ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Αν ανοίξουν οι καφετέριες δεν θα υπάρχει πρόβλημα… Θα αστυνομεύονται»

Ανησυχία για επιβολή πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα εστιατορίων

Πάρια Ευσταθίου

Αργά και κλιμακωτά θα γίνουν οι χαλαρώσεις των μέτρων, παρά τις  έντονες πιέσεις που ασκούνται από τους ιθύνοντες πολλών τομέων της οικονομίας. Με την επιδημιολογική εικόνα να είναι ακόμα ρευστή αλλά και τα αυξανόμενα κρούσματα των τελευταίων ημερών,φαίνεται πως οι χαλαρώσεις που έρχονται θα γίνουν με το...σταγονόμετρο. 

Στο περίμενε παραμένει ο τομέας της εστίασης, αφού οι εισηγήσεις των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής δεν εισακούγονται και το άνοιγμα των εστιατορίων και καφετεριών φαίνεται πως θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη. 

Το 24news επικοινώνησε με τον Φάνο Λεβέντη, ΓΓ Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, ο οποίος εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ιδιοκτητών να λειτουργήσει η βιομηχανία της εστίασης το  συντομότερο δυνατό.

«Άνοιγμα αεροδρομίων, ξενοδοχεία, κέντρα αναψυχής, θα έπρεπε να λειτουργήσουν παράλληλα. Παρόλ'αυτά, παραπεμπόμαστε στην ημερομηνία που είχαμε θέσει και σαν όριο, ότι ούτε και μία μέρα δεν θα δεχόμασταν πέραν από τις 16 του Μάρτη, αυτό όμως που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί είναι οι εξαγγελίες περί πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων. Αυτό που επιθυμούμε είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια αλλά σε καμία περίπτωση να μην επιβληθούν υπέρμετροι και δυσανάλογοι περιορισμοί που να καθιστούν τη βιωσιμότητα των χώρων και να την φέρνουν σε κίνδυνο. Δεν μιλάμε για κερδοφορία, είναι ξεκάθαρο αυτό, αλλά δεν υπάρχει κανένας ο οποίος είναι έτοιμος να βάζει πρόσθετα χρήματα στην επιχείρησή του γιατί θα λειτουργεί με τέτοιους όρους που δεν θα τον καθιστούν βιώσιμο.»

O κ. Λεβέντης τόνισε μάλιστα πως τα μέτρα που ίσχυαν ήταν ήδη αυστηρά. «Το να  φιλοξενείς στον εσωτερικό σου χώρο ένα άνθρωπο ανα 3 τετραγωνικά μέτρα είναι ένας πολύ σκληρός περιορισμός. Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας, εμείς προτείνουμε ένα διευρυμένο ωράριο ώστε να μπορεί ο κόσμος να επισκεφθεί χώρους σε διαφορετική χρονική στιγμή. Εξάλλου, έχουμε εισαγάγει και στη ζωή μας τα rapid tests, είναι όμως ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίζεται ότι τα θετικά  κρούσματα που εντοπίζονται ελέγχονται, και δεν κυκλοφορούν ανάμεσά μας.»

Άνοιγμα εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης των εξωτερικών χώρων μόνο, ο κ.Λεβέντης υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δίκαιο για όλους τους επιχειρηματίες καθώς δεν διαθέτουν όλες οι επιχειρήσεις εξωτερικό χώρο. «Η θέση μας είναι να μην περιοριστεί η αποφαση του Υπουργείου σε κατηγορίες αλλά σε τρόπο λειτουργίας. Αυτό θα πρέπει να προβληματίζει και να ανησυχεί και δεν πιστεύω ότι αν ανοίξουν οι καφετέριες θα υπάρξει πρόβλημα, διότι υπάρχει η βούληση από πλευράς της πολιτείας ότι θα αστυνομεύονται οι χώροι με μεγαλύτερη συχνότητα και αυστηρότητα. Αυτό διασφαλίζει πως οποιοσδήποτε παραβιάζει το πρωτόκολλο, αυτός και μόνο θα είναι υπόλογος για το βάρος της παραβίασης που πράττει και θα πληρώνει το ανάλογο τίμημα, χωρίς να θυματοποιείται ολόκληρη η βιομηχανία».

Για τα όσα ακούγονται για σκέψεις για ειδικό καθεστώς στη Λεμεσό μετά την αύξηση των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη επαρχία, ο κ.Λεβέντης υποστήριξε πως ούτε την προηγούμενη φορά πέτυχαν τα τοπικά μέτρα. «Θα ήταν καλύτερο ο κόσμος να έβγαινε έξω και να συνευρισκόταν με ένα μικρό αριθμό ατόμων παρά να κλείνονται σε ένα σπίτι με ανεξέλεγκτο αριθμό ατόμων που δεν μπορεί να ελεγχθεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις αν περιπέσει στην αντίληψή τους».

Το κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων

«Κραυγή» αγωνίας και απόγνωσης εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης που οι επιχειρήσεις τους παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και καταγράφουν τεράστιες ζημίες. Όπως μας ανέφερε ο κ.Λεβέντης, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με κάποιες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει και άλλες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έχοντας μηδενικά έσοδα. 

«Το κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Έχει υποχρέωση η πολιτεία να μην αφήσει καμία επιχείρηση είτε μικρή είτε μεγάλη, που αναγκάστηκε να κλείσει λόγω πανδημίας και να μη στηρικτεί ώστε να επανέλθει. Είναι άδικο για μια επιχείρηση γιατί πίσω από αυτήν κρύβονται οικογένειες, άνθρωποι.Είναι σημαντικό να ανοίξουμε και να μην ξανακλείσουμε.»

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X