ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Γιορτινός μποναμάς η χαλάρωση των μέτρων

Οι συναθροίσεις σε σπίτια και τα μπλόκα

Ο Δεκέμβριος, λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων, είναι ο εμπορικότερος ίσως μήνας του έτους, ωστόσο φέτος δεν θα είναι όπως τον έχουμε συνηθίσει, διαμηνύουν οι υγειονομικές αρχές της Κύπρου. Ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 παραμένει ψηλός, ενώ η διενέργεια των γρήγορων τεστ αντιγόνου αποκαλύπτει συνεχώς νέες προβληματικές περιοχές πέρα από τα σύνορα των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

Για τις δύο τελευταίες επαρχίες αναμένεται ότι εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων θα υπάρξουν κάποιες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν αρκετοί τομείς της οικονομίας, όπως οι χώροι εστίασης, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε χαλάρωση μέτρων όσον αφορά και στην διακίνηση των πολιτών. Σημείο αιχμής ωστόσο θα αποτελέσει για τους επιστήμονες και για το Υπουργείο Υγείας το πώς θα τύχει χειρισμού η Πάφος, αλλά και η Λευκωσία η οποία, με την βοήθεια των rapid tests, δείχνει τις τελευταίες μέρες ανοδική τάση του αριθμού των περιστατικών κορωνοϊού που εντοπίζονται.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που αφορά την πλειοψηφία των πολιτών θα αφορά στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε συναθροίσεις. Όλες οι απαντήσεις, ωστόσο, αναμένεται ότι θα δοθούν την ερχόμενη Παρασκευή, μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δέσμες μέτρων

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα έχουν ισχύ από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, με τον προσανατολισμό του Υπουργείου Υγείας να είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση μέτρων, ώστε να μην συμβάλουν οι γιορτές στην ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η ανησυχία αυτή έχει εκφραστεί και από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που μιλούν για ενδεχόμενο τρίτο κύμα μέσα στον Ιανουάριο, αν τα μέτρα που θα ληφθούν δεν είναι τα κατάλληλα ή αν δεν τηρηθούν. Σύμφωνα με πηγές της «Καθημερινής», τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι ταξινομημένα σε δύο, ίσως και περισσότερες, δέσμες και θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ κάποια θα είναι παγκύπριας εμβέλειας.

Σκέψεις για συναθροίσεις

Τα Χριστούγεννα είναι οι κατ’ εξοχήν μέρες γιορτής που αφορούν κυρίως την οικογένεια και τις συναθροίσεις σε οικίες. Αυτή την στιγμή, σε παγκύπρια κλίμακα, μετά την ανακοίνωση των μέτρων στις 11 Νοεμβρίου, επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

Πηγές από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή που μίλησαν στην «Καθημερινή» υπογράμμισαν ότι οι υψηλού κινδύνου δραστηριότητες είναι οι συναθροίσεις, γι’ αυτό και τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν κατά την περίοδο των γιορτών θα έχουν σκοπό στον έλεγχο αυτών των δραστηριοτήτων.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στον μέγιστο αριθμό ατόμων, καθώς οι γιορτινές συναθροίσεις περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό και τα ηλικιωμένα μέλη των οικογενειών, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι απορρίπτεται η επιβολή του μέτρου του social bubbling, δηλαδή του ορίου που θα αφορά και στον αριθμό των οικογενειών από τις οποίες θα μπορούν να παρευρίσκονται μέλη σε συναθροίσεις σε οικίες. Το μέτρο αυτό είχε δοκιμαστεί στην Βρετανία και σε άλλες χώρες, ωστόσο στην Κύπρο δεν έχει ξαναδοκιμαστεί, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί πιθανή λύση.

Αναφορικά με το «ταβάνι» που θα τεθεί σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται σε οικογενειακές συναθροίσεις, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα μελών της επιστημονικής ομάδας στην «Καθημερινή», υπάρχουν διιστάμενες απόψεις.

Αφ’ ενός, φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη οι εισηγήσεις που θέλουν τον μέγιστο αριθμό ατόμων σε συναθροίσεις να μην μεταβάλλεται, ακόμα και αν πρόκειται για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αφ’ ετέρου, όμως, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μικρή αύξηση του ορίου των ατόμων σε οικογενειακές συναθροίσεις.

Σταδιακή χαλάρωση

Εντός της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής επικρατεί η τάση ότι οι εισηγήσεις πρέπει να βασίζονται στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ακόμα και κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου, αφού η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο δεν έχει παρουσιάσει την βελτίωση που αναμένετο, μετά την επιβολή και των πιο πρόσφατων μέτρων. Η ερμηνεία του πιο πάνω είναι ότι μέχρι τα μέσα τουλάχιστον του Δεκέμβρη πρέπει οι αποφάσεις να αφορούν μια πιο συντηρητική στάση ως προς την χαλάρωση των μέτρων, ώστε να δοθεί χρόνος για να μειωθεί ο ημερήσιος αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού.

Αυτό θα δώσει το δικαίωμα στην Κυβέρνηση ενδεχομένως να μπει πιο δυναμικά στην τελική ευθεία για τις γιορτές, παραχωρώντας περισσότερες ελευθερίες στους πολίτες.

Λεμεσός και Πάφος

Όσον αφορά στην επαρχία Λεμεσού, η οποία τώρα βρίσκεται σε lockdown, αναμένεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι της Κυβέρνησης εισηγήσεις για σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως έχει αναφερθεί στην «Καθημερινή», οι πρώτες χαλαρώσεις θα αφορούν στην επαναλειτουργία των χώρων εστίασης. Αυτό συνεπάγεται και παράταση της ώρας που θα δικαιούνται οι πολίτες να μετακινούνται, δηλαδή μέχρι τις 23:00, δεδομένου του ότι οι χώροι εστίασης θα κλείνουν στις 22:30.

Όσον αφορά στο δικαίωμα μετακίνησης, αναμένεται ότι θα παραταθεί περαιτέρω το τελευταίο δεκαπενθήμερο, πριν από τα Χριστούγεννα. Επίσης, δεν αποκλείεται, πριν από την εστίαση, να επαναλειτουργήσουν τα κουρεία και τα γυμναστήρια, που αποτελούν επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου. Όσον αφορά στην Πάφο, όπου επίσης επιβλήθηκε τοπικό lockdown, αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα απελευθερωθεί από τα «δεσμά» της, αφού η επιδημιολογική της εικόνα κατά το τελευταίο διάστημα δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Το μεγάλο στοίχημα με την Πάφο, ωστόσο, αφορά στην στενή σχέση που έχει με την Λεμεσό, γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν κινήσεις μεγάλης ακρίβειας, αν τελικά ληφθεί η απόφαση για την άρση του τοπικού lockdown.

Φεύγουν τα μπλόκα;

Όσον αφορά και στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δεδομένου του ότι πλέον η επιδημιολογική τους εικόνα παρουσιάζει βελτίωση – η Πάφος θεωρείται ότι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα – υπάρχουν σκέψεις για άρση του τοπικού lockdown. Αυτό συνεπάγεται με ενδεχόμενη απόφαση για να γίνεται η διακίνηση των πολιτών από και προς τις δύο επαρχίες χωρίς έλεγχο, ωστόσο οι τελευταίες πινελιές θα μπουν μέχρι την Παρασκευή, όταν όλα τα δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων θα βρίσκονται στα χέρια των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και η εθνική αναφορά για την πανδημία θα δώσει καλύτερη εικόνα.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση