ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατασκοπευτικό βαν: Τίτλοι τέλους με... χρηματικό πρόστιμο

Το άρθρο που έφερε την αποκάλυψη

24news team

Τίτλοι τέλους στην πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, αφού το Μόνιμο Κακουργιοδικείου της Λάρνακας, επέβαλε στην εταιρεία «WS WiSpear Systems Ltd», χρηματικό πρόστιμο ύψους 76 χιλιάδων ευρώ.

Θυμίζουμε πώς για την υπόθεση ήταν κατηγορούμενοι δύο Ελληνοκύπριοι και ένας Ισραηλινός ενώ μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, αποφασίστηκε η αναστολή των ποινικών διώξεων και απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.

Η εταιρεία «WiSpear», ενώπιον του Κακουργιοδικείου, παραδέχθηκε κατηγορίες, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν κατασκευή ηλεκτρονικών μηχανημάτων και παράνομη δημιουργία δικτύου ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται πώς η υπόθεση, για την ύπαρξη του κατασκοπευτικού βαν στους δρόμους της Λάρνακας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή (15/11/2019), ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων τόσο από πολίτες όσο και από κόμματα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στην ανακοίνωση του το Κακουργιοδικείο Λάρνακας αναφέρει πως εξέτασε με προσοχή όλα όσα συνθέτουν την παρούσα υπόθεση συμπεριλαμβανομένων και των εισηγήσεων των συνηγόρων της Κατηγορούσας Αρχής και του συνηγόρου Υπεράσπισης σε σχέση με τον μετριασμό της ποινής.

Από την έρευνα του το Κακουργιοδικείο Λάρνακας αναφέρει πως δεν εντόπισε παρόμοια υπόθεση και ούτε οι συνήγοροι των δυο μερών παρέπεμψαν σε νομολογία.

Σημειώνει ότι «η έκταση των παραβάσεων ήταν μεγάλη σε αριθμό προσώπων και χρόνο ήτοι διάρκειας πέραν του έτους ήταν τυχαία και μη στοχευμένη και η μη διαγραφή των δεδομένων προήλθε εκ παραδρομής και δεν έγινε επεξεργασία τούτων».


Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας, συνεχίζει αναφέροντας ότι έλαβε υπόψη τη φύση των εργασιών της κατηγορούμενης όπως την ανέλυσε ο συνήγορος της και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα όπως αυτές αναδεικνύονται από τα γεγονότα που παρέθεσε η Κατηγορούσα Αρχή και με αυτά συμφώνησε ο Συνήγορος Υπεράσπισης ο οποίος επεξήγησε με πληρότητα και ικανοποιητικά τις περιστάσεις υπό τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα στη γραπτή αγόρευση του, οι οποίες συνιστούν μαζί με τους άλλους μετριαστικούς παράγοντες λόγους για επίδειξη επιείκειας. Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη ότι δεν υπέστη άμεση βλάβη οποιοδήποτε πρόσωπο.

Σε μια σοβαρή υπόθεση όπως είναι η παρούσα, αναφέρει το Κακουργιοδικείο Λάρνακας «αναδύεται έκδηλα η αναγκαιότητα επιβολής αυστηρής χρηματικής ποινής, όσο και να λάβει υπόψη κανείς τα όσα τέθηκαν ενώπιον μας από τον συνήγορο υπεράσπισης, γιατί είναι έντονη η ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών που δημιουργείται για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα να είναι πρόδηλη η αναγκαιότητα αποτροπής τέτοιας συμπεριφοράς».

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας έλαβε υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες την πλήρη και χωρίς ενδοιασμό και δισταγμό συνεργασία της κατηγορούμενης με την Αστυνομία, την άμεση παραδοχή της στο Δικαστήριο, την έμπρακτη μεταμέλεια της, την απολογία της.

Προσμετρήθηκαν επίσης η αποφυγή μιας περίπλοκης και χρονοβόρας ακροαματικής διαδικασίας μιας υπόθεσης που βρίσκεται στο μεταίχμιο της παραδοχής ή μη και ως εκ τούτου η οικονομία χρόνου και χρήματος, η επιβολή διοικητικού εξοντωτικού προστίμου από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ύψους 925 χιλιάδων ευρώ, η άγνοια του νόμου, η φύση, η βαρύτητα και η διάρκεια της παράβασης, οι ενέργειες για μετριασμό της οποιασδήποτε ζημιάς υπέστησαν τα υποκείμενα των δεδομένων και ο βαθμός συνεργασίας με την Αρχή Ελέγχου για την επανόρθωση της παράβασης και τον περιορισμό των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων τους.

Λήφθηκαν ακόμα υπόψη ως μετριαστικοί παράγοντες το λευκό ποινικό μητρώο, οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που επηρέασε η παράβαση, ο τερματισμός εργασιών της και οι ζημιές που υπέστη, η διάσταση και η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η επιβολή ποινής σε μια των κατηγοριών όταν αυτές πηγάζουν από τα ίδια τα γεγονότα και η συνολικότητα της ποινής.

Το τσουχτερό πρόστιμο

Στην εταιρεία, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου, επέβαλε πρόστιμο €925.000.

Μεταξύ άλλων στην απόφασή της, κατέληξε πώς, οι δραστηριότητες της εταιρείας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συλλογή δεδομένων Mac Address (Media Access Control Address) και IMSI (International Mobile Subscriber Identity) διαφόρων συσκευών, στα πλαίσια δοκιμών και παρουσιάσεων των τεχνολογιών, που η εταιρεία διενεργούσε κατά τον ουσιώδη χρόνο, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες των συσκευών, συνιστούσε παραβίαση της Αρχής της Νομιμότητας, Αντικειμενικότητας και Διαφάνειας.

«Τα Mac Addresses είναι μοναδικοί αριθμοί που αναγνωρίζουν μία συσκευή όταν συνδέεται στο διαδίκτυο. Το IMSI είναι μοναδικός αριθμός, που περιέχεται σε κάρτες SIM (Subscriber Identity Module) και αναγνωρίζει ένα συνδρομητή όταν συνδέεται με το δίκτυο του παρόχου του. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση μίας συσκευής, σε διαφορετικούς χρόνους, μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του χρήστη της συσκευής»

Το άρθρο που έφερε την αποκάλυψη

Το εν λόγω θέμα ήρθε στην επιφάνεια μέσα από άρθρο του Thomas Brewster στο Forbes, με τίτλο, «Ένας πολυεκατομμυριούχος ειδικός παρακολούθησης βγαίνει από τις σκιές με το 9 εκατομμυρίων δολαρίων βαν του που έχει την δυνατότητα υποκλοπών».

Ο άνθρωπος πίσω από την λειτουργία του βαν ονομάζεται, Tal Dilian και είναι βετεράνος των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με εμπειρία 24 χρόνων, ο οποίος μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να «αδειάσει» κινητά και να έχει πρόσβαση σε «προσωπικές» μας συνομιλίες μέσω What’s app, Messenger, αλλά και σε άλλες εφαρμογές που διαθέτουν τα έξυπνα τηλέφωνα.

Το «Α-Team» βαν, όπως είχε χαρακτηριστεί, χρέωνε για τις υπηρεσίες του από 3,5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι 9 αναλόγως της κατασκοπευτικής τεχνολογίας που επιθυμούσε ο πελάτης του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X