ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Αδιαφορούν για το… 300αρι - Βολτάρουν χωρίς SMS

«Βροχή» οι καταγγελίες για μη αποστολή SMS στο 8998

24news team

Περιορισμένες κατά πολύ είναι οι μετακινήσεις των πολιτών από την Μεγάλη Δευτέρα (26/4) από όταν η Κύπρος εισήλθε για ακόμη μια φορά σε καθεστώς lockdown, αφού επιτρέπεται μόνο ένα μήνυμα στο 8998 για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση που ισχύει για εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης επιτρέπεται η συμπλήρωση των εντύπων Α και Β για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.

Τις πρώτες δύο μέρες που ισχύουν τα νέα αυστηρά μέτρα, φαίνεται ότι πολίτες δεν συμμερίζονται τα όσα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και εντοπίζονται από μέλη της Αστυνομίας που διενεργούν ελέγχους, να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν αποστείλει κανένα SMS. Υπήρξαν και περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν άτομα γιατί δεν είχαν συμπληρώσει το έντυπο για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Δευτέρα καταγγέλθηκαν 28 πεζοί και 29 πολίτες που επέβαιναν σε οχήματα και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν αποστείλει SMS. Επίσης, καταγγέλθηκαν 5 πρόσωπα που κυκλοφορούσαν χωρίς το απαραίτητο έντυπο.

Την Μεγάλη Τρίτη, καταγγέλθηκαν άλλα 84 πρόσωπα για μη αποστολή SMS, 34 πεζοί και 50 σε οχήματα, ενώ ένα ακόμη πρόσωπο καταγγέλθηκε αφού δεν είχε στην κατοχή του έντυπο κυκλοφορίας.

Εναντίον των πιο πάνω προσώπων, εκδόθηκε εξώδικο πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Τι ισχύει με SMS 

Κατ’ εξαίρεση μετακίνηση επιτρέπεται μία φορά ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 για τις περιπτώσεις που αναφέρονται πιο κάτω:

Κατηγορία 1: Επίσκεψη σε ιατρό/ιατρικό κέντρο ή για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για COVID-19 (rapid test ή PCR) ή μετάβαση σε φαρμακείο.

Κατηγορία 2: Αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης από και προς επιχειρήσεις/υπηρεσίες, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί, περιλαμβανομένου και του take-away και του drive-through από τους χώρους εστίασης (μέχρι τις 8:30 το βράδυ). Νοείται ότι η αγορά/προμήθεια αλκοολούχων ποτών από χώρους εστίασης δεν επιτρέπεται ούτε για take-away ή drive-through.
Κατηγορία 3: Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Κατηγορία 4: Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν η εργασία δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά. Στην εν λόγω Κατηγορία, εμπίπτει και η μετακίνηση πολιτών από και προς τα γειτνιάζοντα με τη μόνιμη κατοικία τους Πράσινα Σημεία που λειτουργούν σε διάφορους Δήμους/Κοινότητες.
Κατηγορία 5: Παροχή βοήθειας σε συγγενικά πρόσωπα ή/και συμπολίτες που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή εμπίπτουν σε ομάδες που οφείλουν να αυτό-προστατευτούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού. Μόνο για την ημέρα του Πάσχα, 2 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε οικία, νοουμένου ότι στην οικία θα βρίσκονται, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, άτομα ο συνολικός αριθμός των οποίων (περιλαμβανομένων και των μόνιμα διαμενόντων) δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.
Κατηγορία 6: Φυσική άσκηση, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο ενήλικα άτομα εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων και περιορίζονται στους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση. Επιτρέπεται επίσης η μετάβαση προσώπων σε άλλη Επαρχία, πέραν αυτής που μόνιμα διαμένουν (πρώτη κατοικία), για σκοπούς ατομικής άθλησης στη θάλασσα, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων που συνοδεύονται από τους γονείς τους. Η μετάβαση είναι για εύλογο διάστημα και τα πρόσωπα πρέπει να επιστρέψουν την ίδια μέρα στη μόνιμη κατοικία τους, το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι μόνιμα διαμένοντες κάτοικοι σε Επαρχίες στις οποίες έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, δεν δύνανται να μεταβούν σε άλλη Επαρχία για σκοπούς φυσικής άθλησης.
Κατηγορία 7: Μετάβαση σε χώρο θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής ή για τελετές, όπως κηδείες, γάμους, βαφτίσεις (μέγιστος αριθμός ατόμων σε τελετές τα 10 πρόσωπα).
Κατηγορία 8 (με την προσκόμιση του απαραίτητου αποδεικτικού στοιχείου που ισχύει για κάθε περίπτωση):
- Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, η οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία και επαφή γονέων και τέκνων. Τα πρόσωπα θα πρέπει να προσκομίζουν το Δικαστικό Διάταγμα που να αποδεικνύει ότι έχουν την ευθύνη για τη φύλαξη των παιδιών τους τις συγκεκριμένες μέρες/ώρες της μετακίνησης.
- Εξειδικευμένες θεραπείες για άτομα με αναπηρίες ή πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις, μαζί με τον συνοδό τους.
- Μετακίνηση για μεταφορά οπλίτη από και προς το στρατόπεδο.
- Μετάβαση από και προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για μεταφορά προσώπων, με την παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου (εισιτήριο) με το οποίο να αποδεικνύεται η ημέρα και η ώρα άφιξης/αναχώρησης.
- Μετάβαση γεωργών και κτηνοτρόφων, νοουμένου ότι προσκομίζουν το έντυπο εκταρικής και κεφαλικής επιδότησης από τον ΚΟΑΠ ή, σε περίπτωση που αυτό δεν υπάρχει, σχετική βεβαίωση από το Επαρχιακό Γραφείο Γεωργίας.
- Μετακίνηση προσώπων σε καταφύγια ζώων για φροντίδα των ζώων, νοουμένου ότι προσκομίζουν βεβαίωση επικυρωμένη από αναγνωρισμένη φιλοζωική οργάνωση, καθώς και σχετική απόδειξη γνωστοποίησης της κάθε μετακίνησής τους στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
- Μετακίνηση για μετάβαση σε κοιμητήριο.
- Μετακίνηση για μετάβαση σε άλλο ιδιόκτητο υποστατικό (π.χ. εξοχική κατοικία, κτλ) στην Επαρχία μόνιμης διαμονής ή/και σε άλλη Επαρχία εκτός της μόνιμης διαμονής.

Όλα τα άτομα που μετακινούνται για οποιοδήποτε από τους πιο πάνω λόγους οφείλουν να φέρουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, για σκοπούς ταυτοποίησης σε περίπτωση ελέγχου από τις Αρμόδιες Αρχές.

Τι ισχύει με έντυπα Α και Β

- Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία για σκοπούς εργασίας δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το Έντυπο Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του.

- Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύνανται να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση