ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρχονται μέτρα για ανεμβολίαστους; Τι απαντά ο Τσιούτης

Τι συζήτησαν Υπουργός Υγείας και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής

Συνάντηση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανασκόπηση για τη επιδημιολογική εικόνα όπως διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα, ενώ δόθηκαν από πλευράς ΣΕΕ εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα, υπό το φως της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στη σύσκεψη, ανέφερε ότι παρόντες ήταν και η Αν. Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά και ο Επικεφαλής της Ομάδα Ιχνηλάτησης. Από πλευράς της, η Αν. Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν ή αναμένεται να εγκριθούν από τον ΕΜΑ. Εκ μέρους της Ομάδας Ιχνηλάτησης, ο επικεφαλής ανέλυσε τα δεδομένα που προκύπτουν από τη διερεύνηση των κρουσμάτων, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ αναφέρθηκε στην κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Έχω προσκαλέσει στη σημερινή συνάντηση και άτομα από την ιχνηλάτηση και την υπεύθυνη μας στον ΕΜΑ και σκοπός ήταν να δώσουν τα άτομα από την ιχνηλάτηση στους ειδικούς ότι στοιχεία χρειάζονται για να μπορέσουν να κάνουν τις εισηγήσεις τους και η υπεύθυνη του ΕΜΑ να εξηγήσει για τα καινούρια φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί», είπε ο κ. Χατζηπαντέλα.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως ζητήθηκε από τα μέλη της ΣΕΕ να τοποθετηθούν σχετικά με πιθανά νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης νέας έξαρσης. «Η πλειοψηφία των ειδικών αποφάσισε ότι πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να δίνουμε την 3η δόση αφού συμπληρωθούν οι έξι μήνες και επίσης η πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν πρέπει να επιβάλουμε οποιαδήποτε μέτρα τώρα, αλλά συμφωνήσαμε ότι θα παρακολουθούμε την κατάσταση σε εβδομαδιαία βάση σε συναντήσεις που θα γίνονται και θα μελετούμε τα δεδομένα κάθε εβδομάδα», εξήγησε ο κ. Χατζηπαντέλα.

Ερωτηθείς εάν στη σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι για να αναχαιτιστεί η έξαρση, και κληθείς να πει ποιοι είναι αυτοί, ο Υπουργός Υγείας απάντησε πως «την έξαρση θα την σταματήσουμε πρώτα, εάν κάνουμε τα αυτονόητα και τηρούμε τα πρωτόκολλα, αν τηρούμε αποστάσεις, αν φοράμε μάσκες, αν εξαερίζουμε τους χώρους μας. Θα την σταματήσουμε, επίσης, εάν προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό στην 1η και 2η δόση και μετά στην 3η δόση. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα πλάνο για να πάμε στα σχολεία για να εμβολιάσουμε τους μαθητές όπως και σε στρατόπεδα. Επίσης το Σάββατο θα κάνουμε κέντρο ελεύθερης προσέλευσης ώστε να προωθηθούν και οι 1ες και οι 2ες δόσεις».

Με τη σειρά του, ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης ανέφερε ότι συζητήθηκαν αναλυτικά τα δεδομένα και εκφράστηκαν απόψεις και ανησυχίες. Στόχος, είπε, είναι να ενισχυθεί η συνεργασία μας, ώστε να διατηρήσουμε τον ένα και μοναδικό στόχο, να παραμείνουμε ασφαλείς. «Για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις και με άλλους συναδέλφους από άλλες υπηρεσίες, ώστε αυτή η συνεργασία να γίνει πιο δυνατή και να ενισχύσουμε την ανάλυση των δεδομένων μας και να είμαστε εγκαίρως και σωστά προετοιμασμένοι. Σίγουρα δεν θέλουμε να φθάσουμε σε κατάσταση που βλέπουμε γειτονικές μας χώρες να βρίσκονται τώρα για αυτό πρέπει να είμαστε σε διαρκή συνεννόηση μεταξύ μας και σωστά προετοιμασμένοι», επεσήμανε ο δρ Τσιούτης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους σκοπούς των συναντήσεων που θα καθιερωθούν σε εβδομαδιαία βάση, ο κ. Τσιούτης είπε ότι ο στόχος είναι να γίνεται σωστή ανάλυση και προετοιμασία. «Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλα μέτρα. Ο εμβολιασμός έχει μια αποτελεσματικότητα, η οποία όμως ενισχύεται από όλα τα υπόλοιπα. Τεστ, αποστάσεις, μάσκα».

Τέλος, σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση να ακολουθηθεί και στην Κύπρο εκείνο που ήδη εφαρμόζεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για τα μη εμβολιασμένα άτομα, ο επικεφαλής της ΣΕΕ υπογράμμισε πως «κάθε έξαρση ξεκινά από συμπεριφορές, να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν τελειώσαμε και ότι δεν βγαίνουμε από την πανδημία. Σίγουρα δεν θέλουμε να μιλήσουμε για μέτρα και διαχωρισμό μεταξύ των συμπολιτών μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση