Η προστατευτική μάσκα βρέθηκε εδώ και εβδομάδες στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τις φωνές υπέρ της χρήσης της να αυξάνονται. Εντούτοις, οι ελλείψεις που διαπιστώνονται είναι τέτοιες που καθιστούν την προμήθεια της από δύσκολη έως και αδύνατη. Με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Remedica Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, αναφέρονται στο θέμα σχετικά με το πλαφόν στην τιμή της, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ερωτηθείς σχετικά, αναφέρει ότι δύο βιομηχανίες στην Κύπρο μπορούν να παράξουν υφασμάτινες μάσκες και αυτό είναι υπόψη του Υπουργείου Υγείας.
Αναφερόμενος στη σημασία της προστατευτικής μάσκας για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και θεωρώντας ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρήση της, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Remedica Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου, αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά τόσο στην Κύπρο όσο και παγκοσμίως, αλλά και στα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρουσιάζονται.
Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η χονδρική τιμή της επαναχρησιμοποιούμενης μάσκας αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω των ελλείψεων, της αύξησης της τιμής στις πρώτες ύλες για την παραγωγή της και των αυξημένων μεταφορικών κοστών από Κίνα και Ινδία που είναι οι κύριες χώρες παραγωγής. Χαιρέτησε ωστόσο, το πλαφόν που έχει εφαρμοστεί σε τέτοιου είδους προϊόντα από τον Υπουργό Υγείας αλλά σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να αντιπροσωπεύει τα δεδομένα της κάθε χρονικής περιόδου, διαφορετικά εάν το πλαφόν που εφαρμόζεται είναι μικρότερο από την τιμή αγοράς από το εξωτερικό, τότε δεν θα επιτρέπεται η εισαγωγή τους στην Κύπρο και όλοι μας μείνουμε εκτεθειμένοι.
Εξάλλου μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί το πλαφόν για την τιμή της απλής χειρουργικής μάσκας, η τιμή της οποία ανέρχεται γύρω στα 70 σεντ. Ωστόσο, όπως είπε, η τιμή αυτή είναι κάτω του κόστους, το οποίο αυξάνεται διαρκώς από τους παραγωγούς στην Κίνα, του υψηλού κόστους των μεταφορικών και της ισοτιμίας του δολαρίου στο οποία γίνεται η παραγγελία και είναι αυτή τη στιγμή απαγορευτική. Η εισήγηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, είπε είναι να ανεβεί λίγο το πλαφόν στην τιμή. Παράλληλα όπως είπε, γίνεται προσπάθεια από συγκεκριμένους επιχειρηματίες να φέρουν μεγάλες ποσότητες στην Κύπρο για να τις διαθέσουν δωρεάν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι υπάρχουν δύο βιομηχανίες στην Κύπρο που μπορούν να παράγουν υφασμάτινες προστατευτικές μάσκες και είναι έτοιμες να το κάνουν. Η μια με δυνατότητα παραγωγής 500 την ημέρα και η άλλη 300 την ημέρα. Το κράτος, όπως είπε, έχει υπόψη του αυτές τις δυνατότητες.
Πηγή: ΚΥΠΕ