ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από την Βουλή

Έκλεισαν τον δρόμο για τις αποκοπές στην φοιτητική χορηγία

ΚΥΠΕ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της μείωσης της φοιτητικής χορηγίας στον κρατικό προϋπολογισμό πραγματοποίησαν φοιτητικές ενώσεις έξω από τη Βουλή, την ώρα της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι φοιτητικές ενώσεις  ΤΕΠΑΚ, Φρέντερικ, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Βουλγαρίας, όπως και η  Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και οργανωμένοι γονείς μέσης εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές επέδωσαν ψήφισμα στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου η οποία εξέφρασε τη στήριξή της προς τον φοιτητικό κόσμο και τους κάλεσε να διευθετήσουν συνάντηση για να συζητήσουν τα προβλήματά τους.

Ο Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Πανεπιστημίου Κύπρου Εφραίμ Χρίστου ανέφερε ότι μόλις ενημερώθηκαν για την πρόταση της κυβέρνησης να αποκόψει 2,8 εκατομμύρια ευρώ από την φοιτητική χορηγία, αφού είχαν ήδη εξαντλήσει όλα τα θεσμικά περιθώρια, θεώρησαν ότι είναι μονόδρομος να προχωρήσουν σε κινητοποίηση.

«Σήμερα η φοιτητική νεολαία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα και τόσο η νομοθετική όσο και η εκτελεστική εξουσία πρέπει να έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά. Η εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό σε θέματα παιδείας, αφού έτσι πρέπει να θεωρείται η φοιτητική χορηγία, έρχεται σε αντίθεση με κάθε ισχυρισμό τους ότι θεωρούν την παιδεία επένδυση», είπε.

Πρόσθεσε ότι από το 2013 οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με μειωμένη χορηγία ύψους 24 εκατομμυρίων με τη δικαιολογία ότι μένει αδιανέμητη.

Είπε επίσης ότι δεν μειώθηκαν οι ανάγκες, αλλά αυτά που χρήζουν αναθεώρησης είναι τα κριτήρια που θεσμοθετήθηκαν δεκάδες χρόνια πριν και δεν αρμόζουν στις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Μιλώντας στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την στήριξή του προς τους φοιτητές για να λάβουν αυτά που δικαιούται ο φοιτητικός κόσμος.

Όπως είπε οι διακηρύξεις χωρίς πράξεις που να στηρίζουν τις διακηρύξεις δεν έχουν κανένα νόημα.

«Δεν μπορούμε να μιλούμε για το μέλλον του τόπου και να κόβουμε τα φτερά του μέλλοντος που είσαστε εσείς», ανέφερε στους φοιτητές.

Πρόσθεσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση απέκοψε από τη φοιτητική χορηγία συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ και έρχεται αυτή η Κυβέρνηση απλά για να πείσει ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης να αποκόβει, αλλά σχεδόν 3 εκατομμύριο.

Είπε επίσης ότι η φοιτητική χορηγία θα πρέπει να αυξηθεί και την ίδια ώρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η ακρίβεια τα κριτήρια αναφορικά με την φοιτητική χορηγία.

Αναφέροντας ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στη Βουλή να αυξάνει τις δαπάνες, σημείωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση του ΑΚΕΛ θα έβαζε τροπολογία για να αυξηθούν οι δαπάνες για τη φοιτητική χορηγία, για την παιδεία και για τον πολιτισμό.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι θα μεταφέρει το αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας.

"Επειδή αντιλαμβάνομαι και αφουγκράζομαι τις ανησυχίες σας και επειδή χωρίς τη στήριξη του κράτους πολλοί θα αναγκαστείτε να τερματίσετε τις σπουδές σας,  θα μεταφέρω το αίτημα σας στο Υπουργείο προσπαθώντας να πείσω", ανέφερε απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες το φοιτητικό κίνημα πρέπει να είναι πιο ισχυρό και να γίνει πιο διεκδικητικό.

Σημείωσε ότι μέσα από μια κατάσταση όπου η ακρίβεια και η στέγη είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι προφανές ότι στήριξη των φοιτητών με φοιτητικές χορηγίες είναι αναγκαία και απαραίτητη.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Βουλευτής των Οικολόγων είπε ότι πρέπει να υπάρχει ορθό σύστημα για όλους τους φοιτητές. Ανέφερε ότι είναι στη διάθεση των φοιτητών για εις βάθος συζήτηση για τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους. Τους συνεχάρη για τον αγώνα τους και εξέφρασε ελπίδα να ευοδωθούν τα αιτήματά τους.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα για το οποίο δεν πρέπει να εκλιπαρούμε, αλλά να το παρέχει ένα ευνοούμενο κράτος.

Ανέφερε πως είναι παράλογη η μείωση στη χορηγία ενώ έχουμε ένα τιμάριθμο οποίος διάβρωσε την αγοραστική αξία των λεφτών και χαρακτήρισε την προσέγγιση αντιοικονομική.

"Σε μια χώρα όπου δημιουργείται ενιαίος φορέας στο Προεδρικό, τον οποίον ελέγχει με αδιαφάνεια η Πρώτη Κυρία για να πηγαίνει ο καθένας να κάνει αίτηση και να εκλιπαρεί για βοήθεια είναι εξευτελιστικό σε ένα κράτος δικαίου", είπε η κ. Ατταλίδου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση