναπτύσσεται και η οικογένεια Enevoldsen είναι μία από τις πλουσιότερες στη Δανία.
Το 1957, ο Michele Ferrero κληρονόμησε μια οικογενειακή επιχείρηση που έφτιαχνε μια πάστα σοκολάτας με καρύδια. Ο άνθρωπος ήταν πολύ παθιασμένος με αυτό. Για να δημιουργήσει νέα προϊόντα, σκεφτόταν την συλλογική εικόνα μιας Ιταλίδας νοικοκυράς και έθετε απλές ερωτήσεις: τι αγοράζει γι ‘αυτήν και τα παιδιά της, τι της αρέσει;
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιούργησε τα αυγά σοκολάτας Kinder Surprise – σκέφτηκε ότι στα παιδιά αρέσει η σοκολάτα και οι γονείς τα υποχρεώνουν να πίνουν γάλα έτσι σκέφτηκε να συνδυάσει αυτά τα προϊόντα.
Δημιούργησε τα γλυκά Ferrero Rocher και Raffaello και βελτίωσε τη συνταγή της σοκολάτας και της έδωσε ένα πιο αναγνωρίσιμο όνομα – Nutella.
Η Michele Ferrero παρατήρησε ότι οι Αμερικανίδες γυναίκες νοιαζόταν για το βάρος τους και ήθελαν να κάνουν μια καλή εντύπωση: γι ‘αυτές, δημιούργησε το διάσημο Tic Tac που έχει μόνο 2 θερμίδες.
Ο Michele έζησε μακρά ζωή και πέθανε στην ηλικία των 89 ετών, αφήνοντας στα παιδιά του τη μάρκα που γνωρίζουν και αγαπούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σήμερα.
Το 1969, οι μουσικοί από τους Doors καταγράφουν το άλμπουμ Morrison Hotel. Την ίδια περίπου εποχή, συναντήθηκαν τυχαία με ένα εστιατόριο που ονομαζόταν Hard Rock Cafe και το άλμπουμ τους ήταν ακριβώς σε αυτό το μουσικό στυλ. Έκαναν μερικές φωτογραφίες σε αυτό το καφέ και έβαλαν τις φωτογραφίες στην πίσω πλευρά του εξώφυλλου άλμπουμ.
Ένα χρόνο αργότερα, 2 Άγγλοι ονόματι Isaac Tigrett και Peter Morton τους ζήτησαν να τους ανοίξουν ένα καφέ στο Λονδίνο που ονομάζεται Hard Rock Cafe. Οι μουσικοί δεν έφεραν αντίρρηση και σύντομα η καφετέρια άρχισε να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.
Η παγκοσμίως γνωστή μάρκα Laсoste δεν εμπνεύστηκε από σχεδιαστή μόδας. Δημιουργήθηκε από Γάλλο τενίστα. Στη δεκαετία του 1920, οι άνθρωποι έπαιζαν τένις με πουκάμισα με μακριά μανίκια. Το 1926, ο τενίστας René Lacoste έραψε ένα πουκάμισο με κοντό μανίκι για ένα από τα τουρνουά.
Ο Rene είχε ένα ψευδώνυμο – “αλιγάτορας” επειδή κέρδιζε πάντα τους ανταγωνιστές του αν έκαναν κάποιο λάθος.
Έτσι εμφανίστηκε ένα μικρό κροκοδειλάκι στο πουκάμισο και έγινε το λογότυπο της εταιρείας. Το 1933, ο Rene ίδρυσε μια εταιρεία που έκανε μπλουζάκια για τένις, γκολφ και ιστιοπλοΐα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ο Ole Kirk άνοιξε μια εταιρεία που έκανε σιδερώστρες και σκάλες, αλλά σύντομα άρχισε να κατασκευάζει ξύλινα παιχνίδια. Η λέξη “Lego” αποτελείται από 2 δανικές λέξεις: “leg” (παίζω) και “godt” (καλό).
Ο Ole πέθανε όταν ήταν 66 ετών και οι 4 γιοι του κληρονόμησαν την εταιρεία.
Η εταιρεία δημιουργήθηκε από δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford – τον Larry Page και τον Sergey Brin. Το 1998, ίδρυσαν την εταιρεία google.com. Το όνομα Google προήλθε από τον αγγλικό κόσμο googol που σημαίνει έναν αριθμό με 100 μηδενικά.
Τώρα χρησιμοποιούμε αυτή τη μηχανή αναζήτησης κάθε μέρα.
Η παγκοσμίως διάσημη εταιρεία Instagram δημιουργήθηκε από έναν άλλο σπουδαστή του Πανεπιστημίου Standford – τον Kevin Systrom. Αυτός ο τύπος αγαπούσε τη φωτογραφία και μάλιστα πήγε στη Φλωρεντία για να μάθει περισσότερα για αυτή την τέχνη. Ένας δάσκαλος του έδειξε μια κάμερα Holga που έκανε τετράγωνες φωτογραφίες σε στυλ ρετρό.
Αργότερα, ο Kevin βρήκε τους επενδυτές, και αυτός και ο Mike Krieger άρχισαν να αναπτύσσουν τη δική τους εφαρμογή φωτογραφιών. Ήθελαν να κάνουν κάτι μοναδικό αλλά απλό στη χρήση.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής, το Facebook την αγόρασε για 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το Instagram έχει γίνει κάτι περισσότερο από μια απλή εφαρμογή. Και ανεξάρτητα από το αν το αγαπάτε ή το μισείτε, πρέπει να παραδεχτείτε – είναι τεράστιο!
Ο νεαρός Phil Knight και ο προπονητής του Bill Bowerman αγαπούσαν πολύ το τρέξιμο. Η ποιότητα των υποδημάτων που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ στη δεκαετία του ’60 δεν ήταν αρκετά καλή γι ‘αυτό. Και έτσι δημιούργησαν την εταιρεία Blue Ribbon Sports για να πουλήσουν ιαπωνικά πάνινα παπούτσια στις ΗΠΑ. Αυτή η εταιρεία ονομάζεται τώρα Asics.
Το 1978, η εταιρεία πήρε το επίσημο όνομα της, Nike, και το περίφημο λογότυπο της. Του Knight δεν του άρεσε η λέξη Nike, ήθελε να ονομάσει την εταιρεία κάπως αλλιώς.