ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Επ. Διοικήσεως: «Μόνο 48% των οροθετικών έχουν καλή ποιότητα ζωής»

«Η πολιτεία να λάβει σαφή και ξεκάθαρα μέτρα για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ευάλωτης αυτής ομάδας του πληθυσμού»

ΚΥΠΕ

Μόνο το 48% των οροθετικών ατόμων στην Κύπρο έχουν καλή ποιότητα ζωής, εξαιτίας του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν, γεγονός το οποίο οδηγεί ορισμένους ασθενείς ακόμα και στο να αποσύρονται από τη φαρμακευτική αγωγή, με σοβαρό ιατρικό, κοινωνικό και επιδημιολογικό κόστος, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη σε αυτεπάγγελτη τοποθέτηση της με αφορμή τη Διεθνή Μέρα κατά του HIV/AIDS.

Σημειώνει ότι το AIDS παραμένει μια διαρκής πρόκληση και τα οροθετικά άτομα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής τους με μειωμένη πρόσβαση σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ως εκ τούτου απαραίτητο είναι, η πολιτεία να λάβει σαφή και ξεκάθαρα μέτρα για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ευάλωτης αυτής ομάδας του πληθυσμού, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Η Επίτροπος επισημαίνει την υποχρέωση, πρωτίστως, της πολιτείας για τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των φορέων του AIDS μέσω της χάραξης μιας αποτελεσματικής και δικαιοκρατικής πολιτικής για την πρόληψη του ιού και την ίση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, μεταχείριση των φορέων από συστηματικές στάσεις και συμπεριφορές που καθημερινά βιώνουν.

Έχει διαφανεί, συνεχίζει, ότι το στίγμα και οι προκαταλήψεις που συνοδεύουν το ζήτημα, αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια στις προσπάθειες πρόληψης, περίθαλψης και στήριξης, καθώς εξαιτίας τέτοιων συμπεριφορών οι φορείς ή οι πιθανοί φορείς απομονώνονται, δεν αναζητούν εξέταση και περίθαλψη και δεν αποκαλύπτουν την οροθετικότητα τους, φοβούμενοι περαιτέρω δυσμενή μεταχείριση τους.

«Έχει διαφανεί ότι το στίγμα και οι προκαταλήψεις που συνοδεύουν το ζήτημα, αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια στις προσπάθειες πρόληψης, περίθαλψης και στήριξης»

Εκφράζει την ικανοποίησή της σε σχέση με την επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπή για το AIDS, η οποία έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη και εποπτεία των πολιτικών και δράσεων που αφορούν τον ιό στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του Γραφείου της, και χαιρετίζει την πρόσφατη εναρκτήρια συνάντηση των μελών της.

«Μέσω της συμμετοχής του Γραφείου μου στην εν λόγω Επιτροπή, προσβλέπω στη στενή συνεργασία μας με τα υπόλοιπα μέλη της και με το αρμόδιο Υπουργείο για την προώθηση και ετοιμασία ενός πλαισίου δράσης, που θα επικεντρώνεται, ακόμη περισσότερο, στους φορείς και τα δικαιώματα τους καθώς και στην πρόληψη του ιού με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτει.

Παραθέτοντας στοιχεία του UNAIDS, αναφέρει ότι υπολογίζεται πως το 2022, 39 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με HIV, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV και 630.000 άνθρωποι αποβίωσαν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS. Υπολογίζεται, επίσης, ότι 29,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία κατά το 2022.

Η Επίτροπος σημειώνει ότι το στίγμα που σχετίζεται με τον ιό HIV αναφέρεται στις αρνητικές πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και τις στάσεις απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό, ομάδες που συνδέονται με τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV (π.χ. τις οικογένειες των ανθρώπων που ζουν με HIV) και άλλων ομάδων του πληθυσμού που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από HIV, όπως χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, διαφυλικά άτομα, μετανάστες από χώρες με υψηλό επιπολασμό του HIV, εργαζόμενοι του σεξ (sex workers) .

«Οι διακρίσεις έναντι των ανθρώπων που ζουν με το AIDS, εκφράζονται συνήθως με στάσεις και αντιλήψεις που στιγματίζουν άτομα, και συνοψίζονται στην παράνομη και άδικη μεταχείριση (μέσω πράξης ή παράλειψης) ενός ατόμου με βάση την πραγματική ή υποτιθέμενη ιδιότητα του ως οροθετικού. Περιλαμβάνουν επίσης την άδικη μεταχείριση και άλλων βασικών ομάδων του πληθυσμού, επειδή θεωρούνται ως «εν δυνάμει» φορείς του ιού», προσθέτει.

Στην Κύπρο, συνεχίζει, οι ασθενείς με HIV λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη Γρηγόρειο Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, που αποτελεί τη μόνη εξειδικευμένη κλινική στη χώρα.

Παραθέτοντας στοιχεία που κατέθεσε ο υπεύθυνος γιατρός της Γρηγορείου Κλινικής, Δρ. Γιώργος Σιακαλλή, σε πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Κύπρος, λόγω της προσήλωσης της στους στόχους που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ό,τι αφορά στη διάγνωση, στη συνδεσιμότητα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη φυσιολογική καταστολή, έχει πετύχει, στους τομείς αυτούς, ψηλά ποσοστά.

Ζήτημα, συνεχίζει, προκύπτει και σε σχέση με τη στελέχωση της κλινικής αφού, σύμφωνα με τον Δρ. Σιακαλλή, στο παρόν στάδιο, απασχολούνται στη κλινική δύο γιατροί, ενώ η πρόσληψη και ενός τρίτου γιατρού κρίνεται απαραίτητη, στη βάση των αριθμών των ατόμων που παρακολουθούνται από την κλινική.

Η Επίτροπος επισημαίνει ότι η άρση των στερεοτύπων και της προκατάληψης γύρω από το AIDS απαιτεί πολύ-επίπεδη δράση από πολλούς φορείς, κρατικούς και μη, στο πλαίσιο μιας ενιαίας και συντονισμένης πολιτικής.

«Τα δε στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο του θέματος και του κοινωνικού διαλόγου γύρω από αυτό, καταδεικνύουν ότι απαιτείται επιπλέον ενίσχυση των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στα άτομα που ζουν με τον ιό, καθώς και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος απόλυτης εμπιστοσύνης κατά την πρόληψη, φροντίδα και αντιμετώπιση των φορέων και πασχόντων», συμπληρώνει.

Η κ. Λοττίδη υποβάλλει την Τοποθέτηση της στην Υπουργό Υγείας και στον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, και την κοινοποιεί στην Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και στην Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για το AIDS, με στόχο, όπως αναφέρει, να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω διάλογο κατά την χάραξη των ευρύτερων κρατικών πολιτικών γύρω από το θέμα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση