Εν μέσω έντονης ανησυχίας για την αυξημένη μεταδοτικότητα και την επιθετική εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, τα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε παράταση των αυστηρών περιορισμών που εφαρμόζουν σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).
Την ίδια ώρα, το ECDC και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν πολιτικές διενέργειας αυξημένων τεστ στην κοινότητα, παράλληλα με τα όποια περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, ώστε η επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην κοινότητα να είναι συνεχής.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κύπρος, ως ένα από τα ελάχιστα κράτη της ΕΕ που προχωρά σε αποκλιμάκωση των μέτρων, εφαρμόζει πρόγραμμα μαζικού ελέγχου με rapidtest αντιγόνου όλων των εργαζομένων που επαναδραστηριοποιούνται σε κάθε φάση της στρατηγικής άρσης των περιορισμών. Στόχος της δράσης αυτής είναι να διασφαλιστεί ότι η επανεκκίνηση θα γίνει ομαλά και με ασφάλεια. Την ίδια ώρα, διενεργεί πρόγραμμα υποχρεωτικού εβδομαδιαίου ελέγχου με rapidtestαντιγόνου στο προσωπικό επιχειρήσεων που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, προφυλάσσοντας μέσω συνεχούς επιτήρησης τους εργασιακούς χώρους και διασφαλίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων.
Λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον βαθμό κινδύνου διασποράς του ιού στους διάφορους χώρους/δραστηριότητες, οι χώρες της ΕΕ εστιάζουν την εθνική τους στρατηγική στην εφαρμογή περιορισμών ή/και την αναστολή λειτουργίας χώρων αυξημένου κινδύνου μετάδοσης της νόσου, όπως οι χώροι εστίασης, τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
Όπως παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα, οι χώροι εστίασης θεωρούνται υψηλού κινδύνου ως προς τη μετάδοση του ιού, εξαιτίας της κοινωνικοποίησης των πολιτών. Σε λειτουργία παραμένουν σε μόνο μία χώρα (Σλοβενία), ενώ σε 15 κράτη τα υποστατικά εστίασης είναι κλειστά, στις πλείστες περιπτώσεις από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα. Σε 10 κράτη, οι χώροι εστίασης λειτουργούν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς στο ωράριο, τον μέγιστο αριθμό ατόμων, κτλ.
Σε 17 χώρες, τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά από την επιβολή του καθολικού lockdown, δηλαδή από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Σε έξι χώρες τα γυμναστήρια είναι ανοικτά, ενώ σε άλλα τρία κράτη λειτουργούν με περιορισμούς. Τα γυμναστήρια θεωρούνται υψηλού κινδύνου χώροι για μετάδοση του ιού, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ και το ECDC, αφού, λόγω της φύσης της δραστηριότητας, δεν είναι εφικτή η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τους αθλούμενους.
Σε σχέση με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη από τα ευρωπαϊκά κράτη. Λόγω της εύκολης πρόσβασης σε χώρους όπου ενθαρρύνεται η κοινωνική συνάθροιση (κοινόχρηστοι χώροι εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων, χώροι εστίασης εντός των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, κινηματογράφοι, χώροι ψυχαγωγίας/λούναπαρκ, κοκ), τόσο ο ΠΟΥ όσο και το ECDC τις κατατάσσουν -ιδιαίτερα τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα- στους χώρους με αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού. Για τον σκοπό αυτό, οι συστάσεις είναι όπως η επαναλειτουργία τους γίνεται ελεγχόμενα και προσεκτικά, εφαρμόζοντας μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα αποτρέπουν τη μη απαραίτητη παρουσία πολιτών στους κοινόχρηστους χώρους και, κατ’ επέκταση, θα περιορίζουν τις κοινωνικές συναθροίσεις.
Δες τον σχετικό πίνακα ΕΔΩ