ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα - Δυσφορία και Ερωτήματα

Ποια η θέση της Αστυνομίας

24news team

Στον ύπνο φαίνεται να έπιασαν την Αστυνομία τα «εγκληματικά στοιχεία» που παρεισέφρησαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, το Σάββατο (14/11).

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, σύμφωνα με πληροφορίες του 24news, οι Αρχές γνώριζαν μέρες πριν τη διαδήλωση ότι θα υπάρξουν επεισόδια στην πορεία. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, εντοπίστηκαν σε προθάλαμο πολυκατοικίας στη Λεμεσό και παραλήφθηκαν τρεις πλαστικές μπουκάλες, που περιείχαν εύφλεκτη ύλη, ενώ πάνω σε αυτές βρίσκονταν περιτυλιγμένες εργοστασιακές κροτίδες.

Σε άλλη περιοχή της Λεμεσού, κατά τη διάρκεια μηχανοκίνητης περιπολίας μελών της ΜΜΑΔ, εντοπίστηκε ένα ύποπτο αντικείμενο, το οποίο έμοιαζε με εκρηκτικό μηχανισμό. Στη σκηνή κλήθηκε πυροτεχνουργός της ΑΔΕ Λεμεσού, ο οποίος διαπίστωσε ότι επρόκειτο για μεταλλικό σωλήνα, ο οποίος έφερε ταχύκαυστο φιτίλι.

Ωστόσο, παρά τα «σημάδια», η Αστυνομία δεν κατάφερε να αποτρέψει τα όσα θλιβερά διαδραματίσθηκαν και έτρεχε πάλι κατόπιν εορτής, θέτοντας σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της, για αντιμετώπιση της κατάστασης μετά την έκρηξη των επεισοδίων.

Αποτέλεσμα αυτού, οι τραυματισμοί μελών της Δύναμης, οι ζημιές σε ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες και η αναστάτωση των παρευρισκομένων. 

Αυτό φαίνεται να προκάλεσε και την έντονη δυσφορία και δυσαρέσκεια υψηλά ιστάμενων κύκλων προς την Αστυνομία Λεμεσού. Η προβληματική αυτή κατάσταση, μάλιστα, φέρεται να έχει προξενήσει τριγμούς ανάμεσα σε υπουργό Δικαιοσύνης και αρχηγό της Αστυνομίας. Δεδομένο, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται ότι η εν λόγω κατάσταση γεννά και το αίσθημα της ανασφάλειας στους πολίτες.

Δημόσια συζήτηση υπουργού Δικαιοσύνης στο Twitter:

Την Κυριακή (15/11) η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, αναδημοσίευσε στο Twitter της ενημέρωση από την Αστυνομία, σχετικά με τις 23 συλλήψεις που έγιναν στο πλαίσιο ερευνών για τα επεισόδια και σχολίασε: «Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά μέσω καταθέσεων, αναρτήσεων, φωτογραφιών και βίντεο. Τα μέτρα θα τηρούνται από όλους για το καλό όλων. Δεν είναι ώρα για διαδηλώσεις όπου μπορούν να παρεισφρήσουν παραβατικά στοιχεία εκμεταλλευόμενα τον όχλο. Καλώ όλους να συμμαχήσουμε».

Στη συνέχεια, μπήκε σε δημόσια συζήτηση, όταν σχολιάστηκε η ανάρτησή της και έγινε εμμέσως πλην σαφώς κριτική ως προς τις ενέργειες της Αστυνομίας και γιατί επετράπη αυτή η εκδήλωση, αφού «όλοι γνώριζαν γι’ αυτήν από το Facebook».

«Ποια είναι η εισήγησή σας; Η Αστυνομία προχωρά με συλλήψεις και συνεχίζει εντατικά τις έρευνες. Όφειλε κατά την κρίση σας να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα σπρέι, κλούβες, βία; Και τότε ποια θα ήταν η δημόσια συζήτηση σήμερα; Για προβληματισμό» απάντησε η υπουργός.

Αντιδράσεις από κόμματα για τα επεισόδια

Τόσο από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, όσο και εκ μέρους της αντιπολίτευσης διά στόματος του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπήρξαν τοποθετήσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν στη Λεμεσό, το Σάββατο (14/11).

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Σοφοκλέους, αναδημοσιεύοντας στο Twitter του βίντεο από την εκδήλωση, διερωτάται: «Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού είναι ακόμα στη θέση του;».

Από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού σε έντονο ύφος χαρακτηρίζει πρόχειρα και ανεπιτυχή τα μέτρα ενώ ζητά να αναληφθούν ευθύνες σε όσους τους αναλογεί: «Τα αποψινά επεισόδια είναι τρανή απόδειξη ανικανότητας, προχειρότητας και αποτυχίας των ίδιων των μέτρων. Για ό,τι έγινε απόψε στη Λεμεσό υπάρχουν ευθύνες. Και απαιτούμε να αναληφθούν».

Έξαρση κρουσμάτων στην Ελλάδα λόγω… Χρυσής Αυγής;

Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο, το πρωί της Δευτέρας (16/11) το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, δρ Πέτρος Καραγιάννης, κλήθηκε να σχολιάσει την πορεία διαμαρτυρίας στη Λεμεσό και τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά τη λήξη της.

Μεταξύ άλλων ο δρ Καραγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως το νέο κύμα του ιού στην Ελλάδα να ξεκίνησε μετά τις διαδηλώσεις και τις πορείες που έγιναν κατά της Χρυσής Αυγής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εμφάνιση τέτοιου αριθμού κρουσμάτων.

Πάντως, ο δρ Καραγιάννης, αναφέρθηκε και στα Χριστούγεννα που πλησιάζουν λέγοντας: «Δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα με τον τρόπο που είμαστε συνηθισμένοι καθώς θα υπάρχουν κάποια μέτρα, αλλά θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο». Επιπλέον, υποστήριξε ότι, αν ο κόσμος υπακούσει, τότε δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα.

Η θέση της Αστυνομίας

Για την κριτική που δέχεται η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην πόλη, το βράδυ του Σαββάτου (14/11) ζητήθηκε από το 24news η επίσημη θέση της Δύναμης, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστου Ανδρέου.

Ο κ. Ανδρέου αρχικά κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Αστυνομία, παρά τα «σημάδια» για επεισόδια, δεν σταμάτησε την εκδήλωση. «Από την στιγμή που μαζεύτηκαν χίλια και πλέον άτομα στο σημείο, αν η Αστυνομία επενέβαινε δυναμικά εξ αρχής, θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση αφού δεν υπήρξε τίποτα το μεμπτό και γινόταν μια ειρηνική διαδήλωση».

«Είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος και είναι συνταγματικό δικαίωμα του καθενός να διαμαρτυρηθεί» σχολίασε επίσης, ωστόσο εξήγησε: «Από τις 31 Αυγούστου και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, βρίσκεται σε ισχύ το διάταγμα που αφορά της εκδηλώσεις-διαμαρτυρίες. Όταν όμως παραβιάζονται οι πρόνοιές του, τότε μια εκδήλωση ή διαμαρτυρία θεωρείται παράνομη, όπως σε αυτή την περίπτωση».

Η Αστυνομία, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, σε όλες τις παρόμοιες εκδηλώσεις, λαμβάνει υπ’ όψιν τις περιστάσεις και ακολουθείται πάντα η ίδια πολιτική για ευνόητους λόγους. Έτσι, η Αστυνομία αποφάσισε να διαχειριστεί την κατάσταση όπως και τις προηγούμενες φορές αφού θεωρήθηκε υπερβολική η δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας, υπό τις περιστάσεις.

«Ως Αστυνομία, αντιλαμβανόμαστε ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και τέτοιες ανεύθυνες και επικίνδυνες συμπεριφορές από μερίδα πολιτών επιφέρουν προβλήματα σε όλους» σχολίασε.

Ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι από την αντίδραση της Αστυνομίας, μετά την έκρηξη των επεισοδίων, υπήρξαν δύο σημαντικά πράγματα: «Δεν τραυματίστηκε κανένας πολίτης και μέσα σε 40 λεπτά διαλύθηκε η όποια κατάσταση δημιουργήθηκε».

*Βίντεο από τα επεισόδια 

Από τις ενέργειες της Δύναμης, τόσο πριν όσο και μετά την εκδήλωση και τα επεισόδια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, «αποτράπηκαν τα χειρότερα. Οι δράστες κατάφεραν να κάνουν ό,τι έκαναν στην αρχή, ενώ μετά διαλύθηκαν».

Και πάλι ψάχνουμε απαντήσεις…

Για μια ακόμα φορά τα γεγονότα μάς πρόλαβαν, με την κυπριακή κοινωνία να παρακολουθεί αποσβολωμένη το ίδιο έργο που δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Ερωτήματα ψάχνουν απαντήσεις, η Αστυνομία ψάχνει τους ενόχους και οι αρμόδιοι φορείς θα προχωρήσουν σε έρευνες για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου πρέπει.

Ας μας επιτραπεί, ωστόσο, να διατυπώσουμε ένα και μόνο (απλό) ερώτημα: Αφού γνώριζαν τι θα γινόταν (εξόφθαλμο μέσα από τις συλλήψεις που προηγήθηκαν), γιατί δεν σταμάτησαν τη διαδήλωση;

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X