Η επιτήρηση εντατικοποιείται, όχι μόνο στα μονοπάτια της φύσης, αλλά σε όλους τους χώρους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόσληψη 260 ανέργων, οι οποίοι θα ενισχύσουν τα διάφορα Υπουργεία, που θα αυξήσουν ή έχουν ήδη αυξήσει την επιτήρηση των οικονομικών ή κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η επιτήρηση εντατικοποιείται, όχι μόνο στα μονοπάτια της φύσης, αλλά σε όλους τους χώρους.
Όπως είπε, τα Υπουργεία θα αυξήσουν ή έχουν ήδη αυξήσει την επιτήρηση των οικονομικών ή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ενώ ενδεικτικά είπε ότι για τον αθλητισμό η επιτήρηση γίνεται από τον ΚΟΑ, η ΚΟΠ επιτηρεί το ποδόσφαιρο, το Υπουργείο Παιδείας τα σχολεία κ.λπ.
Τόνισε μάλιστα ότι «στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων», επισημαίνοντας πως «υπάρχει κατανομή σε όλα τα Υπουργεία, με αυστηρές συστάσεις να προβαίνουν σε επιτήρηση περισσότερο, για να εκπαιδεύουν και να επιμορφώνουν τον κόσμο και το προσωπικό, παρά η επιβολή προστίμων».
Η κατάσταση στη Λεμεσό ανησυχεί την Κυβέρνηση
Αναφορικά με την επιβάρυνση που υπάρχει στην Επαρχία Λεμεσού και τη λήψη ενδεχόμενων επιπλέον μέτρων, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση στην Επαρχία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «η κατάσταση στην Λεμεσό ανησυχεί την Κυβέρνηση», ωστόσο, σημείωσε «δεν αποφασίσαμε και ούτε θα αποφασίσουμε να πάρουμε επιπλέον μέτρα στη Λεμεσό προς το παρόν».
«Εκείνο που αποφασίσαμε είναι να αυξήσουμε τους σταθμούς δειγματοληψίας και προτρέπουμε τους Λεμεσιανούς συμπολίτες μας όπως προσέλθουν μαζικά στους σταθμούς, ούτως ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανές εστίες του ιού», είπε
Επίσης, ανέφερε πως έχουν δοθεί οδηγίες στην Αστυνομία και έχουν διπλασιαστεί οι έλεγχοι που γίνονται στην Επαρχία Λεμεσού και από τη Δευτέρα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα
Ερωτηθείς εάν γίνονται σκέψεις, ώστε να επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα.
«Είναι θέμα ημερών να ξεφύγει και μετά είναι θέμα εβδομάδων να το μαζέψουμε ξανά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις χαλαρώσεις. Δραστηριότητες που μαζεύουν πολύ κόσμο και υπάρχει συγχρωτισμός αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο επιμόλυνσης», ανέφερε.
Συμπλήρωσε πως «τους επόμενους 2-3 μήνες θα συνεχίσουμε να στερούμαστε κάποια πράγματα», για να σημειώσει ότι «κάποια μέτρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, που αυτό εκτιμάται για τον Ιούνιο».
Ζήτησε εκ νέου τη συνεργασία του κόσμου με τήρηση των μέτρων, τονίζοντας πως αντιλαμβάνεται την κόπωση και ότι οδεύουμε προς το τέλος.
«Λαμβάνοντας υπόψη και την ψυχολογία του κόσμου και αντιλαμβανόμενοι την ψυχολογική κούραση που επικρατεί, από τον περασμένο Σεπτέμβρη πήγαμε με κλιμάκωση των μέτρων, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε εύκολα ότι πάμε με lockdown πιο νωρίς, και αυτό μας επέτρεψε να είμαστε η τελευταία χώρα που μπήκαμε σε lockdown και η πρώτη που βγαίνουμε. Αυτή τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατεί τώρα, πρέπει να την κρατήσουμε και θέλουμε τη συνεργασία του κόσμου για να την τηρήσουμε», είπε.
Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για τις νέες χαλαρώσεις που αφορούν τη λειτουργία των φροντιστηρίων, των γυμναστηρίων, κτλ, αλλά και να πει μέχρι πότε θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η αποστολή SMS για μετακινήσεις, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, θα ισχύουν αυτά που ισχύουν και σήμερα, τα δύο SMS, ο περιορισμός μετακινήσεων μέχρι τις 9 το βράδυ, κοκ.
«Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν -όπως και κάθε φορά- μετά από διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες όλο αυτό τον καιρό κάνουν διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, λαμβάνουν υπόψη τα σχόλιά τους, λαμβάνουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και προχωρούμε με την κάθε απόφαση», είπε.
Διευκρινήσεις για τον αθλητισμό και φροντιστήρια
Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, ο κ. Ιωάννου είπε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, διευκρινίζοντας ότι η εκγύμναση θα γίνεται για σκοπούς ατομικής άθλησης με γυμναστή.
Συγκεκριμένα, σε κλειστές αθλητικές αίθουσες μέχρι 80 τ.μ. η εκγύμναση θα γίνεται με δύο άτομα συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή (ένας προς ένα), σε κλειστές αθλητικές αίθουσες πέραν των 80 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ., με φυσική παρουσία 3 ατόμων (1 προς 2 αθλούμενους) και σε κλειστές αίθουσες ενιαίου χώρου πέραν των 200 τ.μ. φυσική παρουσία 5 ατόμων (1 προς 4 αθλούμενους).
Για τα φροντιστήρια, είπε πως θα λειτουργήσουν με ένα μαθητή και έναν εκπαιδευτικό.
Όπως είπε «στην παρούσα φάση, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα που όπως έχουμε τονίσει είναι οριακά και είμαστε πάνω από το όριο ασφαλείας που θέτει το ECDC, όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη».
«Χρειάζεται ακόμα προσπάθεια, χρειάζεται ακόμα προσοχή. Είμαστε προς το τέλος, ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου. Πρέπει να κάνουμε λίγες ακόμα βδομάδες υπομονή, μέχρι να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη», είπε.
Ερωτηθείς για το εμβόλιο Sputnik-V και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ιδιωτική εταιρεία φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία για εισαγωγή του στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο αφορά το κράτος και όχι ιδιωτικές εταιρείες.
Εξήγησε ως «όποιο εμβόλιο αδειοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κυκλοφορεί και στην Κύπρο», σημειώνοντας ότι «το Sputnik-V δεν έκανε καν αίτηση ακόμα για αξιολόγηση από τον ΕΜΑ».
Τέλος, ερωτηθείς πώς θα ελεγχθεί η κατάσταση στα σχολεία στις περιπτώσεις έξαρσης κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι έλεγχοι με rapid tests αφορούν και στους εκπαιδευτικούς, ενώ γίνονται δειγματοληπτικά εξετάσεις στα σχολεία με κινητές μονάδες.
Είπε πως τα τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, αφού επιτρέπει να εντοπίζονται και να απομονώνονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά και έτσι να μειώνεται η διασπορά.