ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δρ. Αρμεύτης: Η σκόνη στην ατμόσφαιρα μπορεί να έχει σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία

Όταν το φαινόμενο είναι συνεχόμενο και η συχνότητα του αυξάνεται, σημείωσε, τότε δημιουργεί προβλήματα, τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να τα δούμε άμεσα

ΚΥΠΕ

Η σκόνη στην ατμόσφαιρα μπορεί να έχει σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος συμβουλεύει το κοινό να μην εκτίθεται σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια εμφάνισης του φαινομένου και να φοράει προστατευτικές μάσκες. Προσθέτει ότι ειδικό πρόβλημα έχουν τα άτομα που πάσχουν με νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και οι καρδιοπαθείς.

Η σκόνη από την Αφρική, ανέφερε, έρχεται με μικρά και ελαφρά σωματίδια, που στην πορεία της διαδρομής εμπλουτίζονται και με άλλες χημικές ενώσεις, τοξικά μέταλλα και μικροοργανισμούς καθιστώντας τη σκόνη τοξική.

«Αποδείχθηκε βάσει μελετών ότι η σκόνη στην ατμόσφαιρα περιέχει τοξικά συστατικά. Όταν αυξάνονται τα μικροσωματίδια που έχουν την μικρή διάμετρο, εύκολα μπορεί να περάσουν τον μηχανισμό φιλτραρίσματος του αναπνευστικού συστήματος και να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία κυρίως του ευάλωτου πληθυσμού. Αυτοί είναι κυρίως ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος (βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) αλλά και καρδιοπαθείς και άλλοι που πάσχουν από παρόμοια προβλήματα υγείας», πρόσθεσε.

Όταν το φαινόμενο είναι συνεχόμενο και η συχνότητα του αυξάνεται, σημείωσε, τότε δημιουργεί προβλήματα, τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να τα δούμε άμεσα. Επεσήμανε ότι τις ημέρες που η σκόνη είναι σε υψηλά επίπεδα παρατηρείται ότι οι επισκέψεις στις πρώτες Βοήθειες και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνονται, ενώ υπάρχουν και μελέτες από το εξωτερικό που δείχνουν ότι οι θάνατοι τις μέρες που υπάρχουν υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα έχουν μια σχετική αύξηση.

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο γιατί τα συστατικά της σκόνης είναι τοξικά και μπορεί η επαναλαμβανόμενη έκθεση έμμεσα να προκαλεί προβλήματα υγείας στις ευάλωτες ομάδες. Παρατηρούνται βάσει των μελετών ότι σε όποιες χώρες του κόσμου υπάρχει σκόνη για αρκετό διάστημα τον χρόνο, έχουν αύξηση σοβαρών περιστατικών αλλά και θανάτων», είπε.

Η βασική αρχή, τόνισε, είναι ότι τις ημέρες που έχουμε υψηλά επίπεδα σκόνης να αποφεύγουμε την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά, σημείωσε, κυρίως τους ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες των επηρεαζόμενων νοσημάτων δηλαδή τους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, τους καρδιοπαθείς.

Παράλληλα, συνέχισε, η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας μπορεί να βοηθήσει στην όλη κατάσταση.

Ο Δρ Αρμεύτης σχολίασε επίσης, ότι πρέπει να αλλάξει κάπως και η νομοθεσία ειδικά για τους ασθενείς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους τις ημέρες που τα επίπεδα σκόνης είναι αυξημένα, κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν μόνο τις ευάλωτες ομάδες επηρεάζει η σκόνη, ο Δρ Αρμεύτης ξεκαθάρισε ότι η σκόνη μπορεί να επηρεάσει και τον οποιοδήποτε που δεν έχει προβλήματα υγείας.

Επεσήμανε ότι οι ασθενείς που πάσχουν πρέπει να είναι καλά ρυθμισμένοι. «Αν έχουμε ένα ασθενή με βρογχικό άσθμα θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του ως προς τη θεραπεία, τη χρήση της ανακουφιστικής θεραπείας αν έχει συμπτώματα, αλλά αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων της γενικής του κατάστασης θα πρέπει άμεσα να έρχεται σε επικοινωνία με τον γιατρό του για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις», εξήγησε.

Τόνισε ότι η σκόνη δεν είναι «αθώα», σημειώνοντας ότι αυτό είναι επιβεβαιωμένο από μελέτες διαφόρων χωρών, που ανέλυσαν τα συστατικά της σκόνης που είναι δηλητηριώδη όσο και τις επιπτώσεις στην επαναλαμβανόμενη έκθεση στην σκόνη.

Σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η συχνότητα του φαινομένου της σκόνης σε σχέση με προηγούμενα χρόνια λόγω των κλιματολογικών αλλαγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση