ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει στη CYTA να προμηθεύσει έξυπνους μετρητές

Το νομοσχέδιο κατετέθηκε ως κατεπείγον λόγω του κινδύνου να χαθούν για την ΑΗΚ τα 35 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την μη εγκατάσταση έξυπνων μετρητών

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και αφορά την ακύρωση προσφοράς που κατακυρώθηκε από την ΑΗΚ στην CYTA για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού.

Το νομοσχέδιο κατετέθηκε ως κατεπείγον λόγω του κινδύνου να χαθούν για την ΑΗΚ τα 35 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την μη εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μαρτίου, το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού, αναφέροντας πως οι διατάξεις του περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών Νόμου «περιλαμβάνουν περιοριστικά τις εξουσίες και αρμοδιότητες της ΑΤΗΚ, οι οποίες και περιορίζονται, όπως διαφαίνεται ευκρινώς, σε τηλεπικοινωνίες και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών», οι οποίες περιορίζονται «σε επικοινωνία μεταξύ προσώπων και όχι συσκευών». Η ΑΤΗΚ έχει καταχωρίσει έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης.

Σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών Νόμου, ώστε να καθορισθούν σαφώς οι γενικές λειτουργίες της ΑΤΗΚ, συνυπολογίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις και το ανταγωνιστικό περιβάλλον, παρέχοντας στην Αρχή σχετική ευελιξία και ταχύτητα και διατηρώντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα στην ΑΤΗΚ να διεξάγει είτε η ίδια είτε μέσω άλλων προσώπων εργασίες και δραστηριότητες σε τομείς που αφορούν στην εκμετάλλευση των περιουσιακών της στοιχείων, των κεφαλαίων, των τεχνικών ή εμπορικών της δυνατοτήτων, των εγκαταστάσεων, των υπηρεσιών και της τεχνογνωσίας της σε περίπτωση κατά την οποία τέτοιες δραστηριότητες κρίνονται αναγκαίες και επωφελείς για τον οργανισμό.

Με το νόμο που εγκρίθηκε παρέχεται η δυνατότητα στην Cyta με απόφασή της, να συμμετέχει σε παράλληλες αγορές ή δραστηριότητες που σχετίζονται με τους κλάδους των επικοινωνιών, των μέσων επικοινωνίας, της τεχνολογίας των πληροφοριών και άλλων παρεμφερών κλάδων.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου χαρακτήρισε θετικό που όλες οι πολιτικές ομάδες αναγνώρισαν το κατεπείγον του νομοσχεδίου. Εξέφρασε την υποστήριξη της στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου και είπε ότι θέλουν να έχουν όλα τα εχέγγυα και εφόδια να είναι ανταγωνιστικοί δρώντες στην οικονομία. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να μείνουν ανταγωνιστικοί στα πλαίσια της ίσης και όχι προνομιακής μεταχείρισης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι μια απόφαση δικαστηρίου δημιούργησε την αναγκαιότητα να έρθει το νομοσχέδιο ως κατεπείγον και ότι έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα και υποστήριξε την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού χωρίς προνομιακή μεταχείριση κανενός. Σημείωσε ότι η CYTA δραστηριοποιείται σε έναν από τους πιο ακραία ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας και έχει καταφέρει να στέκεται στα πόδια της και να παράγει κέρδη και συνεχίζει να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Πρόσθεσε ότι αναφέρει αυτά για όσους θέλουν ιδιωτικοποίηση.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε στήριξη στην CYTA ώστε να μπορεί ο οργανισμός να χρησιμοποιεί σύγχρονες υπηρεσίες. Είπε ότι ορθά ήρθε το νομοσχέδιο στη Βουλή ως κατεπείγον και ότι θα ψηφίσουν για να μπορεί η CYTA να είναι ανταγωνιστική και να διασφαλίζει τις υπηρεσίες της.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι απώτερος σκοπός όλων είναι να ενισχύσουν την CYTA και εξέφρασε απογοήτευση που δεν έχει ήδη αναθεωρηθεί μια νομοθεσία 70 χρονών ώστε να συμβαδίζει με τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου συμφώνησε με την κ. Ερωτοκρίτου. Ανέφερε ωστόσο ότι η Βουλή τρέχει πίσω από τα γεγονότα και ψηφίζονται νόμοι για να καλυφθούν τα κενά της εκτελεστικής εξουσίας η οποία, όπως είπε, όφειλε να προβλέψει όλα αυτά που έγιναν με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Το νομοσχέδιο περιλάμβανε και δεύτερο σκέλος το οποίο επέκτεινε περαιτέρω το πεδίο δραστηριοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, ωστόσο επειδή δεν κρίθηκε κατεπείγον δεν ψηφίστηκε σήμερα. Παρόλα αυτά οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να το εξετάσουν με τις διαδικασίες που απαιτούνται μετά την επαναλειτουργία της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση