ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Εισβολή» ξένων ειδών ψαριών στις θάλασσες της Κύπρου - Πού οφείλεται

Το δημοσίευμα της Daily Telegraph

ΚΥΠΕ

Στην «εισβολή» στις θάλασσες της Κύπρου ειδών ψαριών, που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα στη Μεσόγειο και στις προκλήσεις που δημιουργούν για την κυπριακή αλιεία, αναφέρεται ανταπόκριση της Daily Telegraph από το Κάβο Γκρέκο.

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στον δηλητηριώδη λαγοκέφαλο (ή βατραχόψαρο) και στο επίσης επικίνδυνο λεοντόψαρο, με τη σημείωση ότι το δεύτερο είναι πεντανόστιμο αφού πρώτα προσεκτικά αφαιρεθούν τα δηλητηριώδη πτερύγια και αγκάθια.

Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας μιλά με ψαράδες που περιγράφουν την έλευση του λαγοκέφαλου ως «καταστροφή», καθώς είναι τόσο επιθετικό ψάρι που κατασπαράζει τις ψαριές μέσα στα δίχτυα. Σε ό,τι αφορά το λεοντόψαρο, σημειώνεται πως αν αλλάξει η αντίληψη και ο κόσμος επικεντρωθεί στη γευστικότητά του θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα για την Κύπρο που υποφέρει από υπεραλιεία γηγενών ειδών ψαριών.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η θαλάσσια πανίδα στην Κύπρο και σταδιακά στην υπόλοιπη Μεσόγειο έχει αλλάξει, με όλο και περισσότερα τροπικά ψάρια να εμφανίζονται και να κυριαρχούν.

Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία της Μεσογείου, της οποίας η Κύπρος περιγράφεται ως το «κατώφλι», αυξάνεται κατά 20% πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο αύξησης της θερμοκρασίας. Σύμφωνα μάλιστα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, η Μεσόγειος μετατρέπεται στην ουσία σε τροπική θάλασσα, κάτι που υπενθυμίζει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ έχει αλλάξει την περιεκτικότητα των νερών της Μεσογείου σε αλάτι, μην αποτρέποντας πλέον τη μετανάστευση τέτοιων ειδών ψαριών.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας Κύπρου, ορισμένοι ψαράδες στην Κύπρο πλέον αναφέρουν ότι ακόμα και όλα τα ψάρια που αλιεύουν είναι ξένα είδη. Ο ίδιος προσθέτει ότι τα είδη αυτά δεν μπορούν πλέον να εξαλειφθούν, αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι ένα σχέδιο διαχείρισης των νέων δεδομένων που δημιουργούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X