ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καραγιάννης: «Υπάρχει ανησυχία διότι παιδιά πάνε στα σχολεία χωρίς να έχουν εμβολιαστεί»

«Την περασμένη εβδομάδα που επέστρεψαν στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης σημειώθηκαν 15 κρούσματα»

ΚΥΠΕ

Ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ,εκφράζει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, αναφέροντας ότι την περασμένη εβδομάδα που επέστρεψαν στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης σημειώθηκαν 15 κρούσματα.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως «υπάρχει ανησυχία διότι τα παιδιά πάνε πίσω στα σχολεία χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, δεν γίνονται τεστ είτε με PCR είτε με τα γρήγορα τεστ και κατά επέκταση τα μέτρα προστασίας είναι τα πρωτόκολλα και τα μέτρα αυτοπροστασίας των παιδιών που πρέπει να εφαρμόζονται».
 
Σημείωσε πως λόγω του ότι έχει επικρατήσει και στην Κύπρο το στέλεχος Δέλτα - το οποίο φαίνεται ότι μεταδίδεται εύκολα και στα παιδιά και τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν και να μεταδώσουν - υπάρχει μια ανησυχία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
 
«Την περασμένη εβδομάδα που επέστρεψαν τα παιδιά της Μέσης Εκπαίδευσης υπήρξαν περίπου 13 μεμονωμένα κρούσματα σε μαθητές και 2 σε καθηγητές χωρίς να σχετίζονται το ένα με το άλλο».
 
Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι όσον αφορά τα παιδιά της Μέσης Εκπαίδευσης, αυτά παρουσιάζουν την μεγαλύτερη κινητικότητα και συγχρωτίζονται μεταξύ τους. «Η εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας όχι μόνο στα σχολεία αλλά και κυρίως όταν βρίσκονται εντός των σχολείων και μεταξύ τους, είτε παίζουν ποδόσφαιρο είτε κάθονται σε ένα παγκάκι και μιλούν, να είναι προσεκτικοί με όσους έρχονται σε επαφή. Διότι η πηγή μόλυνσης μπορεί να είναι εκτός του σχολείου και να πάρουν τον ιό στα σχολεία και μετέπειτα στις οικογένειες τους. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία κυρίως αν στις οικογένειες υπάρχουν ανεμβολίαστα άτομα», πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά τα μικρά παιδιά, συνέχισε, θα συνέστηνα αν τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν μάσκα να το κάνουν αυτό, τουλάχιστον όταν βρίσκονται εντός της αίθουσας και επίσης και εκείνα στις δραστηριότητες τους να είναι προσεκτικά - πρέπει να το ζητούν οι γονείς από τα παιδιά να είναι προσεκτικά.
 
Ο Καθηγητής ανέφερε ότι η εμβολιαστική κάλυψη αυξάνεται στα παιδιά και παρατηρείται περισσότερη ζήτηση αυτές τις μέρες λόγω της επιστροφής στα σχολεία και του τερματισμού των διακοπών.
 
Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση αλυσίδων κρουσμάτων, είπε ότι τα πρωτόκολλα είναι ξεκάθαρα ότι δεν θα κλείσουν τάξεις. «Απλούστατα θα ιχνηλατούνται παιδιά γύρω από το θετικό κρούσμα, βασιζόμενοι στις εμπειρίες του παρελθόντος κι ελπίζω ότι δεν θα προκύψουν αλυσίδες. Αυτή είναι η προσπάθεια όλων μας κι ελπίζω να το αποφύγουμε. Το θεωρώ λίγο αδύνατο να το αποφύγουμε εντελώς αλλά ας το περιορίσουμε στο ελάχιστο», πρόσθεσε.
 
Ο Δρ Καραγιάννης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια κουλτούρα ασφάλειας. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να ζούμε με τον ιό και θα το καταφέρουμε αυτό χωρίς να αναγκαζόμαστε να βάλουμε τον κόσμο σε περιορισμούς, τηρώντας τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως κάναμε το Καλοκαίρι», είπε.

«Είχαμε την σοβαρότερη έξαρση μέχρι τώρα στην Κύπρο και λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης και των συστάσεων προστασίας, η οικονομία συνέχισε να λειτουργεί και σιγά σιγά κατορθώσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων από 1165 σε περίπου 120 κατά μέσο όρο τις τελευταίες τρεις ημέρες», συμπλήρωσε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X