ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επεισόδια Λευκωσίας: Με ποινή φυλάκισης κινδυνεύουν οι δύο αστυνομικοί

Παραπέμφθηκαν σε δίκη για τα έκτροπα με την πορεία των «Ως Δαμέ»

24news team

Εξελίξεις προέκυψαν σχετικά με τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα στις 13 Φεβρουάριου του 2021 κατά την διάρκεια της πορείας των «Ως Δαμέ», οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να φωνάξουν κατά της διαφθοράς αλλά και στα μέτρα που λαμβάνονταν ενάντια του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποθέσεις δύο μελών της αστυνομικής δύναμης, μετά από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να διωχθούν ποινικά, καταχωρίσθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Οι δύο αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης.

Όπως μας ξεκαθαρίστηκε από αστυνομική πηγή, τα πιο πάνω ποινικά αδικήματα δεν σχετίζονται με τον σοβαρό τραυματισμό της νεαρής Αναστασίας από την χρήση του Αίαντα. Αξίζει να σημειωθεί πως ενάντια στο αντιοχλαγωγικό όχημα της Αστυνομίας δεν προέκυψε καμία ευθύνη, αφού λειτούργησε με βάση τα πρωτόκολλα.

Εξάλλου για την υπόθεση διώκονται και πειθαρχικά τέσσερις αστυνομικοί.

Υπενθυμίζεται πως είχε πραγματοποιηθεί έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

Τι προνοεί η νομοθεσία για τα αδικήματα

Κατάχρηση εξουσίας

«Δημόσιος λειτουργός, ο οποίος κατά κατάχρηση εξουσίας που ανάγεται στα καθήκοντα του, ενεργεί ή διατάσσει την ενέργεια οποιασδήποτε αυθαίρετης πράξης που παραβλάπτει τα δικαιώματα άλλου, είναι ένοχος πλημμελήματος.
Αν ο υπαίτιος απέβλεπε με τέτοια πράξη σε κέρδος, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά (7) χρόνων».

Για το αδίκημα σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης

«Αν ο υπαίτιος της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, είναι δημόσιος λειτουργός ή πρόσωπο που κατά την τέλεση του αδικήματος ενεργούσε ή φαινόταν ότι ενεργούσε υπό επίσημη ιδιότητα, τότε υπόκειται— (α) Σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη, (β) σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα επτά έτη, αν η πραγμάτωση της αντικειμενικής υποστάσεως του αδικήματος έχει προκαλέσει πραγματική σωματική βλάβη».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση