Τα βλέμματα στρέφονται στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Τετάρτη, (8/4) οπότε και αναμένεται να λάβει περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σήμερα η διυπουργική επιτροπή για τον κορωνοϊό, συνήλθε, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία τεσσάρων μελών της επιδημιολογικής και επιστημονικής ομάδας που έχει συστήσει το Υπουργείο Υγείας με αντικείμενο τις περαιτέρω ενέργειες ως προς τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Της Άντρης Θρασυβούλου
Όπως πληροφορείται το 24news δεν αναμένεται χαλάρωση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάϊο, καθώς εάν γίνει κάτι τέτοιο οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι είναι ορατή η έκρηξη δεύτερου κύματος κρουσμάτων. Εάν λάβουμε υπόψη ότι το σχετικό διάταγμα του Υπουργού Υγείας το οποίο βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 13 Απριλίου, οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων είναι το πιο ισχυρό σενάριο.
Όπως ανέφερε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του 24news, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, το Πάσχα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να το περάσουμε περιορισμένοι στο σπίτι μας.
Κορωνοϊός: Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα έκτακτα μέτρα
«Από τον Μάϊο και μετά ίσως να σκεφτούμε να χαλαρώσουμε κάποια από τα μέτρα εάν και εφόσον έχουμε μια σταθεροποίηση με μηδενικά αποτελέσματα. Δεν με ικανοποιεί μόνο η πτώση των κρουσμάτων. Θέλω να δω για τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο μηδενικά κρούσματα. Να μην έχουμε δηλαδή κανένα κρούσμα για ένα δεκαπενθήμερο διότι είναι ο μάξιμουμ χρόνος επώασης του ιού. Θα ήθελα επιπλέον για να γίνει σταθεροποίηση ακόμα μία εβδομάδα μήπως και μας ξεφύγει κάποιος», τονίζει ο κ. Καραγιάννης.
Ωστόσο, όπως προσθέτει ο ίδιος, «έστω και με μηδενικά αποτελέσματα αυτό δεν σημαίνει ότι σαν Επιτροπή δεν θα σκεφτούμε να εισηγηθούμε στον Πρόεδρο να χαλαρώσει κάποια από τα μέτρα. Θα δούμε».
Η επόμενη εβδομάδα είναι κυριολεκτικά η Εβδομάδα των Παθών…
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινά στις 13 Απριλίου, είναι η πιο κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί αναμένουν να δουν εάν ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιηθεί και ξεκινήσει η κάθοδος. Όλα θα κριθούν τότε.
«Μετά το Πάσχα ελπίζω ότι σταδιακά θα αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά δεν θα σταθεροποιηθεί μέχρι τις 2-3 πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Εάν έχουμε τότε την τρίτη εβδομάδα του μήνα, μηδενικές ανακοινώσεις , μπορεί να σκεφτούμε και χαλάρωση. Ωστόσο, όλα αυτά εξαρτώνται από την καμπύλη. Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε ακόμη», τονίζει ο κ. Καραγιάννης.
Η κορύφωση της καμπύλης
Η κορύφωση είναι το μάξιμουμ σημείο στο οποίο ανεβαίνει ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων. Εάν δεν ανακοινώνονται τόσα πολλά κρούσματα όπως τώρα, η καμπύλη θ’ αρχίσει να γίνει επίπεδη για κάποιο διάστημα, δηλαδή δεν θα υπάρχει ούτε αύξηση ούτε κάθοδος όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης.
«Μετά σταδιακά, θα βλέπουμε κάθοδο. Ακόμη δεν υπάρχει κορύφωση. Η επόμενη εβδομάδα θα μας δείξει εάν θ’ αρχίσει η επιπεδοποίηση. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία σταθερότητα, δηλαδή έχουμε μέσο όρο τα 40 περιστατικά την ημέρα. Ωστόσο, αναμένονται τα αποτελέσματα από την Αραδίππου και την Πάφο».
Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει και για τα περιστατικά που έχουν προκύψει και σε ότι αφορά κρούσματα στο American Medical Center αλλά και στο κρούσμα που προέκυψε και αφορά λειτουργό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
«Ναι μεν είναι μεμονωμένα περιστατικά ωστόσο κάποιος απ’ αυτούς πιθανόν να έχει μεταδώσει τον ιό σε κάποιους άλλους. Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε. Δηλαδή να μην δημιουργούμε νέες εστίες μετάδοσης και ανάγκη για περαιτέρω ιχνηλάτηση», σημειώνει ο κ. Καραγιάννης.